Beursblik: staalsector nog links laten liggen

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 15:30

UBS voorziet correctie na goede jaarstart.

(ABM FN-Dow Jones) De goede start die de wereldwijde staalsector dit jaar maakte, is niet houdbaar en beleggers kunnen daarom beter wachten met instappen. Dit concludeerden analisten van UBS dinsdag in een rapport.

In de eerste twee maanden van 2017 nam de vraag naar staal met 5,8 procent toe, wat de snelste groei was over deze periode in de afgelopen zes jaar. De groei werd vooral gedreven door China, veruit de grootste consument en producent van staal wereldwijd.

De analisten van UBS denken echter dat het sterke begin niet door zal zetten, ondanks dat zij wel verwachten dat de vraag naar staal dit jaar zal stijgen. Deze groei is volgens de Zwitserse bank vooral te danken aan het opbouwen van voorraden, een trend die echter zo maar kan keren in de tweede helft van het jaar als de prijzen onder druk komen te staan.

Dalende grondstofprijzen, wereldwijde overproductie en het vervagen van het mondiale protectionisme maken volgens de analisten de sector ook kwetsbaar voor een correctie. Inmiddels zijn de prijzen voor ijzererts sinds het hoogtepunt vier weken terug met circa 20 procent gedaald. UBS verwacht dat de staalprijzen in de tweede helft van het jaar "significant" zullen dalen ten opzichte van de eerste zes maanden van dit jaar. Dit zal volgens de marktvorsers leiden tot het afnemen van de staalvoorraden wereldwijd.

Bovendien zijn de analisten van mening dat de markt te hoge verwachtingen heeft. Er wordt gerekend op een verbetering van marges. Dit kan volgens UBS ervoor zorgen dat bij een tegenvaller de koersdalingen bovengemiddeld zullen zijn.

UBS geeft de voorkeur aan de staalbedrijven Hyundai Steel, POSCO en Tata Steel. De analisten zijn minder te spreken over Angang Steel, Gerday, Maanshan Steel, SSAB en het in Amsterdam genoteerde ArcelorMittal.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel ArcelorMittal dinsdagmiddag 0,1 procent lager op 7,64 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

BlackRock iets groter in AkzoNobel

Belang van ruim vier procent.

12 uren geleden - Lees verder

Invesco halveert belang in SBM Offshore

Belang nog nipt boven meldingsgrens.

12 uren geleden - Lees verder

Norges Bank kleiner in Wereldhave

Belang onder meldingsgrens.

12 uren geleden - Lees verder

Norges Bank wat groter in Corbion

Belang van ruim 5 procent.

12 uren geleden - Lees verder

Beleggers positief de zomer in - ING Beleggersbarometer

Barometer licht lager in juni.

12 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 18,86 0,48% 0,09 18,77
ARCELOR ... toevoegen aan uw watchlist 18,86 0,48% 0,09 18,77