Europese beurzen lager rond middaguur

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 12:36

Conflict Syrie drukt op sentiment.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren maandag rond het middaguur lager. De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,2 procent tot 380,53 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,3 procent op 12.185,37 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,7 procent op 5.101,37 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,1 procent lager op 7.339,43 punten.

Volgens marktanalist Konstantinos Anthis van ADS Securities zal de aandacht maandag, bij gebrek aan macro-publicaties, uitgaan naar een reeds speeches van beleidsmakers, waaronder een speech van de vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank, Vítor Constancio. "Het is interessant om te zien of zijn woorden in lijn zijn met de woorden van voorzitter Draghi dat de euro nu scherp onder het ondersteuningsniveau van 1,0650 wordt verhandeld", aldus Anthis. "Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan zal de aandacht uitgaan naar een speech van de voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen aan de universiteit van Michigan en haar commentaar over de gezondheid van de Amerikaanse economie en de visie van de centrale bank omtrent het aantal renteverhogingen en het effect ervan op de dollar", voegde hij toe.

Daarnaast kijkt de markt naar de nieuwsstroom uit het Italiaanse Lucca, waar de G7 een speciale zitting houdt vanwege de oplopende spanningen rond Syrië. Vrijdag vuurde de Amerikaanse marine tientallen kruisraketten op een Syrische luchtmachtbasis, nadat Syrische troepen werden beschuldigd van een vermoedelijke gifaanval, waarbij tientallen burgers omkwamen.

"Gezien de reactie van Rusland dat de raketaanval zeer ernstige gevolgen zou kunnen hebben zullen beleggers de ontwikkelingen komende handelsweek met argusogen volgen, waarbij waarschijnlijk een verschuiving van risicobereidheid naar risico-aversie zal optreden al naar gelang de spanningen escaleren", aldus marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Italiaanse productie in februari op maand- en jaarbasis is gestegen met achtereenvolgens 1,0 en 1,9 procent.

De Franse economie is in het eerste kwartaal naar verwachting iets minder sterk gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de tweede economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van 2017 met 0,3 procent gestegen op kwartaalbasis, verwacht de Banque de France. In een raming in februari werd uitgegaan van een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis.

Olie noteerde maandag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 52,62 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,9 procent hoger bewoog op 55,69 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0578. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0591 op de borden.

Bedrijfsnieuws

BHP Billiton kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na het nieuws dat de activistische belegger Elliot Advisors wil dat de mijnbouwer met een plan komt om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Elliot pleit daarbij voor afsplitsing van de Amerikaanse petroleum-activiteiten, de opheffing van de dubbele Australische-Britse structuur en een focus op de inkoop van eigen aandelen in plaats van grote overnames. Het aandeel won 4,4 procent.

Een aantal sectorgenoten zat ook in de lift. Rio Tinto steeg 1,2 procent, Anglo American won 1,1 procent en Glencore noteerde 0,9 procent in de plus. Randgold Resources en Fresnillo noteerden lager vanwege de dalende goudprijs, met verliezen van respectievelijk 1,8 en 1,3 procent.

Barclays noteerde 0,1 procent hoger, nadat autoriteiten in Londen en New York een onderzoek zijn gestart naar CEO James Staley, omdat de topman een klokkenluider wilde ontmaskeren.

Air France-KLM steeg 3,9 procent, nadat het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern over maart een stijging van het vracht- en passagiersvervoer rapporteerde.

Het Duitse farmaceutische bedrijf Stada Arzneimittel won ruim 11 procent nadat bekend werd dat de private equity bedrijven Bain Capital en Cinven samen een overnamebod hebben gedaan van 66,00 euro per aandeel. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,1 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 2.355,54 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.656,10 punten en technologiebeurs Nasdaq sloot vlak 5.877,81 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

European Select Growth Opportunities Fund meldt kleiner belang in Esperite

Kapitaalbelang daalt onder 15 procent.

20 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in ASMI

Zowel kapitaalbelang als stemrecht boven 3 procent.

21 minuten geleden - Lees verder

Marshall Wace verkleint belang in IMCD fractioneel

Kapitaalbelang teruggebracht tot onder meldingsgrens.

22 minuten geleden - Lees verder

Norges Bank verkleint belang in BE Semiconductor Industries nipt

Zowel kapitaalbelang als stemrecht onder vijf procent.

23 minuten geleden - Lees verder

OPEC in november om tafel over lot productieverlaging - media

Olievoorraden meer gedaald dan verwacht.

23 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10