Damrak zet opmars voort bij start verkorte handelsweek

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 08:08

Op slotbasis vrijdag nieuw jaarrecord.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag vrijwel onveranderd, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend een verdeeld beeld laten zien.

Futures op de AEX index wezen ruim een halfuur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent. Vrijdag schudde Beursplein 5 een tegenvallend banenrapport en nieuws over een Amerikaanse vergeldingsactie in Syrië van zich af, en de hoofdgraadmeter van het Damrak koerste een half procent hoger naar 518,70 punten, op slotbasis een nieuw jaarrecord.

Het sentiment op Wall Street kwam aanvankelijk onder druk te staan na een tegenvallend Amerikaans banenrapport. Uit data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in maart is gestegen met 98.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 175.000 banen. Het werkloosheidspercentage daalde daarentegen van 4,7 naar 4,5 procent.

"Het maart cijfer valt tegen en is breedgedragen. Er springt niet direct een sector uit die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de tegenvallende groei van het aantal banen", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Volgens de marktvorser is het cijfer voor de Federal Reserve evenwel niet direct reden voor terughoudendheid, omdat er gelet wordt op meer cijfers dan enkel het banenrapport.

Beleggers kregen eveneens het nieuws te verwerken dat het Amerikaanse leger dondernacht een Syrische luchtmachtbasis bestookte met tientallen kruisraketten ter vergelding van een chemische aanval van Syrische troepen in de provincie Idlib eerder in de week. "Gezien de geopolitieke ontwikkelingen, is het verrassend dat de markt er zo rustig bij ligt", merkte managing director Randy Frederick van Schwab Center for Financial Research op. 

De Amsterdamse beurs kreeg via met name Royal Dutch Shell zelfs een duwtje in de rug door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en de daaruit voortvloeiende hogere olieprijzen. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets vrezen beleggers onder meer voor potentiële verstoringen in de olietoevoer, doordat er belangrijke pijplijnen in de buurt van Syrië liggen. De mei-future op een vat Amerikaanse olie sloot vrijdagavond 1,0 procent hoger op 52,24 dollar. In de Aziatische handel vanochtend steeg de future met enkele tienden van een procent verder. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0585, ten opzichte van een stand van 1,0617 bij het sluiten van de Europese markten.

In Azië klommen de beurzen in Tokio en Sydney vanochtend met ruim een half procent, terwijl de beurzen in Shanghai en Seoel juist in het rood noteerden.

Beleggers krijgen komende week te maken met een relatief rustige handelsweek, waarbij nauwelijks bedrijfsnieuws zal passeren en op macro-economisch vlak de aandacht gericht zal zijn op een reeks inflatiecijfers. Vrijdag blijven de beurzen gesloten in verband met Goede Vrijdag, waarna in Europa ook op maandag geen handel plaats zal vinden vanwege Tweede Paasdag. 

Wel staan er diverse jaarvergaderingen verspreid over de week geagendeerd, met als voornaamste bedrijven Ahold Delhaize, KPN, SBM Offshore, Heijmans, Kendrion en Wessanen.

De macro-economische agenda is vandaag karig gevuld met alleen de leidende indicatoren van de OESO over februari als relevant cijfer.

Bedrijfsnieuws

Afgelopen maand vervoerde Air France-KLM 6,6 miljoen passagiers, een stijging van 2,9 procent op jaarbasis. Het passagiersverkeer bij het luchtvaartbedrijf, gerekend naar omzet per kilometer, steeg afgelopen maand met 3,1 procent. De bezettingsgraad daalde met 0,1 procentpunt naar 84,8 procent, terwijl de capaciteit met 3,2 procent toenam.

Investeringsfonds 3i neemt de Nederlandse optiekketen Hans Anders over van eigenaren Alpinvest en Alpha. Dit meldde de Belgische zakenkrant De Tijd maandag. Met de overname is een bedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Hans Anders, een belangrijke concurrent van het beursgenoteerde GrandVision, telt 456 verkooppunten, waarvan 253 in Nederland. In 2016 realiseerde Hans Anders volgens De Tijd een 12 procent hogere omzet van 192 miljoen euro, wat zich vertaalde in een bedrijfsresultaat (EBITDA) van ongeveer 35 miljoen euro. 

NN Group deed het overnamebod op Delta Lloyd gestand. Dit maakten beide partijen vrijdag nabeurs bekend.  Onder het overnamebod van 5,40 euro per aandeel werd in totaal 79,9 procent van de geplaatste aandelen Delta Lloyd aangemeld. De totale waarde van de nu aangeboden aandelen bedraagt circa 2 miljard euro.

Prostaatkankertest SelectMDx van MDxHealth kan overdiagnose en -behandeling voorkomen in vergelijking tot de standaard PSA test. Dit is de conclusie van een studie door het medische blad voor urologie BJU International.

HSBC verhoogde het koersdoel IMCD van 48,00 naar 53,00 euro met een ongewijzigd Kopen advies.

Causeway Capital Management paste de belangenmeldingen in AkzoNobel om technische redenen aan, waardoor er nog enkel een stemrecht resteert. "Causeway heeft het advies gekregen dat, omdat het optreedt als discretionaire vermogensbeheerder ten behoeve van haar institutionele klanten, Causeway geen meldbaar economisch belang heeft in de aandelen in de voor haar institutionele klanten beheerde portfolio's", aldus de vermogensbeheerder.

Probiodrug uit Halle maakte de resultaten bekend van een preklinische studie met PQ912 als mogelijke behandeling tegen de ziekte van Huntington. Volgens het bedrijf uit Halle liet PQ912 "diverse tekenen van verbetering in de ziekte" zien in een studie bij muizen, die 18 weken werden behandeld met het middel. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,1 procent lager op 2.355,54 punten. De Dow Jones index sloot vlak op 20.656,10 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.977,81 punten.

 

 

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71