Beursupdate: Fagron hoogvlieger na kwartaalcijfers

Redactie ABM Financial News - 13 april 2017, 11:23

Geen uitschieters onder hoofdfondsen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden donderdag richting het einde van de ochtendhandel in het rood. De AEX index daalde 0,5 procent tot 515,44 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen, terwijl voor de AScX een plus resteerde van 0,6 procent.

Handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO zag "weinig vuurwerk" op de aandelenmarkten richting het lange Paasweekend. Het Damrak houdt zowel Goede Vrijdag als Tweede Paasdag de deuren gesloten. Wall Street is maandag wel gewoon geopend.

Beleggers kregen in Europa een aantal inflatiecijfers te verwerken, die de wenkbrauwen niet deed fronsen. In Duitsland stegen de consumentenprijzen in maart met 1,6 procent, na een stijging van 2,2 procent in februari. In Frankrijk kwam de inflatie uit op 0,6 procent op jaarbasis en in Italië steeg het prijspeil in maart met 1,4 procent, van 1,6 procent in februari.

De Chinese export steeg gemeten in dollars in maart met maar liefst 16,4 procent op jaarbasis, na een stijging van 4,2 procent in februari. Ook de import zat fors in de lift.

De Amerikaanse president Donald Trump zette woensdag op Wall Street met uitspraken over de dollar en de centrale bank de markten in beweging. Trump zei tegen The Wall Street Journal dat de dollar "te sterk" aan het worden is, waardoor de Amerikaanse concurrentiekracht wordt ondermijnd.

Trump sprak daarnaast zijn waardering uit over het lage-rentebeleid van voorzitter Janet Yellen van de Federal Reserve, en sloot niet uit dat zij volgend jaar voorgedragen zal worden voor een nieuwe ambtstermijn. Tijdens de verkiezingscampagne sprak Trump nog van een zeepbel op de aandelenmarkten, juist aangejaagd door het rentebeleid van de Fed, waardoor waarnemers voorzagen dat 'duif' Yellen in 2018, wanneer haar termijn afloopt, het veld zou ruimen voor een 'havik', die een strikter monetair beleid zal hanteren. 

Olie noteerde donderdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,2 procent tot 53,02 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,1 procent lager bewoog op 55,78 dollar. Het Internationaal Energie Agentschap meldde in het maandelijkse rapport dat de groei van de vraag naar olie voor het tweede opeenvolgende jaar waarschijnlijk zal vertragen. Het agentschap voorziet in 2017 een mondiale groei van de vraag van 1,3 miljoen vaten per dag. Het IEA waarschuwde daarbij ook nog dat de raming mogelijk "te optimistisch" is.

De euro/dollar noteerde op 1,0646. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0655 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0663 op de borden. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden slechts 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Ahold Delhaize met een winst van 0,8 procent. De werknemers van het distributiecentrum van Albert Heijn in Pijnacker starten donderdagochtend met stiptheidsacties om hun looneisen kracht bij te zetten, zo meldde vakbond FNV Handel.

AkzoNobel noteerde 0,5 procent in het groen en ook Philips steeg 0,5 procent. 

Onderaan noteerde ABN AMRO met een verlies van 2,0 procent. SBM Offshore en Royal Dutch Shell gaven respectievelijk 1,4 en 1,2 procent prijs. 

In de Midkap ging Refresco Group met een winst van 1,2 procent aan kop. Kepler Cheuvreux verhoogde het koersdoel voor de bottelaar van 17,50 naar 18,50 euro met een ongewijzigd koopadvies, in reactie op het door de bottelaar afgewezen overnamebod van investeringsbedrijf PAI. 

Intertrust steeg 0,7 procent en PostNL dikte 0,2 procent aan. ASR Nederland steeg 0,1 procent nadat Morgan Stanley het volgen van de verzekeraar startte met een Gelijkgewogen advies en een koersdoel van 29,20 euro.

Air France-KLM droeg met een verlies van 5,3 procent de rode lantaarn. Persbureau Bloomberg schreef dat Infinite Miles een belang van 3,4 procent in Air France-KLM verkocht tegen 7,30 euro per aandeel. Deutsche Bank verhoogde verder het koersdoel naar 4,60 euro in aanloop naar de cijfers van de Frans-Nederlandse luchtvaarder over het eerste kwartaal. De analisten rekenen op een operationeel verlies (EBIT) van 151 miljoen euro en handhaafden hun verkoopadvies voor Air France-KLM. 

TomTom en BE Semiconductor Industries beleefden een moeizame start en noteerden op een verlies van 1,1 procent. 

Onder de kleinere fondsen was Fagron een hoogvlieger met een winst van 14,2 procent. De magistrale bereider kwam volgens KBC Securities met weinig verrassende cijfers over het eerste kwartaal naar buiten. Fagron behaalde een omzet van 109,9 miljoen euro, iets minder dan de consensus van 110,3 miljoen euro. Kijkend naar de afzonderlijke regio's waarin Fagron actief is, was er vooral in Zuid-Amerika sprake van een fikse omzetgroei van maar liefst 29 procent. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet hier echter met 0,4 procent.

Hunter Douglas dikte 0,4 procent aan. De onderneming nam een belang van 49 procent genomen in het Vietnamese Blaze, een ontwerper en fabrikant van gordijnen. In 2016 bedroeg de omzet van Blaze 15 miljoen dollar. Het in Hanoi gevestigde bedrijf is een strategische leverancier aan het Britse Blinds2go, een Bitse online retailer. Hunter Douglas houdt sinds 2016 een belang van 60 procent in dit concern.

ForFarmers noteerde 0,1 procent in het groen. De onderneming hield woensdag een beleggersdag. Kepler Cheuvreux verlaagde het advies voor ForFarmers van Kopen naar Houden met een ongewijzigd koersdoel van 8,25 euro. KBC Securities besloot het koersdoel juist te verhogen van 8,30 naar 8,90 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling.

Ordina en Heijmans gaven ruim een procent prijs en Nedap was hekkensluiter met een verlies van 2,7 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

35 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

54 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 527,72 0,58% 3,03 524,69
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 800,52 -0,56% -4,53 805,05
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 991,41 -0,30% -3,00 994,41