Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 07:03

Aandacht voor inflatiedata en productie eurozone.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 43 punten voor de Duitse DAX, een min van 16 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 12 punten voor de Britse FTSE 100.

De voorzitter van de Federal Reserve Janet Yellen impliceerde maandag dat het tijdperk van een ruim monetair speelveld op zijn einde loopt en dat het nu tijd wordt om de daarmee geboekte terreinwinst te consolideren.

De aandacht van de belegger gaat dinsdag uit naar de industriële productie van de eurozone over februari, de Duitse ZEW-vertrouwensindex over april en de Britse inflatiedata.

De grote Europese beurzen sloten maandag overwegend vlak tot licht lager.

"De handel in aandelen was maandag gemengd, waarbij investeerders een defensieve houding innamen en de oplopende geopolitieke spanningen rond de Syrië-crisis zwaar op het sentiment wogen", constateerde marktstrateeg Lukman Otunuga van FXTM maandag. "De Aziatische aandelen zochten richting in een terughoudende handelsomgeving en de merkbare bezorgdheid heeft de groei in  Europa tegengehouden.

Op macro-economisch gebied bleek dat de conjunctuur in het OESO-gebied in februari een stabiele ontwikkeling liet zien, toonden de Composite Leading Indicators, een conjunctuurindicator van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De indicator voor het OESO-gebied steeg van 100,0 in januari naar 100,1 in februari. De indicator voor de eurozone bleef in februari met 100,4 gelijk aan het niveau van de voorgaande maand. In de Verenigde Staten steeg de indicator van 99,7 naar 99,8 en China ging van 99,4 naar 99,6. In het Verenigd Koninkrijk steeg de index van 99,6 naar 99,8.

De Franse economie is in het eerste kwartaal naar verwachting iets minder sterk gegroeid dan verwacht. Het bruto binnenlands product van de tweede economie van de eurozone is in de eerste drie maanden van 2017 met 0,3 procent gestegen op kwartaalbasis, verwacht de Banque de France. In een raming in februari werd nog uitgegaan van een groei van 0,4 procent op kwartaalbasis.

De Italiaanse industriële productie is in februari gestegen, zo bleek maandag uit cijfers van statistiekbureau Istat. De productie kwam in februari op maandbasis 1,0 procent hoger uit. Op jaarbasis steeg de voor kalendereffecten gecorrigeerde industriële productie in februari met 1,9 procent.

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting in 2018 zijn opkoopprogramma van staatsobligaties afbouwen en kort daarna, in de tweede helft van volgend jaar, zijn depositorente verhogen, zo stelden analisten van Morgan Stanley maandag in een rapport. Morgan Stanley verhoogde zijn groeiverwachting voor de eurozone van 1,4 procent tot 1,8 procent in 2017, gevolgd door een vrijwel stabiele groei van 1,7 procent in 2018. Morgan Stanley denkt dat de kerninflatie in de eurozone nog een jaar laag zal blijven, om vervolgens aan te trekken. Daarbij gaan de analisten uit van een sterker dan verwachte euro en van een daling van de olieprijs.

Bedrijfsnieuws

Fresenius sloot vlak na de bevestiging dat Akorn praat met zijn Duitse sectorgenoot over een overname. De twee bedrijven benadrukten dat het nog niet zeker is of de gesprekken ook tot een overname leiden.

BHP Billiton kon maandag rekenen op de aandacht van beleggers, na het nieuws dat de activistische belegger Elliot Advisors wil dat de mijnbouwer met een plan komt om meer waarde voor de aandeelhouders te creëren. Elliot pleit daarbij voor afsplitsing van de Amerikaanse petroleum-activiteiten, de opheffing van de dubbele Australische-Britse structuur en een focus op de inkoop van eigen aandelen in plaats van grote overnames. Elliott is één van de aandeelhouders in AkzoNobel, die wil dat het Nederlandse concern met PPG Industries gaat praten over hun overnamebod.  Het aandeel BHP Biliton won 4,9 procent.

Barclays noteerde 0,8 procent lager, nadat autoriteiten in Londen en New York een onderzoek zijn gestart naar CEO James Staley, omdat de topman een klokkenluider wilde ontmaskeren. Barclays zou in 2016 een anonieme brief hebben gekregen van een klokkenluider. Staley ondernam pogingen om de klokkenluider te ontmaskeren, en wordt daar nu voor onderzocht door autoriteiten in Londen en New York.

Air France-KLM steeg 4,0 procent, nadat het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern over maart een stijging van het vracht- en passagiersvervoer rapporteerde.

Het Duitse farmaceutische bedrijf Stada Arzneimittel won 10,9 procent nadat bekend werd dat de private equity bedrijven Bain Capital en Cinven samen een overnamebod hebben gedaan van 66,00 euro per aandeel.

Euro STOXX 50          3.485,33 (-0,3%)

STOXX Europe 600         381,25 (vlak)

DAX                   12.200,52 (-0,2 %)

CAC 40                 5.107,45 (-0,5%)

FTSE 100               7.348,94 (vlak)

SMI                    8.616,68 (-0,3%)

AEX                      519,16 (+0,1%)

BEL 20                 3.822,08 (+0,1%)

FTSE MIB              20.202,05 (-0,5%)

IBEX 35               10.437,70 (-0,9%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag lager.

De Amerikaanse beurzen sloten maandag vlak tot licht hoger. De financiële markten zetten de olieprijs hoger, maar de dollar lager ten opzichte van de euro.

"De huidige actuele thema's zouden eigenlijk positief voor de dollar moeten zijn", zei marktanalist Joe Manimbo van Western Union Business Solutions. De marktvorser wees erop dat de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Syrië en Noord-Korea de dollar eerder ondersteunden, omdat investeerders kozen voor veilige beleggingen in de Verenigde Staten, waaronder de dollar.

"Je zou toch verwachten dat met het paasweekeinde in aantocht investeerders juist nu weer zouden kiezen voor veilige investeringen", voegde Manimbo toe.

Er waren maandag geen macro-economische rapportages uit de Verenigde Staten.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot maandag hoger vanwege toenemende geopolitieke spanningen rond Syrië en Noord-Korea. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 1,6 procent hoger op 53,08 dollar.

"Het is in dit geval niet Noord-Korea, maar het zijn nu vooral recente factoren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten", zei hoofdstrateeg Colin Cieszynski van CMC Markets over de factoren die de olie hoger zetten.

Bedrijfsnieuws

De koers van Tesla Motors bereikte maandag dankzij een adviesverhoging het hoogste niveau ooit, waardoor de fabrikant van elektrische auto's inmiddels de grootste Amerikaanse autofabrikant qua marktwaarde is geworden. Zakenbank Piper Jaffray zette een koopaanbeveling op het aandeel en het koersdoel ging met 65 procent omhoog naar 368 dollar. De koers van Tesla sloot 3,3 procent hoger op 312,39 dollar.

Huizenbouwer Lennar noteerde 1,6 procent hoger, ondanks het nemen van een eenmalige last, waardoor de nettowinst in het eerste kwartaal fors lager zal uitkomen dan verwacht, op 38,1 miljoen dollar, of 0,16 dollar per aandeel, van 130,8 miljoen dollar, of 0,56 dollar per aandeel waarop werd gerekend. De impairment van 140 miljoen dollar is gerelateerd aan juridische kosten.

Knight Transportation en Swift Transportation maakten bekend dat ze willen fuseren, waarmee een transportbedrijf ontstaat met een ondernemingswaarde van zo'n 6 miljard dollar. Het aandeel Knight sloot procent 13,4 hoger, terwijl Swift liefst 23,7 procent steeg.

AT&T kondigde aan Straight Path Communications over te nemen voor circa 1,3 miljard dollar. Volgens AT&T draagt de overname bij aan de verdere ontwikkeling van 5G. Straight Path heeft een aantrekkelijke portefeuille aan frequentielicenties. Het aandeel AT&T noteerde bij het slot 0,5 procent lager.

Akorn steeg 9,2 procent vanwege de bevestiging dat de farmaceut praat met zijn Duitse sectorgenoot Fresenius over een overname. Een eventuele deal zou Akorn waarderen op 3,7 miljard dollar. De twee bedrijven benadrukten dat niet zeker is of de gesprekken ook tot een overname leiden. Vrijdag steeg het aandeel Akorn al bijna 20 procent vanwege de, toen nog onbevestigde, berichten over de gesprekken.

Google zou volgens mediaberichten zo'n 1 biljoen Koreaanse won, omgerekend bijna 900 miljoen dollar, willen investeren in LG Display. Het aandeel Alphabet, het moederbedrijf van Google, sloot 0,1 procent lager.

Andere Amerikaanse techbedrijven maakten ook investeringen bekend. Microsoft en eBay trokken de portemonnee voor een investering in het Indiase bedrijf Flipkart. Samen met het Chinese Tencent pompen ze 1,4 miljard dollar in het e-commerce bedrijf. Het aandeel Microsoft sloot 0,2 procent lager en eBay won 0,4 procent.

S&P 500 index               2.357,16 (+0,1%)

Dow Jones index            20.658,02 (vlak)

Nasdaq Composite            5.880,93 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag lager, met een verlies van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een min van  0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Op de Aziatische markten overheerste een negatief beeld met nog altijd de nodige twijfel over de politieke wind als belangrijkste oorzaak. Een stijgende olieprijs had vrijwel geen effect. De yen is weer iets duurder geworden en dat zette de Nikkei-225 onder druk.

Nikkei 225                   18.708,49 (-0,5%)

Shanghai Composite            3.258,17 (-0,3%)

Hang Seng                    24.077,31 (-0,8%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0586. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0592 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0604 op de borden.

Met de politieke onzekerheden rondom Frankrijk kan de euro nog altijd druk verwachten, waarbij een koers van 1,05 dollar niet is uitgesloten.

USD/JPY Yen   110,70

EUR/USD Euro  1,0586

EUR/JPY Yen   117,19

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen - Maart (NL)

06:30 Handelsbalans - Februari (NL)

10:30 Huizenprijzen - Februari (VK)

10:30 Inflatie - Maart (VK)

10:30 Producentenprijzen - Maart (VK)

11:00 Industriële productie - Februari (eur)

11:00 ZEW index - April (Dld)

12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Maart (VS)

12:00 Werkloosheid - Februari (OESO)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 Toshiba - Cijfers derde kwartaal (Jap)

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

11 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.114,15 -0,64% -32,70 5.146,85
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.186,10 -1,09% -56,97 5.243,07