Damrak neemt gas terug na neerzetten jaarrecord

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 08:16

Olieprijzen in de lift.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een iets lagere opening tegemoet. Wall Street sloot maandag fractioneel hoger, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend terrein prijs geven.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,2 punten. Maandag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak met een winst van 0,1 procent nog nipt op een jaarrecord.

Wall Street startte de verkorte handelsweek vrijwel onveranderd ondanks impulsen van met name oliewaarden. De oplopende geopolitieke spanningen in Syrië en Noord-Korea zorgden de afgelopen dagen voor opwaartse druk voor het zwarte goud. Zondag kwam daar nog het nieuws bovenop dat het grootste Libische olieveld, het veld Sharara, werd gesloten na een blokkade van een pijplijn door een onbekende groepering. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent hoger op 53,08 dollar. Eind maart noteerde de future nog op 48 dollar.

Sectoranalist Tyler Richey van Sevens voorziet evenwel dat de opleving van korte duur is. "De lange termijn vooruitzichten voor olie wijzen op lagere prijzen, omdat de olieproductie in de Verenigde Staten veel sneller blijft stijgen dan werd verwacht. Dat doet productiebeperkingen elders teniet en dat is slecht voor het sentiment onder OPEC-leden, die hun marktaandeel zien verschuiven naar Amerikaanse schalieproducenten", aldus Richey.

Een andere hint voor de toekomst van de olieprijzen kwam maandag naar voren uit de koersontwikkeling van Tesla Motors. Het aandeel van de producent van elektrische auto's klom scherp na een adviesverhoging door zakenbank Piper Jaffray en scherpte zijn hoogste stand ooit aan. Beleggers toonden daarmee hun vertrouwen in de toekomstvisie van CEO Elon Musk, die door benzine aangedreven motoren buitenspel wil zetten. Het zwaar verlieslatende Tesla Motors verkocht vorig jaar slechts 76 duizend auto's, ten opzichte van 10 miljoen  voor General Motors, maar sinds gisteren is het qua beurswaarde wel de grootste Amerikaanse autoproducent.

In Azië werd de gemoedstoestand van beleggers vanochtend negatief beïnvloed door de oplopende spanningen in Syrië en Noord-Korea. De beurzen in Tokio en Sjanghai daalden een half procent, terwijl de Hang Seng index in Hong Kong bijna een procent prijs gaf. De grondstofgevoelige beurs in Sydney was de witte raaf met een winst van bijna een half procent. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0587, ten opzichte van stand van 1,0604 bij het sluiten van de Europese markten. 

Beleggers kijken voor macro-economische cijfers vandaag met name naar Europa, waar in de loop van de ochtend de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index en cijfers over de industriële productie in de eurozone worden vrijgegeven.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse export in februari op  jaarbasis de grootste groeispurt beleefde in zes jaar tijd. Het volume van de goederenexport nam in februari met 7,9 procent toe vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. In januari was sprake van een stijging met 4,8 procent en in december met 6,1 procent. De import liep in februari met 4,0 procent op.

Bedrijfsnieuws

Bestuurders van Royal Dutch Shell waren mogelijk op de hoogte van een controversiële oliedeal in Nigeria, waarmee afspraken met het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden zijn overtreden. Dit schreef The Wall Street Journal maandagavond op basis van een telefoongesprek tussen CEO Ben van Beurden en de toenmalige CFO Simon Henry. Het betreft een overeenkomst van ruim 1,3 miljard dollar wat Shell samen met het Italiaanse Eni betaalde voor de overname van OPL245 in Nigeria. In het getapte telefoongesprek vraagt Van Beurden zich af of er bij de deal niet meer informatie verstrekt had moeten worden aan de Amerikaanse autoriteiten. De betaling van 1,3 miljard dollar moest jarenlange onzekerheid over het eigendom van het olieveld wegnemen.

Accell Group ontving een niet-bindend overnamebod van Pon Holdings ter waarde van 32,72 euro per aandeel. Dit maakte de Heerenveense fietsenfabrikant dinsdag voorbeurs bekend in reactie op marktgeruchten. Het aandeel Accell Group sloot maandag 1,1 procent hoger op 26,54 euro.

UBS Group meldde een eerste kapitaalbelang van 3,77 procent met een dito stemrecht in ASR Nederland.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,1 procent tot 2.357,16 punten, de Dow Jones index sloot vlak op 20.658,02 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 5.880,93 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

54 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41