Beursupdate: Damrak koerst hoger

Redactie ABM Financial News - 12 april 2017, 10:33

Volumes blijven hoog ondanks korte handelsweek.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft woensdag gedurende de ochtend de openingswinsten licht uitgebreid. De AEX koerste rond de klok van half elf 0,4 procent hoger op 520,24 punten, terwijl de AMX 0,3 procent steeg. 

Volgens handelaar Roy van Santen van onlinebroker Lynx lag de Amsterdamse beurs er vanochtend "uitermate sterk" bij en "beduidend beter" dan veel andere Europese beurzen. 

Van Santen noemde de beweging op de AEX opvallend, nadat Wall Street dinsdag wegzakte en de volatiliteit opliep naar het hoogste niveau van 2017. "Vorige week was het volatiliteitsniveau nog slechts 11 punten, maar steeg gisteren naar 16", aldus de handelaar.

Vanochtend daalde de volatiliteit licht, aldus Van Santen, maar bleven de volumes nog hoog. "En dat is opvallend in het licht van een korte handelsweek in verband met het Paasweekend."

Van Santen concludeerde bovendien dat er onderliggend twee ontwikkelingen spelen, waaronder een vlucht naar veilige havens. "Dit is direct te zien is in de goudprijzen en een stijging van de yen." Daarnaast nemen de spreads tussen Duitse, Italiaanse en Franse obligaties toe, wat volgens Van Santen doorgaans de beurzen niet in de kaart speelt. "Beleggers lijken dit aan de kant te schuiven." 

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend onder meer inzicht in de Chinese en Spaanse consumentenprijzen over maart. Op jaarbasis kwam de Spaanse inflatie in maart uit op 2,3 procent, na een inflatie van 3,0 procent in januari en februari. 

De Chinese inflatie bedroeg 0,9 procent op jaarbasis. Geraadpleegde economen gingen uit van een prijsstijging van 1,0 procent. In februari lag de inflatie nog op 0,8 procent.

In de Verenigde Staten staan later op de dag de wekelijkse olievoorraden en de import- en exportprijzen over maart op de agenda. 

Olie noteerde woensdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,5 procent tot 53,65 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent hoger bewoog op 56,54 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0616. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0604 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0612 op de borden.  

Stijgers en dalers 

Onder de hoofdfondsen steeg Vopak met 2,9 procent, gevolgd door Gemalto dat 2,3 procent steeg. Randstad won 2,1 procent. AkzoNobel koerste 0,2 procent hoger. Aandeelhouders van AkzoNobel hebben een verzoek gedaan om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren om Antony Burgmans te ontslaan als voorzitter van de raad van commissarissen van het Nederlandse concern. "Het gaat tussen AkzoNobel en Elliott hard tegen hard en het wordt afwachten hoe Elliott en de andere aandeelhouders op die presentatie zullen reageren", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers. 

In de AEX moest ArcelorMittal de rode lantaarn dragen met een koersdaling van 0,5 procent. Ook Ahold Delhaize kon met een verlies tot 0,4 procent niet in het groen komen. 

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen met een plus van 4,2 procent, nadat het advies voor de navigatiespecialist door Kepler Cheuvreux werd verhoogd van Houden naar Kopen. Ook het koersdoel werd opwaarts bijgesteld van 7,60 naar 10,00 euro. Volgens analist Peter Olofsen was het aandeel TomTom de afgelopen anderhalf jaar erg volatiel als gevolg van gemengde cijfers en nieuws. Hoewel de outlook voor 2017, met een omzet van 925 miljoen tot 950 miljoen euro en een aangepaste winst per aandeel van 0,25 euro, weinig uitdagend lijkt volgens Olofsen, zijn de groeiverwachtingen voor de divisies Automotive, Licensing en Telematics wel sterker dan waarop de analist rekende.

Air France-KLM won 2,1 procent. 

Fugro gaf 4,6 procent prijs na een afwaardering door ING. Het advies werd verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel werd 16,00 euro, van 19,50 euro. Volgens analist Quirijn Mulder is het herstel begonnen en doet het management zijn uiterste best, maar de zwakke prijsontwikkeling blijft op de resultaten drukken, terwijl het concern ook nog geen opdrachten heeft ontvangen voor de Manta ocean botton node. BE Semiconductor Industries verloor 0,7 procent.

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug met 1,2 procent, terwijl Kendion 2,7 procent daalde. Het aandeel noteert vandaag ex-dividend. 

Het lokaal genoteerde Neways Electronics steeg 3,9 procent. De onderneming zette een belangrijke stap in de ontwikkeling van high density keramische substraten. "Een doorbraak in de miniaturisering van geïntegreerde elektronica", aldus Neways. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

55 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41