Fed-bestuurder verwacht dat rente laag kan blijven

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 07:55

James Bullard ziet lage rente als langdurig wereldwijd verschijnsel

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve kan de Amerikaanse beleidsrente naar verwachting relatief laag houden om de inflatie en werkloosheid binnen de perken te houden. Dit zei beleidsmaker James Bullard van de Federal Reserve of St. Louis maandag tijdens een toespraak in het Australische Melbourne.

"De Amerikaanse economie lijkt te hebben geconvergeerd naar een regime met lage reële groei van het bruto binnenlands product en een lage veilige reële rente", zei de Fed-official. Bullard voegde daaraan toe dat deze situatie waarschijnlijk niet dramatisch zal veranderen in 2017. "Daarom kan de beleidsrente van de Fed relatief laag blijven om toch de inflatie en werkloosheid dichtbij de beoogde niveaus te houden."

De lage reële rente op kortlopend staatspapier is volgens Bullard een wereldwijd fenoneem dat zich al jaren aan het ontwikkelen is. "Het lijkt onverstandig om erop te vertrouwen dat de krachten die de veilige reële rente tot zulke lage niveaus duwen, binnenkort zullen keren, alleen op basis van een verwachte terugkeer naar het gemiddelde."

De economische groei in de Verenigde Staten bedroeg de afgelopen zeven jaar slechts 2,1 procent, met weinig tekenen dat dit 2017 snellere groei zal laten zien, zei Bullard. De werkgelegenheid groeit intussen minder sterk dan enkele jaren geleden.

Bullard herhaalde dat het nu mogelijk een goed moment is voor de monetaire beleidscommissie van de Fed (FOMC) om te overwegen zijn balans weer af te bouwen tot een normaler niveau, door opgekochte staatsleningen niet meer te herinvesteren na aflossing bij het einde van de looptijd. De balans van de Fed is sinds de financiële crisis van 2008 is opgelopen tot bijna 4,5 biljoen dollar door het jarenlang opkopen van staatsleningen, bedoeld om de marktrente laag te houden.  

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Tekort personeel ICT sector

Kwart bedrijven zoekt personeel.

12 minuten geleden - Lees verder

AkzoNobel vond break-up fee veel te laag - media

PPG had 600 miljoen euro voor ogen, AkzoNobel zag liever 2 miljard euro.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Volle agenda.

30 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Aantal bedrijfscijfers op de rol.

32 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Vooral aandeelhoudersvergaderingen op de agenda.

33 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.