Europese beurzen openen overwegend hoger

Redactie ABM Financial News - 12 april 2017, 07:17

Solide Chinese inflatiedata.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen koersen woensdag af op een overwegend hogere opening. IG Markets voorziet een openingswinst van 36 punten voor de Duitse DAX, een plusje van 6 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 3 punten voor de Britse FTSE 100.

De Chinese inflatiecijfers van maart wezen woensdag op consolidatie. De macro-economische agenda biedt de beleggers verder de wekelijkse olievoorraden van de Verenigde Staten als voornaamste richtpunt.

De aandelenmarkten in Europa eindigden dinsdag overwegend lager. Volgens marktstrateeg Hussein Sayed van FXTM bleven de wereldwijde geopolitieke spanningen dinsdag het sentiment domineren.

Daarnaast wachten beleggers op de start van het kwartaalcijferseizoen en kijken ze met een schuin oog naar Frankrijk, waar over een paar weken presidentsverkiezingen zijn. Bovendien zijn de volumes momenteel lager vanwege het aanstaande Paasweekend, waardoor koersbewegingen ook worden uitvergroot.

Meevaller was de Duitse ZEW index, die sterker steeg dan verwacht. De index die de verwachtingen weergeeft voor het economisch sentiment in Duitsland, kwam in april uit op 19,5, tegen 12,8 in maart.

Op macro-economisch vlak ging verder aandacht uit naar Britse inflatiecijfers vanwege de invloed op het monetaire beleid van de Bank of England. In maart kwam de inflatie in het Verenigd Koninkrijk uit op 2,3 procent, gelijk aan het niveau een maand eerder. "De stijgende trend in inflatie vanwege het zwakkere pond zet nog meer druk op Britse consumenten", aldus Mihir Kapadia van Sun Global Investments. Volgens de marktvorser is dit slecht nieuws voor de Britse economie, die het moet hebben van de consumentenuitgaven. Ook de Britse producentenprijzen zijn afgelopen maand gestegen.

De industriële productie in de eurozone is in februari onverwacht gedaald, werd dinsdag verder bekend. Er was ten opzichte van januari een stijging van 0,2 procent voorzien, maar er was sprake van een daling van de productie met 0,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Financiële waarden stonden onder druk. In Frankfurt daalde Commerzbank 2,0 procent en leverde Deutsche Bank 1,6 procent in. In Parijs zag Credit Agricole 1,2 procent aan beurswaarde verdampen en in Amsterdam verloor ING Groep 0,3 procent. Het Spaanse Banco Popular Espanol zakte bijna 10 procent nadat de bank aangaf meer kapitaal te willen ophalen.

Producenten van luxegoederen waren juist wel in trek. LVMH Moët Hennessy Vuitton steeg 0,6 procent, nadat het Franse bedrijf maandagavond een omzetgroei van 15 procent meldde in het eerste kwartaal. Sectorgenoot Compagnie Financiere Richemont won 1,9 procent, Burberry kon 0,4 procent bijschrijven en horlogefabrikant Swatch werd 2,8 procent meer waard. Hermes International profiteerde in tegenstelling tot zijn concurrenten niet van het positieve sentiment in de sector. De koers daalde 1,1 procent.

Luchtvaartaandelen beleefden ook een goede dag. Air France-KLM won 2,7 procent en Lufthansa steeg 3,7 procent. Exane BNP Paribas verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM van 5,00 naar 8,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Volgens de analisten betekent het akkoord met de pilotenvakbond dat de CEO van de Frans-Nederlandse luchtvaartconcern dat er een aanzienlijke vooruitgang wordt geboekt. Verder maakte Lufthansa bekend dat het passagiersvervoer en de bezettingsgraad in maart zijn gestegen.

Een opvallende daler was Dialog Semiconductor. Het aandeel verloor 14,3 procent na een adviesverlaging door Bankhaus Lampe. Apple zou chips ontwikkelen waardoor de fabrikant van iPhones minder producten van Dialog nodig zou hebben. Analisten van Morgan Stanley noemden de koersreactie overdreven.

Euro STOXX 50         3.470,04 (-0,3%)

STOXX Europe 600        381,18 (vlak)

DAX                  12.139,35 (-0,5%)

CAC 40                5,101,86 (-0,1%)

FTSE 100              7.365,50 (+0,2%)

SMI                   8.641,55 (+0,3%)

AEX                     518,40 (-0,2%)

BEL 20                3.807,60 (-0,4%)

FTSE MIB             20.109,06 (-0,5%)

IBEX 35              10.416,30 (-0,2%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat woensdag een lagere opening tegemoet.

De Amerikaanse beuzen eindigden dinsdag nipt lager. Wereldwijde geopolitieke spanningen creëerden dinsdag risico aversie volgens analisten. Naast de bekoelde relatie tussen Amerika en Rusland na de gifgasaanval in Syrië vorige week, nemen ook de spanningen rond het Koreaans schiereiland toe.

"De kans dat de boel escaleert in Noord-Korea is klein, maar als dit gebeurt, dan wordt het heel snel heel gecompliceerd", volgens marktstrateeg Salman Ahmed van Lombard Odier Investment Managers.

Verder hopen beleggers nog altijd op meer details over de investeringsplannen van de Amerikaanse president Donald Trump. "De markt wacht op positief nieuws en dat krijgen we nog niet uit de hoek van de regering Trump", zei marktstrateeg Crit Thomas van Touchstone Investment.

Dat er momenteel meer volatiliteit in de markt merkbaar is, werd onderstreept door de CBOE Volatility Index. Die steeg dinsdag richting het hoogste niveau sinds net na de uitverkiezing van Trump in november.

Op macro-economisch vlak was het rustig. Het aantal vacatures in Amerika bleek in februari gestegen, terwijl het ondernemersvertrouwen binnen het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten in maart licht afnam.

Olie herstelde na een dip. De mei-future op een vat West Texas Intermediate sloot 0,32 dollar, of 0,6 procent, hoger op 53,40 dollar. Aanvankelijk stond de olieprijs dinsdag onder druk vanwege de zorgen over de toenemende Amerikaanse olie-output maar berichten dat Saoedi-Arabië de afgesproken OPEC productiedeal met nog eens zes maanden wil verlengen, stelden beleggers gerust. Volgende richtpunt voor de prijs is een aantal Amerikaanse voorradenrapporten en het maandrapport van de OPEC.

Bedrijfsnieuws

Blikvanger in negatieve zin was United Continental Holdings. Het aandeel daalde 1,2 procent. Het luchtvaartconcern kon momenteel op forse kritiek rekenen, nadat videobeelden verschenen waarop te zien is hoe een passagier op een overboekte vlucht van United hardhandig uit het vliegtuig wordt verwijderd. CEO Oscar Munoz bood dinsdag zijn excuses aan voor het voorval.

Rivaal American Airlines deed het beter en steeg 3,8 procent, nadat de outlook werd verhoogd.

Woensdag zal sectorgenoot Delta Air Lines, dat dinsdag 0,7 procent won, als een van de eerste Amerikaanse bedrijven resultaten over het afgelopen kwartaal publiceren. Verder volgen deze week ook een aantal grote Amerikaanse banken met kwartaalpublicaties.

Disney steeg 0,6 procent nadat Goldman Sachs zijn koopaanbeveling bevestigde met een plaatsing op de Conviction Buy lijst.

Tesla, dat maandag nog naar een recordniveau steeg, sloot dinsdag 1,2 procent lager.

S&P 500 index             2.353,78 (-0,1%)

Dow Jones index          20.651,30 (-0,03%)

Nasdaq Composite          5.866,77 (-0,2%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag lager, met een verlies voor de Nikkei van 1,2 procent en een min van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Japan weigerde de belegger een gokje te wagen en haalde deze geld van tafel. Volgens Chris Weston, hoofd marktstrateeg bij IG Group, domineert de geopolitieke onzekerheid.

Nikkei 225               18.517,63 (1,2%)

Shanghai Composite        3.278,53 (-0,3%)

Hang Seng                24.046,47 (-0,2%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde woensdagochtend op 1,0600. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen dinsdag bewoog het muntpaar op 1,0604 en bij het slot in Europa op 1,0612.

De yen is deze week een gewilde munt, nu beleggers hun risico's bewaren voor tijden van meer politieke en economische zekerheid. De yen bereikte woensdag zelfs het hoogste punt in vijf maanden. Voor de dollar komt de steun van 109,90 yen binnen handbereik. De euro noteerde van dinsdag op woensdag standvastig.

USD/JPY Yen   109,51

EUR/USD Euro  1,0600

EUR/JPY Yen   116,06

MACRO-AGENDA:

00:00 Banco Central Do Brasil - Rentebesluit (Bra)

00:50 Machine-orders - Februari (Jap)

02:30 Inflatie - Maart (Chi)

02:30 Producentenprijzen - Maart (Chi)

09:00 Inflatie - Maart (Spa)

10:30 Werkloosheid - Februari (VK)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Import- en exportprijzen - Maart (VS)

15:00 Inflatie - Maart (Bel)

16:00 Bank of Canada - Rentebesluit (Can)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

20:00 Overheidstekort - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Page Group - Cijfers eerste kwartaal (VK)

08:00 Tesco - Jaarcijfers (VK)

12:00 Delta Air Lines - Cijfers eerste kwartaal (VS)


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Correctie: Wall Street vlak gesloten

Dollar in de lift na beter dan verwachte macro-data.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING en Shell sterkste stijgers.

Gisteren - Lees verder

Wall Street vlak gesloten

Dollar in de lift na beter dan verwachte macro-data.

Gisteren - Lees verder

Wall Street beweegt richting vlak slot

Dollar in de lift na beter dan verwachte macro-data.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs licht lager gesloten

Verliezen grotendeels goedgemaakt in aanloop naar publicatie olievoorradenrapport EIA.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.140,25 0,36% 18,58 5.121,67
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.243,23 -0,48% -25,36 5.268,59