Licht hogere opening Damrak voorzien

Redactie ABM Financial News - 12 april 2017, 08:18

Geopolitieke spanningen nemen toe.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,2 procent in het rood op 518,40 punten. 

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets verwacht een vlakke opening, nadat de wereldwijde geopolitieke spanningen oplopen. Van der Does wees daarbij vooral op de spanning rond Noord-Korea. Het schiereiland dreigde opnieuw met een nucleaire aanval op de Verenigde Staten. 

Evenwel merkte de marktanalist op dat de verliezen beperkt blijven. "Dit duidt erop dat de situatie op de beurzen nog steeds gezond is", aldus Van der Does. 

Op lokaal niveau verwacht de analist dat Unilever en AkzoNobel vandaag in de schijnwerpers zullen staan. Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever, terwijl aandeelhouders van AkzoNobel een verzoek hebben gedaan om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren om Antony Burgmans te ontslaan als voorzitter van de raad van commissarissen van het Nederlandse concern.

Beleggers krijgen inzicht in de Spaanse inflatiecijfers over maart en in de Verenigde Staten staan de wekelijkse olievoorraden en de import- en exportprijzen over maart op de agenda. 

Wall Street sloot dinsdag in het rood. Naast de spanningen rond het Koreaanse schiereiland, blijft de relatie tussen Amerika en Rusland eveneens bekoeld na de gifgasaanval in Syrië vorige week.

Verder is de markt in afwachting van de start van het kwartaalcijferseizoen, zijn de volumes laag vanwege het aanstaande Paasweekend en hopen beleggers nog altijd op meer details over de investeringsplannen van de Amerikaanse president Donald Trump. 

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend op verlies. De Japanse Nikkei 225 daalde 1,2 procent tot 18.526,39 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor 0,4 procent tot 3.276,65 punten.

Op macro-economisch vlak werd al bekend dat de Japanse machine-orders in februari zijn gedaald, maar minder sterk dan in januari het geval was. De machine-orders namen in februari op maandbasis met 1,3 procent af, na een daling met 10,0 procent in januari. Verder drukte een dure yen op de koersen in Japan.  

In China stegen zowel de producenten- als de consumentenprijzen in maart. De producentenprijzen namen in maart op jaarbasis met 7,6 procent toe, waar de stijging in februari nog 7,8 procent bedroeg en in januari 6,9 procent. De inflatie bedroeg 0,9 procent op jaarbasis. Geraadpleegde economen gingen uit van een prijsstijging van 1,0 procent. In februari lag de inflatie nog op 0,8 procent.  

Olie noteerde woensdag in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 53,50 dollar, terwijl een juni-future Brent eveneens 0,2 procent hoger bewoog op 56,35 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0606. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0604 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0612 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Elliott Advisors en een aantal andere aandeelhouders van AkzoNobel hebben een verzoek gedaan om een buitengewone algemene vergadering van aandeelhouders te organiseren om Antony Burgmans te ontslaan als voorzitter van de raad van commissarissen van het Nederlandse concern. De RvC zal het voorstel voor het houden van een BAVA in overweging nemen en binnen 14 dagen reageren, zoals het Nederlandse bedrijfsrecht voorschrijft. AkzoNobel liet evenwel al weten het verzoek voor een ontslag van Burgmans af te wijzen.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor Unilever van 50,00 naar 57,00 euro en handhaafde het koopadvies, in reactie op de strategische update van het levensmiddelenconcern.

ING verlaagde het advies voor Fugro van Kopen naar Houden en stelde het koersdoel neerwaarts bij van 19,50 naar 16,00 euro.

ASR Nederland gaat een deel van de beleggingsportefeuille van het beroepspensioenfonds van de Koninklijke Roeiers Vereniging Eendracht beheren. De verzekeraar krijgt daarmee 100 miljoen euro onder beheer. 

Vastned Retail wil voor maximaal 50 miljoen euro aan aandelen terugkopen en heeft daarvoor een tenderbod gelanceerd. De betaalde prijs per aandeel wordt bepaald door middel van een zogenoemd reverse bookbuilding proces, waarin aandeelhouders hun aandelen kunnen aanbieden voor een door henzelf bepaalde koers, met een minimumprijs van 33,69 euro en een maximumprijs van 35,19 euro, aldus Vastned.

Talpa liet weten zijn voorgenomen overnamebod op Telegraaf Media Groep door te zetten. Het concern liet weten voor 17 april 2017 een verzoek tot goedkeuring van het biedingsbericht in te dienen bij de Autoriteit Financiële Markten. Talpa herhaalde zijn eerdere bod op het uitstaand aandelenkapitaal van TMG van 6,50 euro per aandeel. 

Goldman Sachs stopt tijdelijk met het volgen van Altice, nadat de Amerikaanse tak van de Franse kabelaar zich klaarmaakt voor een beursgang die door onder meer Goldman Sachs begeleid zal worden. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot dinsdag 0,1 procent lager op 2.353,78 punten. De Dow Jones index eindigde vlak op 20.651,30 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,2 procent tot 5.866,77 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93