Europese beurzen openen hoger

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 07:12

Weinig macronieuws in het verschiet.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingswinst van 43 punten voor de Duitse DAX, een plus van 18 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 11 punten voor de Britse FTSE 100.

Bestuurslid van de Europese Centrale bank Yves Mersch stelde dit weekend dat de economie van de eurozone significant is verbeterd en dat de risico's aan de onderkant zijn verminderd. Deze perceptie kan een impuls geven aan het debat over de houdbaarheid van het monetaire beleid van de bank.

De macro-economische agenda is maandag karig gevuld met alleen de leidende indicatoren van de OESO over februari als relevant cijfer.

De Europese beurzen sloten vrijdag nog overwegend hoger. Aandelenmarkten stonden vrijdag aanvankelijk wereldwijd onder druk, nadat het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis bestookte met tientallen kruisraketten ter vergelding van een chemische aanval van Syrische troepen in de provincie Idlib eerder in de week.

Later op de dag vonden de Europese beurzen langzaam de weg omhoog, waarbij vooral de Britse FTSE 100 aanzienlijk steeg geholpen door de olie- en gassector en goudmijnaandelen. Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets ebde de nervositeit als gevolg van de Amerikaanse aanval wat weg gedurende de dag, omdat het om een eenmalige actie leek te gaan.

Volgens de marktanalist werden de koersen in Europa mogelijk wel gedrukt door een aanslag in Stockholm, waarbij een truck inreed op een warenhuis. Er vielen enkele doden. Hewson sluit niet uit dat dit zal meewegen in de komende Franse presidentsverkiezingen.

Op macro-economisch vlak kreeg de markt een reeks industriële productiedata te verwerken. In Duitsland was in februari sprake van een onverwachte stijging. In Frankrijk was echter sprake van een krimp, evenals in Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Duitsland realiseerde in februari een hoger handelsoverschot, vanwege een stijging van zowel de import als export op maandbasis. Het Frans handelstekort daalde in februari, evenals het tekort op de handelsbalans van het Verenigd Koninkrijk.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen noteerden vrijdag hoger vanwege de hogere olieprijs, na de aanval op een Syrische luchtmachtbasis. Royal Dutch Shell sloot 1,1 procent hoger en BP won 1,3 procent. Het Spaanse Repsol won 1,2 procent. SBM Offshore schreef 1,7 procent bij, mede dankzij een koersdoelverhoging door Canaccord Genuity. Randgold Resources en Fresnillo stegen met respectievelijk 4,1 en 1,7 procent als gevolg van een hogere goudprijs.

Ook defensiebedrijven deden het vrijdagochtend goed, waarbij BAE Systems 2,1 procent steeg.

Sky won 0,7 procent, nadat de Europese Commissie de overname van het Britse televisienetwerk door mediaconcern 21st Century Fox goedgekeurde. De Europese Commissie oordeelde dat de concurrentie in Europa niet in het gedrang komt door de overname, omdat het aandeel van Sky op de diverse markten waarin het actief is door de overname slechts beperkt zal stijgen.

Euro STOXX 50          3.492,52 (+0,1%)

STOXX Europe 600         381,26 (+0,1%)

DAX                   12.225,06 (-0,1%)

CAC 40                 5.135,28 (+0,3%)

FTSE 100               7.349,37 (+0,6%)

SMI                    8.640,91 (+0,0%)

AEX                      518,70 (+0,5%)

BEL 20                 3.819,44 (+0,0%)

FTSE MIB              20.300,06 (+0,0%) 

IBEX 35               10.529,00 (+0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures maandag hoger.

Wall Street sloot vrijdag dicht bij huis. Het sentiment kwam aanvankelijk onder druk te staan na een tegenvallend Amerikaans banenrapport. Uit de data van het Amerikaanse ministerie van Arbeid bleek dat het aantal banen in maart is gestegen met 98.000. Vooraf geraadpleegde economen rekenden op een stijging met 175.000 banen. Het werkloosheidspercentage daalde daarentegen van 4,7 naar 4,5 procent.

"Het maart cijfer valt tegen en is breedgedragen. Er springt niet direct een sector uit die verantwoordelijk gehouden kan worden voor de tegenvallende groei van het aantal banen", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. Volgens de marktvorser is het cijfer voor de Federal Reserve evenwel niet direct reden voor terughoudendheid, omdat er gelet wordt op meer cijfers dan enkel het banenrapport.

Volgens strateeg Bill Stone van PNC Asset Management konden juist de retail- en bouwsector verantwoordelijk worden gehouden voor de tegenvallende groei, vanwege het onstuimige weer aan de oostkust van de Verenigde Staten. Stone merkte evenwel op dat velen een groeivertraging al hadden zien aankomen.

Beleggers kregen eveneens het nieuws te verwerken dat het Amerikaanse leger een Syrische luchtmachtbasis heeft bestookt met tientallen kruisraketten ter vergelding van een chemische aanval van Syrische troepen in de provincie Idlib eerder in de week.

"Gezien de geopolitieke ontwikkelingen, is het verrassend dat de markt er zo rustig bij ligt", aldus managing director Randy Frederick van Schwab Center for Financial Research.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de groothandelsvoorraden in februari zijn gestegen, net als de omzet. De groothandelsvoorraden namen in februari op maandbasis met 0,4 procent toe. Economen rekenden op een kleinere stijging van 0,2 procent. De groothandelsomzet steeg in februari met 0,6 procent ten opzichte van januari.

Verder steeg het Amerikaanse consumentenkrediet in februari harder dan in januari. In de tweede maand van het nieuwe jaar steeg het consumentenkrediet met 4,8 procent, wat meer was dan de stijging van 3,5 procent in januari en de stijging van 4,5 procent in december.

Bedrijfsnieuws

Altice onderzoekt een mogelijke verkoop van 20 procent van de Amerikaanse activiteiten via een beursgang in het lopende tweede kwartaal. Dit schreef persbureau Bloomberg vrijdag op basis van bronnen. Met de beursgang van Altice USA wil de Franse kabelaar profiteren van de goede omstandigheden om geld op te halen op de aandelenmarkten. De opbrengsten beoogt Altice te investeren in lokale overnames. Naar verluidt richt Altice het vizier op Cox Communications.

Mede-oprichter Evan Williams is van plan om 30 procent van zijn belang in Twitter te verkopen. Williams heeft een belang van 6 procent in Twitter. Daarvan wil hij het komende jaar 30 procent verkopen "om persoonlijke redenen". Zijn plek in de board zal Williams niet opgeven en hij wil een stevig belang in Twitter blijven houden. De microblog verloor circa 0,7 procent.

Farmaceut Merck daalde licht, nadat het concern door de Amerikaanse Food and Drug Administration werd geïnformeerd dat zijn aanvraag voor de goedkeuring van een medicijn voor de behandeling van type 2 diabetes in zijn huidige vorm niet is goedgekeurd.

Het aandeel Deutsche Bank sloot in New York bijna een procent lager. De Duitse bank haalde met succes 8 miljard euro op via een aandelenuitgifte. In totaal gaf Deutsche Bank 687,5 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 11,65 euro per stuk, waardoor de kernkapitaalratio CET1 van de bank verbeterde van 11,8 naar 14,1 procent.

Farmaceut Akorn steeg met maar liefst 18,0 procent, nadat persbureau Bloomberg meldde dat het Duitse Fresenius SE & Co werkt aan een overnamebod. Beide partijen zouden al met elkaar in gesprek zijn, maar dit heeft nog niet geleid tot een definitieve beslissing.

S&P 500 index              5.877,81 (+0,0%)

Dow Jones index           20.669,67 (+0,0%)

Nasdaq Composite           2.355,54 (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden maandag verdeeld, met een winst van 0,6 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

De lagere yen gaf het sentiment in Tokio een impuls. In China is de topman van de toezichthouder op de verzekeringsbranche verwikkeld in een onderzoek naar corruptie.

Nikkei 225                   18.784,90 (+0,6%)

Shanghai Composite            3.276,86 (-0,3%)

Hang Seng                    24.273,60 (vlak)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0583. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag bewoog het muntpaar nog op 1,0601 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0617 op de borden.

De euro noteerde maandag op zijn laagste punt in een maand tijd. In de markt bestaat er nog steeds de nodige onzekerheid over de uitkomst van de Franse verkiezingen. Een overwinning voor Marine Le Pen wordt gezien als negatief voor de euro. De dollar is maandag een gevraagde valuta, waarmee ook de yen onder druk staat.

USD/JPY Yen   111,43

EUR/USD Euro  1,0583

EUR/JPY Yen   117,93

MACRO-AGENDA:

10:00 Industriële productie - Februari (Ita)

11:00 Inflatie - Maart (Gri)

12:00 Leidende indicatoren - Februari (OESO)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 TSMC - Omzetcijfers maart (Tai)

07:30 Air France-KLM - Vervoerscijfers maart

09:00 Nedap - Notering ex-dividend

14:30 Kendrion - Jaarvergadering


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

VEB treft schikking met accountant Deloitte

Schikking voor voormalige aandeelhouders InnoConcepts.

24 minuten geleden - Lees verder

Great Wall Motors had geen formeel contact met Fiat Chrysler

Chinees bedrijf heeft wel interesse in Italiaans-Amerikaanse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op hogere opening Wall Street

Markt kijkt uit naar Jackson Hole Symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Europese beurzen krabbelen op

Risicobereidheid terug.

2 uren geleden - Lees verder

Weer sterk kwartaal Toll Brothers

Outlook weer aangescherpt.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10