Beursupdate: Damrak op licht verlies

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 11:01

Markt wacht op Duitse ZEW index.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel licht lager. De AEX index zakte 0,1 procent naar 518,89 punten, terwijl de AMX vrijwel onveranderd noteerde. De AScX noteerde een winst van 1,4 procent dankzij de sterke koerswinst voor het aandeel Accell.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management omschreef het sentiment in een korte week in aanloop naar Goede Vrijdag en Pasen aan de hand van lage volumes als afwachtend. "Er zijn natuurlijk de nodige geopolitieke spanningen, met name rondom Noord-Korea. We krijgen tegen de Syrische achtergrond nog de ontmoeting tussen de Amerikaanse en Russische minister van Buitenlandse Zaken", aldus Montfrooij, die ook wees op de oplopende prijs van goud.

Montfrooij ziet voor dinsdag in de Duitse ZEW-index het belangrijkste cijfer van de dag. "Na deze week maakt de markt zich op voor de cijfers over het eerste kwartaal.

De aandelenbeurzen kunnen verder nog reageren op de industriële productie van de eurozone, de Duitse ZEW-vertrouwensindex over april, het ondernemersvertrouwen van het Amerikaanse midden- en kleinbedrijf in maart en de werkloosheid van de OESO-landen.

De Britse consumentenprijzen over maart stegen met 2,3 procent, gelijk aan de stijging in februari. De producentenprijzen van het Verenigd Koninkrijk namen in een stabiel tempo toe vergeleken met de voorgaande maand.

Olie noteerde dinsdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,3 procent lager op 52,91 dollar, terwijl een juni-future Brent ook 0,3 procent zakte naar 55,83 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0601. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0584 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0592 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter hielden de winnen en verliezende fondsen elkaar redelijk in evenwicht. Vopak was de grootste daler met een verlies van 1,5 procent. Winst was weggelegd voor Altice dat 0,9 procent steeg en Randstad waar 0,8 procent bij kwam.

Bestuurders van Royal Dutch Shell waren mogelijk op de hoogte van een controversiële oliedeal in Nigeria, waarmee afspraken met het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden zijn overtreden. Dit schreef The Wall Street Journal maandagavond op basis van een telefoongesprek tussen CEO Ben van Beurden en de toenmalige CFO Simon Henry. Het betreft een overeenkomst van ruim 1,3 miljard dollar wat Shell samen met het Italiaanse Eni betaalde voor de overname van OPL245 in Nigeria. Naar verluidt was Royal Dutch Shell er van op de hoogte dat een groot deel van het bedrag terecht zou komen bij Malabu, het bedrijf dat vermoedelijk in handen was van de voormalige Nigeriaanse minister van Olie Dan Etete, eerder al veroordeeld wegens witwassen. In januari van dit jaar kondigde een Nigeriaanse rechtbank aan dat Shell en Eni hun controlerende belang in het olieveld moesten opgeven, vanwege vermeende corruptie bij het verkrijgen van het veld in 2011. Eerder werd al bekend dat de Italiaanse justitie van plan is Shell en Eni, alsmede een aantal medewerkers van het Italiaanse bedrijf, te vervolgen vanwege het omkoopschandaal. Volgende week start in Italië een hoorzitting, waarbij een rechter moet bepalen of de aanklacht wordt geaccepteerd. Het aandeel Royal Dutch Shell noteerde 0,1 procent lager.

DSM kreeg van Barclays een koersdoel van 71,00 euro, een euro hoger dan het oude koersdoel. Het advies bleef staan op Overwogen. Het aandeel DSM noteerde 0,7 procent lager.

Bij de Midkapfondsen bleven de verliezen beperkt met uitzondering van ASM International en BE Semiconductor Industries, ondanks een positief analistenrapport van Barclays. De analisten spraken van een krachtig begin van 2017, waarbij zowel op korte als lange termijn sprake is van goede omstandigheden. Besi leverde 2,1 procent in na de flinke stijging van maandag, ASMI ging met 1,3 procent achteruit.

Refresco was een opvallende stijger met een plus van 1,6 procent, gevolgd door Eurcommercial Properties dat 1,2 procent won.

UBS Group meldde een eerste kapitaalbelang van 3,77 procent met een dito stemrecht in ASR Nederland. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Bij de AScX-fondsen bleef de verhouding tussen winnaars en verliezer redelijk in evenwicht, met het grootste verlies voor Heijmans dat 1,1 procent zakte. Prodiodrug won 2,2 procent.

Accell Group ontving een niet-bindend overnamebod van Pon Holdings ter waarde van 32,72 euro per aandeel, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro per aandeel. Het betreft vooralsnog een indicatieve bieding. Accell voert inmiddels verkennende gesprekken met Pon. Er kan geen zekerheid worden gegeven dat deze gesprekken zullen leiden tot een transactie, aldus Accell. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 27,00 naar 34,00 euro met handhaving van het advies op Add. Het aandeel steeg 19,5 procent.

Van de lokale fondsen had Novisource over 2016 meer omzet, maar ook een beperkt verlies geboekt. De netto-omzet van het bedrijf steeg, vrijwel geheel autonoom, met 13,5 procent naar 63,2 miljoen euro, met een daling van de brutowinst van ruim 9 procent naar 4,7 miljoen euro. Deze daling verklaarde Novisource door te wijzen op de lagere marge uit het label B-Street. Het bedrijfsresultaat steeg met 21,6 procent naar 631.000 euro, waarbij geen rekening is gehouden met buitengewone posten van in totaal 1,1 miljoen euro, waarvan het leeuwendeel in beslag werd genomen door reorganisatielasten. Onder aan de streep bleef er voor Novisource een nettoverlies over van 393.000 euro, waar over 2015 nog een nettowinst werd gerealiseerd van 281.000 euro. Het bedrijf wil in 2017 meer eigen medewerkers en gericht acquisities doen, waarbij het streeft naar twee tot drie overnames per jaar. Novisource noteerde 5,3 procent hoger.

Inverko wil zijn naam wijzigen in Phelix. Op een aandeelhoudersvergadering op 24 mei legt Inverko de naamswijziging voor. Ook moet er dan goedkeuring komen voor de jaarrekening over 2015. 

 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71