IMF pleit voor afschaffen laag btw-tarief in Nederland

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 11:34

Hoger belastingtarief in ruil voor lagere inkomstenbelasting.

(ABM FN-Dow Jones) Het Nederlandse belastingstelsel zou aanzienlijk efficiënter worden door het lage btw-tarief af te schaffen, in ruil voor een lagere inkomstenbelasting. Dit stelde het Internationaal Monetair Fonds afgelopen week in een rapport.

De Nederlandse belastingen leunen volgens het IMF zwaar op inkomstenbelasting en sociale premies, terwijl de btw-inkomsten juist tot de laagste in Europa behoren. Dit biedt veel ruimte voor een verschuiving van inkomstenbelasting naar een meer neutrale belasting van consumptie. 

Afschaffing van het lage btw-tarief kan flink welvaartswinst opleveren, stelde het IMF-rapport, voortbordurend op eerdere suggesties voor belastinghervormingen in Nederland. Het zou duur belastingontwijkend gedrag vermijden, evenals productie- en consumptieverstoringen. 

Door het lage btw-tarief af te schaffen, zouden de belastinginkomsten uit de btw met 8 miljard euro kunnen stijgen tot 33 miljard euro. De inkomstenbelasting zou dan met een gelijk bedrag kunnen dalen. 

Deze verschuiving zou op een termijn van ongeveer dertig jaar 17.000 extra banen kunnen opleveren, omdat mensen eerder aan het werk gaan dankzij de lagere inkomstenbelasting.

Uit onderzoek zou blijken dat rijke huishoudens in Nederland net zo veel profiteren van de lage btw-tarieven als armere huishoudens. 

Volgens het IMF kan het Nederlandse belastingstelsel in de toekomst efficiënter worden gemaakt door schuld minder aantrekkelijk te maken en consumptie en vermogen meer te belasten, ten opzichte van inkomsten uit arbeid. 

Belasting op arbeid is volgens het IMF een van de meest verstorende vormen van belasting. Doordat inkomstenbelasting arbeid ontmoedigt, stijgen de lonen die bedrijven betalen en dalen de bedrijfswinsten en investeringen.  

Belasten van de eigen woning is het minst verstorende type belasting en dankzij de grote belastingbasis in Nederland kan een kleine verhoging veel belastinginkomsten opleveren, merkte het instituut verder op.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.