Update: Shell was mogelijk op de hoogte van Nigeriaanse malversaties

Redactie ABM Financial News - 11 april 2017, 07:40

Bestuurders mogelijk bekend met betalingen aan corrupte olieminister.

(ABM FN-Dow Jones) Bestuurders van Royal Dutch Shell waren mogelijk op de hoogte van een controversiële oliedeal in Nigeria, waarmee afspraken met het Amerikaanse ministerie van Justitie zouden zijn overtreden. Dit schreef The Wall Street Journal maandagavond op basis van een telefoongesprek tussen CEO Ben van Beurden en de toenmalige CFO Simon Henry.

Het betreft een overeenkomst van ruim 1,3 miljard dollar wat Shell samen met het Italiaanse Eni betaalde voor de overname van OPL245 in Nigeria. Als onderdeel van de overeenkomst werd 1,1 miljard dollar gestort op een geblokkeerde rekening voor de Nigeriaanse overheid. Uit interne mails blijkt dat de overeenkomst zo werd gestructureerd dat de Nigeriaanse overheid het geld van de geblokkeerde rekening naar een bedrijf genaamd Malabu Oil and Gas stuurde. Dit bedrijf was vermoedelijk in handen van de voormalige Nigeriaanse minister van Olie Dan Etete, die eerder werd veroordeeld wegens witwassen. Naar verluidt was Royal Dutch Shell er van op de hoogte dat een groot deel van het bedrag terecht zou komen bij Malabu.

In het telefoongesprek vraagt Van Beurden zich af of er bij de deal niet meer informatie verstrekt had moeten worden aan de Amerikaanse autoriteiten. De betaling van 1,3 miljard dollar moest jarenlange onzekerheid over het eigendom van het olieveld wegnemen.

Het bewuste telefoongesprek tussen de bestuurders dateert van februari 2016, enkele uren nadat de Nederlandse politie een inval deed in kantoren van de energiereus in Den Haag. In een reactie op vragen over het telefoongesprek zei een woordvoerder van Shell dat het Brits-Nederlandse energieconcern Amerikaanse en Britse autoriteiten op de hoogte heeft gesteld van de inval en de resultaten van een eigen intern onderzoek heeft overgedragen. Shell meldde samen te werken met de autoriteiten, maar van mening te zijn dat er geen basis is voor Italiaanse vervolging. Het bedrijf betwistte de authenticiteit van de opname niet.

Gerechtelijke onderzoeken

In januari van dit jaar kondigde een Nigeriaanse rechtbank aan dat Shell en Eni hun controlerende belang in het olieveld moesten opgeven, vanwege vermeende corruptie bij het verkrijgen van het veld in 2011. Eerder werd al bekend dat de Italiaanse justitie van plan is Shell en Eni, alsmede een aantal medewerkers van het Italiaanse bedrijf, te vervolgen vanwege het omkoopschandaal. Naast Italië en Nigeria doen ook het Verenigd Koninkrijk en Nederland onderzoek naar de deal.

Volgende week start in Italië een hoorzitting, waarbij een rechter moet bepalen of de aanklacht wordt geaccepteerd.

Ook in de Verenigde Staten wordt middels de Foreign Corrupt Practices Act stevig opgetreden tegen corruptie bij multinationals, waarbij hoge boetes worden opgelegd. De Britse Serious Fraud Office zei zondag mee te werken aan een gezamenlijk onderzoek met de Italiaanse autoriteiten, maar wilde geen commentaar geven over het telefoongesprek van de Shell-bestuurders. Italiaanse aanklagers hebben niet gereageerd op verzoeken om commentaar.

Het aandeel Royal Dutch Shell sloot maandag op een iets hogere beurs vlak op 25,17 euro. 

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 23,20 -0,77% -0,18 23,38
ROYAL DU... toevoegen aan uw watchlist 23,82 -1,61% -0,39 24,12