Overnameperikelen op Damrak houden aan

Redactie ABM Financial News - 12 april 2017, 18:02

AkzoNobel en Refresco bepalen beeld.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag licht lager gesloten. De AEX verloor 0,1 procent op 517,81 punten.

"Wereldwijd nemen de geopolitieke spanningen toe: de aanval van de Verenigde Staten op Syrische doelen, rakettesten van Noord-Korea en zelfs Britse oorlogstaal over Gibraltar. Zolang de spanningen niet te hoog oplopen, zorgen verbeterende economische- en winstvooruitzichten naar onze mening nog voor voldoende steun voor aandelen", stelde beleggingsstrateeg Ineke Valk van Theodoor Gilissen Bankiers.

Technische analyse geeft volgens Valk een positief beeld voor de aandelenmarkten, hoewel op kortere termijn een kleine correctie op kan treden. "Op langere termijn blijven er uiteraard risico's, met name ten aanzien van de internationale betrekkingen en politieke ontwikkelingen in de eurozone."

De beursdag werd op het Damrak bepaald door de oplopende spanningen rondom AkzoNobel en het geweigerde overnamebod door Refresco. Ook deden verschillende analistenrapporten een flinke duit in het zakje.

Op macro-economisch vlak kregen beleggers vanochtend onder meer inzicht in de Chinese en Spaanse consumentenprijzen over maart. Op jaarbasis kwam de Spaanse inflatie in maart uit op 2,3 procent, na een inflatie van 3,0 procent in januari en februari.

De Chinese inflatie bedroeg 0,9 procent op jaarbasis. Geraadpleegde economen gingen uit van een prijsstijging van 1,0 procent. In februari lag de inflatie nog op 0,8 procent.

De euro/dollar werd bij het slot van de Europese aandelenhandel verhandeld op 1,0618.

Olie werd iets goedkoper, nadat de Amerikaanse olievoorraden bekend werden gemaakt. De voorraden ruwe olie en benzine liepen in een sterker tempo terug dan voorzien. De olieprijzen noteerden 0,2 tot 0,4 procent in het rood.

Stijgers en dalers

In de AEX was Randstad een opmerkelijke stijger met een dagwinst van 2,3 procent. Verder deed ook Gemalto goede zaken met een stijging van 2,2 procent en Vopak werd 2,1 procent duurder.

AkzoNobel leverde 0,7 procent in. PPG blijft werken aan een overname van AkzoNobel en de strijd verhardt. Aandeelhouders van AkzoNobel deden een verzoek om een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren om Antony Burgmans te ontslaan als voorzitter van de raad van commissarissen van het Nederlandse concern. AkzoNobel blijft achter Burgmans staan en beschuldigde Elliott Advisors er van de intentie te hebben gehad om achter gesloten deuren potentieel koersgevoelige informatie met PPG te delen. PPG ontkende echter dat er met Elliott afspraken zijn gemaakt.

"Het gaat tussen AkzoNobel en Elliott hard tegen hard en het wordt afwachten hoe Elliott en de andere aandeelhouders op die presentatie zullen reageren", aldus analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen Bankiers.

ArcelorMittal was de kop van Jut, met een verlies van 4,8 procent. Frank Claassen van Degroof Petercam vermoedde dat de staalfabrikant last had van een combinatie van lagere ijzerertsprijzen en negatieve analistenrapporten. "Alle cyclische aandelen lagen zwak vandaag", zei de analist.

In de Midcap steeg TomTom 2,6 procent, na een koopaanbeveling door Kepler Cheuvreux. Hoewel de outlook van TomTom voor 2017 weinig uitdagend lijkt volgens analist Peter Olofsen, zijn de groeiverwachtingen voor de divisies Automotive, Licensing en Telematics wel sterker dan waarop de analist rekende. TomTom verwacht dit jaar een omzet van 925 miljoen tot 950 miljoen euro met een aangepaste winst per aandeel van 0,25 euro.

Aan de andere kant daalde Fugro juist 5,8 procent nadat ING het aandeel van de kooplijst haalde en het koersdoel verlaagde naar 16,00 euro. "Naar onze mening is er nog steeds waarde op de lange termijn, maar de korte termijn, ofwel de eerste helft van 2017, is een uitdaging", schreef analist Quirijn Mulder van ING.

De aandacht ging echter ook uit naar Refresco Group, dat 11,1 procent meer waard werd. Een overnamebod van 1,4 miljard euro door het Franse PAI werd door de Nederlandse bottelaar van de hand gewezen. "Refresco Group heeft PAI laten weten dat de voorwaarden geen verder onderzoek behoeven." Analist Corne van Zeijl van Actiam noemde de interesse van de Fransen overigens logisch, gelet op de teleurstellende koersontwikkeling na de beursgang in 2015 en de mogelijkheden die een beursexit bieden aan een bedrijf dat "gewend is om met hoge schulden te werken".

Onder de kleinere aandelen waren de bewegingen beperkt, met uitzondering van AMG en Kendrion, die respectievelijk 6,6 en 2,2 procent prijsgaven. Kendrion noteerde ex-dividend.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten op verlies. De Dow Jones en S&P 500 index verloren 0,4 procent en techbeurs Nasdaq gaf een half procent prijs.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 22:07 - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

18 augustus 2017, 21:30 - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

18 augustus 2017, 20:42 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71