Overwegend rode koersborden in Europa

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 18:52

Beleggers wachten op start kwartaalcijferseizoen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag in het rood geëindigd. De pan-Europese Stoxx Europe 600 index sloot fractioneel lager op 381,18 punten, de Duitse DAX verloor 0,5 procent op 12.139,35 punten en de Franse CAC 40 sloot 0,1 procent lager op 5.101,86 punten. De Britse FTSE was een uitzondering en steeg 0,2 procent op 7.365,50 punten.

Volgens marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM bleven de wereldwijde geopolitieke spanningen dinsdag het sentiment domineren. China zou troepen naar de grens met Noord-Korea hebben gestuurd vanwege de mogelijke dreiging van Amerika en het Witte Huis sluit ondertussen verder ingrijpen in Syrië niet uit. 

Daarnaast wachten beleggers op de start van het kwartaalcijferseizoen en kijken ze met een schuin oog naar Frankrijk, waar over een paar weken presidentsverkiezingen zijn. Bovendien zijn de volumes momenteel lager vanwege het aanstaande Paasweekend, waardoor koersbewegingen ook worden uitvergroot. 

Meevaller was de Duitse ZEW index, die sterker steeg dan verwacht. De index die de verwachtingen weergeeft voor het economisch sentiment in Duitsland, kwam in april uit op 19,5, tegen 12,8 in maart.

Op macro-economisch vlak ging verder aandacht uit naar Britse inflatiecijfers vanwege de invloed op het monetaire beleid van de Bank of England. In maart kwam de inflatie in het Verenigd Koninkrijk uit op 2,3 procent, gelijk aan het niveau een maand eerder. "De stijgende trend in inflatie vanwege het zwakkere pond zet nog meer druk op Britse consumenten", aldus Mihir Kapadia van Sun Global Investments. Volgens de marktvorser is dit slecht nieuws voor de Britse economie, die het moet hebben van de consumentenuitgaven. Ook de Britse producentenprijzen zijn afgelopen maand gestegen.

De industriële productie in de eurozone is in februari onverwacht gedaald, werd dinsdag verder bekend. Er was ten opzichte van januari een stijging van 0,2 procent voorzien, maar er was sprake van een daling van de productie met 0,3 procent. 

Olie werd goedkoper. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,4 procent tot 52,88 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent lager bewoog naar 55,67 dollar.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot op 1,0624. Bij aanvang van de handelsdag noteerde het muntpaar op 1,0587.

Stijgers en dalers

Financiële waarden stonden onder druk. In Frankfurt daalde Commerzbank 2,0 procent en leverde Deutsche Bank 1,6 procent in. In Parijs zag Credit Agricole 1,2 procent aan beurswaarde verdampen en in Amsterdam verloor ING Groep 0,3 procent. Het Spaanse Banco Popular Espanol zakte bijna 10 procent nadat de bank aangaf meer kapitaal te willen ophalen.

Producenten van luxegoederen  waren juist wel in trek. LVMH Moët Hennessy Vuitton steeg 0,6 procent, nadat het Franse bedrijf maandagavond een omzetgroei van 15 procent meldde in het eerste kwartaal. Sectorgenoot Compagnie Financiere Richemont won 1,9 procent, Burberry kon 0,4 procent bijschrijven en horlogefabrikant Swatch werd 2,8 procent meer waard. Hermes International profiteerde in tegenstelling tot zijn concurrenten niet van het positieve sentiment in de sector. De koers daalde 1,1 procent.

Luchtvaartaandelen beleefden ook een goede dag. Air France-KLM won 2,7 procent en Lufthansa steeg 3,7 procent. Exane BNP Paribas verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM van 5,00 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens de analisten betekent het akkoord met de pilotenvakbond dat de CEO van de Frans-Nederlandse luchtvaartconcern dat er een aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt. Verder maakte Lufthansa bekend dat het passagiersvervoer en de bezettingsgraad in maart zijn gestegen. 

Een opvallende daler was Dialog Semiconductor. Het aandeel verloor 14,3 procent na een adviesverlaging door Bankhaus Lampe. Apple zou chips ontwikkelen waardoor de fabrikant van iPhones minder producten van Dialog nodig zou hebben. Analisten van Morgan Stanley noemden de koersreactie overdreven.

Tussenstand 

Rond het slot in Europa noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.341,03 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde zelfs 0,9 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

42 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.115,39 -0,32% -16,47 5.131,86
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.173,09 -0,35% -18,15 5.191,24