Wall Street op weg naar vlakke opening

Redactie ABM Financial News - 9 maart 2017, 14:58

Buiten ECB-rentebesluit weinig richtinggevend nieuws.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de openingsbel nagenoeg ongewijzigd.

Er zijn in de Verenigde Staten donderdag weinig richtinggevende cijfers of evenementen en ook het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bevatte geen verassingen die de Amerikaanse belegger in beweging zullen krijgen.

Nu het cijferseizoen ten einde loopt, maakte investeringsstrateeg Sam Stovall van CFRA Research de voorlopige balans op. "Investeerders blijven optimistisch vanwege een voorspelde stijging in 2017 met 11 procent van het bedrijfsresultaat per aandeel. Bovendien geloven investeerders dat deze voorziene groei van de winst per aandeel wel eens twee keer zo hoog kan uitpakken, als de regering Trump erin slaagt om de belastingen te verlagen en de investeringen in infrastructuur te verhogen", zo schreef de marktvorser in een rapport.

De Europese Centrale Bank liet zijn monetaire beleid donderdag zoals verwacht onveranderd ten opzichte van januari. Dit bleek uit het rentebesluit van de centrale bank. Het belangrijkste rentetarief van de ECB bleef daarmee staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief bleef en de strafrente 0,25 procent. Ook het maandelijkse obligatie-opkoopprogramma werd donderdag gehandhaafd.

"Een belangrijke factor in dat kader is de komende G20 ontmoeting", zei marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK naar aanleiding van de ECB-bijeenkomst. "Hoe president Trump de dollar ziet, is een heel belangrijke factor. Hij heeft Duitsland een valuta manipulator genoemd vanwege de lagere euro en dat is iets dat Draghi op zijn dashboard moet houden, wanneer er een belangrijk besluit genomen moet worden. Je wilt absoluut geen volledige valuta-oorlog, maar de realiteit is dat je dit ook nooit kan uitsluiten", aldus de marktvorser.

Op macro-economische gebied waren er donderdag in de Verenigde Staten rapportages van de importprijzen in februari en de wekelijkse steunaanvragen.

De prijzen voor geïmporteerde goederen in de Verenigde Staten zijn in februari gestegen, meldde het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Amerikaanse importprijzen stegen met 0,2 procent ten opzichte van een maand eerder, mede door hogere brandstofprijzen die met 0,7 procent daalden, na een stijging van 7,2 procent in januari. Er was een stijging van de importprijzen met 0,1 procent voorzien.

Het aantal eerste steunaanvragen steeg in de week eindigend op 4 maart op weekbasis, bleek uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De wekelijkse eerste uitkeringsaanvragen namen toe met 20.000 tot 243.000 stuks. Er was gerekend op een niveau van 238.000. Het vierwekelijkse voortschrijdende gemiddelde voor de eerste steunaanvragen, dat minder volatiel is dan de wekelijkse aanvragen, steeg met 2.250 naar 236.500. Het aantal verlengde steunaanvragen in de week eindigend op 25 februari daalde met 6.000 tot 2,058 miljoen aanvragen.

Olie noteerde donderdagmiddag nog in het rood. Een april-future West Texas Intermediate daalde 1,7 procent tot 49,44 dollar, terwijl een mei-future Brent 1,5 procent goedkoper werd op 52,34 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0577. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0548 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0543 op de borden.

Bedrijfsnieuws

PPG Industries kreeg van AkzoNobel te horen dat het Nederlandse bedrijf niet ingaat op het op 2 maart ingediende voorstel van de Amerikaanse sectorgenoot tot een overnamebod van 83,00 euro per aandeel. PPG heeft inmiddels bevestigd een voorstel tot een bod te hebben gedaan en zei "er vertrouwen in te hebben in staat te zijn om de voorgestelde transactie uit te voeren en voltooien en alle noodzakelijke goedkeuringen van de bevoegde autoriteiten te verkrijgen. 

De Amerikaanse verkoper van kantoorartikelen Staples leed in het vierde kwartaal een flink verlies, terwijl in dezelfde periode een jaar eerder nog een miljoenenwinst onder aan de streep resteerde. Voor het lopende boekjaar mikt Staples op een vrije kasstroom van minimaal 500 miljoen dollar, waar dit in 2016 nog 679 miljoen dollar bedroeg. Staples mikte aanvankelijk op een vrije kasstroom over het boekjaar 2016 van circa 700 miljoen dollar. Het aandeel Staples kelderde voorbeurs 6,8 procent.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,2 procent lager op 2.362,98 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het rood op 20.855,73 punten, maar technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent op 5.837,55 punten.

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Arcadis krijgt Amerikaanse opdracht voor bestrijding overstromingen

Opdracht heeft waarde van bijna 12 miljoen dollar.

14 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Credit Suisse verhoogt koersdoel Philips

Koersdoel naar 36,00 euro.

27 minuten geleden - Lees verder

Chemietak AkzoNobel waarschijnlijk naar private equity - media

Vijf partijen in de race voor overname volgens De Telegraaf.

41 minuten geleden - Lees verder

Vlakke opening Europese beurzen voorzien

Reeks aan Europese inkoopmanagersindexen op de rol.

50 minuten geleden - Lees verder

Nederlandse industrie behaalt weer meer omzet

Omzetstijging van 7,3 procent in tweede kwartaal.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.