Europese beurzen vlak

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 12:27

Beleggers afwachtend over Syrie en verkrappende Fed.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren dinsdag rond het middaguur vlak tot licht lager, herstellend van een iets groter verlies eerder in de ochtend. 

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,1 procent tot 381,27 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,2 procent op 12.179,61 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,1 procent op 5.103,85 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,6 procent hoger op 7.392,43 punten.

Zorgen over de geopolitieke crisis in Syrië drukte de stemming op de beurzen, maar fabrikanten van luxe-artikelen kwamen sterk voor de dag na optimistische omzetcijfers van LVMH. 

Ministers van Buitenlandse Zaken van de G7, de groep van zeven grote industrielanden, vergaderden dinsdag voor de tweede dag op rij over Syrië, na Amerikaanse luchtaanvallen op een Syrische vliegbasis afgelopen vrijdag. 

"Nu de G7-vergadering een coherent en beslissende boodschap wil opstellen over Syrië om over te brengen aan de Russen, is er een negatieve verschuiving in het risicosentiment en doen beleggingen in veilige havens het relatief goed", schreef marktanalist Richard Perry van Hantec Markets.

"Terwijl het conflict over de daden van president Assad van Syrië opborrelt, groeien ook de zorgen over hoe de Verenigde Staten omgaan met het toenemende wapengekletter door Noord-Korea", aldus Perry.

De goudprijs steeg.

Behalve over de geopolitieke risico's waren beleggers ook voorzichtig in afwachting van een verkrapping van het monetaire beleid door de Federal Reserve. Voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve zei maandag dat de centrale bank niet langer probeert de Amerikaanse economie te stimuleren met buitengewone maatregelen en in plaats daarvan de economie "een beetje laat uitbollen zonder over te hellen."

De afkeer van risico kwam naar voren in een daling van de aandelen van banken in de eurozone met 0,8 procent. 

Ook de koersen van staatsleningen lieten toenemende signalen zien van onrust over de Franse verkiezingen deze maand. De snelle stijging in de peiling van de extreem-linkse kandidaat Mélenchon liet de afgelopen dagen de risicopremie op Franse staatsleningen oplopen.

De risico-opslag op tienjarige Franse leningen ten opzichte van de Duitse bund steeg naar 0,75 procent. Dat is nog altijd iets lager dan een top die in februari werd neergezet.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 52,95 dollar, terwijl een juni-future Brent ook 0,2 procent lager bewoog op 55,88 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0606. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0587 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0604 op de borden.

Op macro-economisch gebied bleek de ZEW-index voor het Duitse ondernemingsvertrouwen positiever dan verwacht, op 19,5 punten in april, waar analisten rekenden op 13,8. Tevens bleek de industriële productie in de eurozone te zijn gedaald. Uit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat consumentenprijzen stegen, net als producenten- en huizenprijzen. 

Bedrijfsnieuws

Producenten van luxegoederen onderscheidden zich dinsdag. LVMH Moët Hennessy Vuitton steeg 1,3 procent, nadat het Franse bedrijf een omzetgroei van 15 procent meldde in het eerste kwartaal. Rivaal Compagnie Financiere Richemont won 1,2 procent, Burberry kon 2,2 procent bijschrijven en horlogefabrikant Swatch werd 2,5 procent meer waard. 

Hermes International profiteerde niet mee. De koers zakte 0,1 procent.

Een sterke daler was Dialog Semiconductor. Het aandeel verloor 20 procent na een adviesverlaging door Bankhaus Lampe. Apple zou chips ontwikkelen waardoor de fabrikant van iPhones minder producten van Dialog nodig zou hebben. Analisten van Morgan Stanley vonden de koersdoel echter overdreven. 

Banco Popular Espanol verloor 3,8 procent naar een absoluut dieptepunt, na het nieuws over plannen om meer kapitaal op te halen van maandag. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een vlakke opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,04 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent hoger op 2.357,16 punten, de Dow Jones index eindigde vlak op 20.658,02  punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 5.880,93 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beleggersvertrouwen blijft hoog en stabiel - ING BeleggersBarometer

AEX naar verwachting in de komende maanden omhoog.

Gisteren - Lees verder

Inverko klaar om uit eigen as te herrijzen

CEO voert orienterende gesprekken met kandidaten.

Gisteren - Lees verder

Timber meldt eerste belang in Avantium

Kapitaalbelang van ruim 3 procent.

Gisteren - Lees verder

FMR vergroot belang in Arcadis fractioneel

Kapitaalbelang verhoogd, stemrecht niet.

Gisteren - Lees verder

Goldman Sachs vergroot belang in Besi

Zowel kapitaalbelang als stemrecht verhoogd.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.267,33 -0,08% -4,37 5.271,70
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.033,66 -0,16% -8,30 5.041,96