Damrak sluit in het groen

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 17:56

Beleggers wachten op cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag hoger gesloten. De AEX index steeg 0,1 procent tot 519,16 punten, terwijl de AMX een winst van 0,7 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Marktvolgers spraken van een rustige handelsdag, waarbij er weinig was voor beleggers om op te reageren. De focus licht met name op later in de week, wanneer grote Amerikaanse bedrijven resultaten over het eerste kwartaal bekendmaken.

De Amerikaanse raketaanvallen op Syrische doelen van afgelopen vrijdag, in reactie op de aanval met chemische wapens in een Syrisch dorp, drukten op het sentiment. "Er ligt duidelijk een geopolitiek risico", stelde Maarten Leen, hoofdeconoom bij ING. "Het is moeilijk te voorspellen hoe het zal aflopen. In een slecht scenario zal het een negatieve impact hebben op ondernemers- en consumentenvertrouwen in de regio en andere landen en uiteindelijk zet zich dat door naar de economie. Wat Azië betreft spreken we van een andere categorie economie, de invloed van hieruit is toch een stuk belangrijker dan Syrië", aldus de econoom.

Uit de maandagmiddag bekendgemaakte volatiliteitsindex van Finodex bleek dat de volatiliteit van de AEX ongeveer 19 procent hoger was dan een week eerder. "Ondanks vrij vlakke koersen neemt de spanning in de markt wel toe", constateerde directeur Herbert Robijn van Finodex.

Qua economische publicaties was het maandag erg rustig. Gedurende de ochtend bleek dat de Italiaanse industriële productie in februari met 1,0 procent is toegenomen. De Franse economie is in het eerste kwartaal naar verwachting iets minder sterk gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de tweede economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van 2017 met 0,3 procent gestegen op kwartaalbasis, verwacht de Banque de France. Aan het begin van de middag maakte de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling bekend dat de conjunctuurindicator voor de OESO landen wijst op een stabiele groeiontwikkeling. Dit gold in de eurozone voor met name Frankrijk en Italië, maar ook voor Japan.

Olie noteerde maandag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 52,96 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,2 procent hoger bewoog op 55,88 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0605. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0591 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 13 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Gemalto met een winst van 4,7 procent. Galapagos won 1,3 procent en Relx steeg 1,0 procent.

De grootste daler in de AEX was ArcelorMittal met een verlies van 1,1 procent, terwijl ASML met een min van 0,9 procent eindigde.

KPN moet een boete van krap 2 miljoen euro betalen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft Koninklijke KPN terecht beboet voor het onvolledig informeren van concurrenten over een nieuwe dienst, waarmee telecompartijen sneller internet en betere televisiediensten konden aanbieden. De koers van KPN steeg 0,4 procent.

Onder de middelgrote fondsen steeg BE Semiconductor maar liefst 10,1 procent in reactie op een fikse koersdoelverhoging door ING. Analisten van de bank verwachten dat het aandeel kan stijgen naar 50,00 euro, omdat de onderneming nog steeds "enorm goed" presteert en in verschillende niches marktleider is. Het aandeel kreeg bovendien een plek op de favorietenlijst van de bank.

Air France-KLM maakte vervoerscijfers over maart bekend. Afgelopen maand vervoerde de luchtvaartgroep 6,6 miljoen passagiers, een stijging van 2,9 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar omzet per kilometer, steeg afgelopen maand met 3,1 procent. De bezettingsgraad daalde met 0,1 procentpunt naar 84,8 procent, terwijl de capaciteit met 3,2 procent toenam. Volgens Goodbody is Air France-KLM hiermee op koers om een capaciteitsgroei van 3 tot 3,5 procent te realiseren voor heel 2017. Volgens analist Mark Simpson presteerde Air France-KLM net als in februari sterk in Azië/Pacific, terwijl de Zuid-Amerikaanse markt nog altijd zwak bleef voor de luchtvaartgroep. De koers van Air France-KLM steeg 4,0 procent.

Verliezers in de Midkap waren BAM en Corbion met verliezen van 0,8 procent.

Probiodrug, één van de kleinere fondsen, won 5,9 procent na bekendmaking van resultaten van een preklinische studie met PQ912 als mogelijke behandeling tegen de ziekte van Huntington. Volgens het bedrijf uit Halle liet PQ912 "diverse tekenen van verbetering in de ziekte" zien in een studie bij muizen, die 18 weken werden behandeld met het middel.

Nedap daalde met 3,4 procent. Het aandeel noteerde maandag ex-dividend.

HeadFirst Source Group heeft met de onlangs tot stand gekomen combinatie een stevige vertegenwoordiging in het overheidssegment gerealiseerd en daarmee het aandeel van payrolling in de omzet belangrijk teruggebracht. Dit zei de nieuwe CEO Gert-Jan Schellingerhout tegen ABM Financial News. De koers won 0,1 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent op 2.359,73 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Capital One in trek na sterke kwartaalcijfers

Visa ook hoger in handel nabeurs.

Gisteren - Lees verder

EBay onderuit na kwartaalcijfers

Winst duikelt door fiscale last.

Gisteren - Lees verder

Microsoft boekt meer winst

Aandeel stijgt nabeurs.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos wint opnieuw.

Gisteren - Lees verder

Wall Street eindigt verdeeld

Home Depot onderuit na koerswijziging Sears

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 526,29 0,39% 2,04 524,25
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 821,05 -0,49% -4,01 825,06
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.011,74 0,68% 6,88 1.004,86