Wall Street begint vrijwel onveranderd aan verkorte handelsweek

Redactie ABM Financial News - 10 april 2017, 14:51

Maandag aandacht voor geopolitieke spanningen en toespraak Yellen.

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street koerst maandag af op een vrijwel vlakke opening. Ongeveer een half uur voor de openingsbel noteerden de futures op de S&P 500 index 0,1 procent hoger, maar die op de Dow Jones index en Nasdaq vrijwel onveranderd.

"Beleggers zijn nog steeds gefocust op geopolitieke risico's", volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK. Nadat Amerika vorige week onverwacht raketten afschoot op een Syrische luchtmachtbasis, staan de verhoudingen met Rusland op scherp. Verder heeft de Verenigde Staten een aantal marineschepen richting het Koreaans schiereiland gestuurd, een actie die door Noord-Korea als roekeloos wordt bestempeld.

Volgens marktstrateeg Kathleen Brooks van City Index nemen beleggers een moment van bezinning om te bepalen of er reden is om een vervolg te geven aan de Trump-rally. 

Naast de geopolitieke spanningen is er voor beleggers aan het begin van deze verkorte handelsweek verder weinig houvast. Volgens marktanalist Aslam komt de focus na het verschijnen van het teleurstellende banenrapport afgelopen vrijdag, weer te liggen op het beleid van de Federal Reserve en de verwachting dat de centrale bank zijn balans gaat inkrimpen. "Ze zullen hun boodschap voorzichtig moeten brengen", aldus de marktvorser. 

Maandag zal de voorzitter van de Fed, Janet Yellen, een toespraak geven en deelnemen aan een vraag-en-antwoord-sessie bij de Universiteit van Michigan. Eerder op de dag zei voorzitter James Bullard van de Federal Reserve van St. Louis in een speech in Australië dat de belangrijkste rente laag kan blijven om de inflatie en werkloosheid binnen de perken te houden. 

Op macro-economisch vlak begint de handelsweek in Amerika verder met een lege agenda. Later deze week is er aandacht voor inflatiecijfers. Daarnaast komen Amerikaanse grootbanken als JPMorgan Chase en Citigroup met de eerste kwartaalcijfers.

Olie was maandag duurder. De mei-future op een vat West Texas Intermediate steeg 1,1 procent op 52,83 dollar en de juni-future op een vat Brent werd ook 1,1 procent duurder op 55,86 dollar. 

De euro/dollar noteerde rond de klok van drie uur op 1,5079. Maandagochtend vroeg verhandelde het muntpaar op 1,0584 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag op 1,0601.

Bedrijfsnieuws

Huizenbouwer Lennar neemt een eenmalige last, waardoor de nettowinst in het eerste kwartaal fors lager zal uitkomen dan verwacht, op 38,1 miljoen dollar, of 0,16 dollar per aandeel, van 130,8 miljoen dollar, of 0,56 dollar per aandeel waarop werd gerekend. De impairment van 140 miljoen dollar is gerelateerd aan juridische kosten. In de elektronische handel voorbeurs werd nog niet gehandeld in het aandeel.

Knight Transportation en Swift Transportation maakten maandag bekend dat ze willen fuseren, waarmee een transportbedrijf ontstaat met een ondernemingswaarde van zo'n 6 miljard dollar. Voorbeurs won het aandeel Knight 2,6 procent, terwijl Swift bijna 16 procent steeg.

AT&T kondigde aan Straight Path Communications over te nemen voor circa 1,3 miljard dollar. Volgens AT&T draagt de overname bij aan de verdere ontwikkeling van 5G. Straight Path heeft een aantrekkelijke portefeuille aan frequentielicenties.

Akorn steeg voorbeurs ruim 12 procent vanwege de bevestiging dat de farmaceut praat met zijn Duitse sectorgenoot Fresenius over een overname. Een eventuele deal zou Akorn waarderen op 3,7 miljard dollar. De twee bedrijven benadrukten dat niet zeker is of de gesprekken ook tot een overname leiden. Vrijdag steeg het aandeel Akorn al bijna 20 procent vanwege de, toen nog onbevestigde, berichten over de gesprekken.

Google zou volgens mediaberichten zo'n 1 biljoen Koreaanse won, omgerekend bijna 900 miljoen dollar, willen investeren in LG Display. Het aandeel Google noteerde voorbeurs vrijwel onveranderd.

Andere Amerikaanse techbedrijven maakten ook investeringen bekend. Microsoft en eBay trokken de portemonnee voor een investering in het Indiase bedrijf Flipkart. Samen met het Chinese Tencent pompen ze 1,4 miljard dollar in het e-commerce bedrijf.

Slotstanden

De S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent lager op 2.355,54 punten. De Dow Jones index sloot vlak op 20.656,10 punten en de Nasdaq sloot vrijwel onveranderd op 5.877,81 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

28 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.