Beursupdate: Damrak maakt pas op de plaats

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 10:54

Beleggers wachten op cijferseizoen volgens Fintessa.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste maandagochtend rond de slotstanden van vrijdag. Rond de klok van elf uur koerste de AEX index fractioneel lager op 518,62 punten, terwijl de AMX juist 0,5 procent bijschreef. 

Vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer sprak van een rustige ochtend, met weinig richtinggevend nieuws. Beleggers wachten vooral op het aankomende cijferseizoen, dat later deze week van start gaat in de Verenigde Staten, aldus Nijkamp. Volgens de vermogensbeheerder zijn de verwachtingen van de cijfers hooggespannen en wordt er op een stevige winstgroei gerekend. "De verschillende macro-indicatoren blijven verbeteren, hetgeen de bedrijfscijfers goed zou moeten doen", aldus Nijkamp. 

De vermogensbeheerder merkte wel op dat de kredietverlening aan Amerikaanse bedrijven in de afgelopen maanden afnam, wat op termijn kan duiden op een vertraging van de economische groei. 

Technisch analist Roelof van den Akker van ING stelde vorige week dat een slotkoers boven de 518,60, zoals afgelopen vrijdag gebeurde, "een verdere stijging en een volgende sterke fase binnen de stijgende trend" markeert. De bovenkant van dit stijgende trendkanaal ligt volgens de analist momenteel op ongeveer 541,25 punten en elke dag komt deze circa 0,75 punten hoger te liggen.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld met de leidende indicatoren van de OESO over februari als meest relevante cijfer. Verder werd bekend dat de Italiaanse industriële productie in februari met 1,0 procent is gestegen op maandbasis. 

Olie noteerde vrijdag hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent hoger op 52,58 dollar, terwijl een juni-future Brent eveneens 0,7 procent won op 55,66 dollar. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0585, ten opzichte van een stand van 1,0617 bij het sluiten van de Europese markten op vrijdag.

Stijgers en dalers

In de AEX koersten 12 van de 25 fondsen in het groen, onder leiding van Galapagos dat 1,4 procent steeg en Gemalto dat 1,2 procent won. Vopak schreef 0,8 procent bij. 

SBM Offshore moest onder de hoofdfondsen de rode lantaarn dragen met een verlies van 0,7 procent en ook AkzoNobel kon met een min van 0,4 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het BE Semiconductor Industries dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met maar liefst 9,2 procent op 41,92 euro na een flinke koersdoelverhoging door ING. Analisten van de bank verwachten dat het aandeel kan stijgen naar 50,00 euro, omdat de onderneming nog steeds "enorm goed" presteert en in verschillende niches marktleider is. Het aandeel kreeg bovendien een plek op de favorietenlijst van de bank.

Verder steeg Air France-KLM met 3,7 procent na publicatie van de vervoerscijfers over maart. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartgroep 6,6 miljoen passagiers, een stijging van 2,9 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar omzet per kilometer, steeg afgelopen maand met 3,1 procent. De bezettingsgraad daalde met 0,1 procentpunt naar 84,8 procent, terwijl de capaciteit met 3,2 procent toenam. Volgens Goodbody is Air France-KLM hiermee op koers om een capaciteitsgroei van 3 tot 3,5 procent te realiseren voor heel 2017. Volgens analist Mark Simpson presteerde Air France-KLM net als in februari sterk in Azië/Pacific, terwijl de Zuid-Amerikaanse markt nog altijd zwak bleef voor de luchtvaartgroep.  

In de AMX gaf BAM Groep 0,7 procent prijs. Corbion verloor 0,6 procent. 

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug 4,4 procent. Het bedrijf uit Halle maakte de resultaten bekend van een preklinische studie met PQ912 als mogelijke behandeling tegen de ziekte van Huntington. Volgens het bedrijf uit Halle liet PQ912 "diverse tekenen van verbetering in de ziekte" zien in een studie bij muizen, die 18 weken werden behandeld met het middel. 

Nedap daalde met 3,1 procent. Het aandeel noteerde maandag ex-dividend. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

55 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41