Citigroup boekt meer winst dan verwacht

Redactie ABM Financial News - 13 april 2017, 14:23

Omzet bij institutionele klanten stijgt.

(ABM FN-Dow Jones) Citigroup heeft in het eerste kwartaal van 2017 meer winst geboekt dan verwacht, geholpen door een sterke omzet, met name bij de divisie die institutionele beleggers bedient. Dit maakte de Amerikaanse bankreus donderdag voorbeurs bekend.

De nettowinst steeg van 3,5 miljard een jaar eerder tot 4,1 miljard dollar. Analisten rekenden hier op een stabiel resultaat, na de daling met 30 procent in het voorgaande jaar.

"De positieve impuls die we in veel van onze bedrijven zagen tegen het einde van vorig jaar heeft zich voortgezet in het eerste kwartaal", stelde CEO Michael Corbat van Citigroup. 

De winst per aandeel steeg ook sterker dan verwacht, naar 1,35 dollar, van 1,10 dollar een jaar eerder. Analisten geraadpleegd door Thomson Reuters rekenden vooraf op een winst per aandeel van 1,24 dollar. De hogere winst per aandeel was mede te danken aan de inkoop van aandelen.

De omzet steeg van 17,6 miljard een jaar eerder naar 18,1 miljard dollar. Dit overtrof de verwachting van 17,8 miljard dollar. De omzet steeg vooral bij de onderdelen waarin werd geïnvesteerd, zoals de aandelenhandel, Amerikaanse creditcards en Mexico. De divisie institutionele klanten zag de omzet met 16 procent stijgen. De stijging werd beperkt door dalende omzet bij de divisie Citi Holdings, die inmiddels grotendeels is afgebouwd.

De voorzieningen voor slechte leningen daalden met 19 procent, dankzij een vrijgevallen voorzieningen van 77 miljoen dollar, nadat een jaar eerder de stroppenpot nog juist werd bijgevuld voor risico's in de energiesector. 

Dankzij de behaalde winst, en het gebruik van 800 miljoen aan compensabele verliezen, versterkte de bank zijn kapitaal met 5,5 miljard dollar. Daarvan wordt 2,2 miljard teruggegeven aan de aandeelhouders. 

De kernkapitaalratio CET1 steeg van 12,6 procent ultimo 2016 naar 12,8 procent. Citigroup beschikt over een van de ruimste kapitaalbuffers van alle Amerikaanse banken, wat deels te danken is aan de grote compensabele verliezen op de balans. Als die opgesoupeerd wordt valt er kapitaal vrij voor aandeelhouders. 

"We kunnen niet meer toegewijd zijn aan het verder verhogen van het kapitaal dat we aan aandeelhouders teruggeven", stelde Corbat.

Het aandeel Citigroup noteerde donderdag in de elektronische handel voorbeurs 0,2 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

7 minuten geleden - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

44 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.