Europese beurzen overwegend vlak tot licht lager gesloten

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 18:33

Terughoudendheid op financiële markten vanwege conflict rond Syrië.

(ABM FN-Dow Jones) De grote Europese beurzen zijn maandag overwegend vlak tot licht lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot vlak op 381,25 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent naar 12.200,52 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een verlies van 0,5 procent op 5.107,45 punten. De Britse FTSE 100 sloot vlak op 7.348,94 punten.

"De handel in aandelen was maandag gemengd, waarbij investeerders een defensieve houding innamen en de oplopende geopolitieke spanningen rond de Syrië-crisis zwaar op het sentiment wogen", constateerde marktstrateeg Lukman Otunuga van FXTM maandag.  "De Aziatische aandelen zochten richting in een terughoudende handelsomgeving en de merkbare bezorgdheid heeft de groei in  Europa tegengehouden. Wall Street zal mogelijk worstelen om een momentum te vinden om zich later op de dag nog wat hoger te wagen", voegde hij toe."

Op macro-economisch gebied bleek dat de conjunctuur in het OESO-gebied in februari een stabiele ontwikkeling liet zien, toonden de Composite Leading Indicators, een conjunctuurindicator van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De indicator voor het OESO-gebied steeg van 100,0 in januari naar 100,1 in februari. De indicator voor de eurozone bleef in februari met 100,4 gelijk aan het niveau van de voorgaande maand. In de Verenigde Staten steeg de indicator van 99,7 naar 99,8 en China ging van 99,4 naar 99,6. In het Verenigd Koninkrijk steeg de index van 99,6 naar 99,8.

De Franse economie is in het eerste kwartaal naar verwachting iets minder sterk gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de tweede economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van 2017 met 0,3 procent gestegen op kwartaalbasis, verwacht de Banque de France. In een raming in februari werd nog uitgegaan van een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis.

De Italiaanse industriële productie is in februari gestegen, zo bleek maandag uit cijfers van statistiekbureau Istat. De productie kwam in februari op maandbasis 1,0 procent hoger uit. Op jaarbasis steeg de voor kalendereffecten gecorrigeerde industriële productie in februari met 1,9 procent.

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting in 2018 zijn opkoopprogramma van staatsobligaties afbouwen en kort daarna, in de tweede helft van volgend jaar, zijn depositorente verhogen, zo stelden analisten van Morgan Stanley maandag in een rapport. Morgan Stanley verhoogde zijn groeiverwachting voor de eurozone van 1,4 procent tot 1,8 procent in 2017, gevolgd door een vrijwel stabiele groei van 1,7 procent in 2018. Morgan Stanley denkt dat de kerninflatie in de eurozone nog een jaar laag zal blijven, om vervolgens aan te trekken. Daarbij gaan de analisten uit van een sterker dan verwachte euro en van een daling van de olieprijs. 

Olie noteerde maandag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 1,4 procent tot 52,96 dollar, terwijl een juni-future Brent 1,2 procent hoger bewoog naar 55,88 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0605. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0588 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,0591 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

Fresenius sloot vlak na de bevestiging dat Akorn praat met zijn Duitse sectorgenoot over een overname. De twee bedrijven benadrukten dat het nog niet zeker is of de gesprekken ook tot een overname leiden. 

BHP Billiton kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na het nieuws dat de activistische belegger Elliot Advisors wil dat de mijnbouwer met een plan komt om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Elliot pleit daarbij voor afsplitsing van de Amerikaanse petroleum-activiteiten, de opheffing van de dubbele Australische-Britse structuur en een focus op de inkoop van eigen aandelen in plaats van grote overnames. Elliott is één van de aandeelhouders in AkzoNobel, die wil dat het Nederlandse concern met PPG Industries gaat praten over hun overnamebod.  Het aandeel BHP Biliton won 4,9 procent.

Barclays noteerde 0,8 procent lager, nadat autoriteiten in Londen en New York een onderzoek zijn gestart naar CEO James Staley, omdat de topman een klokkenluider wilde ontmaskeren. Barclays zou in 2016 een anonieme brief hebben gekregen van een klokkenluider. Staley ondernam pogingen om de klokkenluider te ontmaskeren, en wordt daar nu voor onderzocht door autoriteiten in Londen en New York.

Air France-KLM steeg 4 procent, nadat het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern over maart een stijging van het vracht- en passagiersvervoer rapporteerde.

Het Duitse farmaceutische bedrijf Stada Arzneimittel won 10,9 procent nadat bekend werd dat de private equity bedrijven Bain Capital en Cinven samen een overnamebod hebben gedaan van 66,00 euro per aandeel. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent op 2.359,73 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,3 procent in het groen. 


 

 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alle agendapunten VNC goedgekeurd

Komende Bava stemt over one tier board.

16 minuten geleden - Lees verder

Wall Street klaar voor lagere opening

Markten zien macrocijfers tegemoet.

56 minuten geleden - Lees verder

VDL Nedcar start assemblage van BMW X1

Nederlands bedrijf bouwt weer model voor Duitse autofabrikant.

1 uur geleden - Lees verder

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

2 uren geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77