Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 13 april 2017, 07:28

Inflatiedata in het vizier.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 39 punten voor de Duitse DAX, een verlies van 15 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 17 punten voor de Britse FTSE 100.

De aandacht gaat donderdag uit naar de inflatiedata uit de eurozone en de Verenigde Staten. In afwachting daarvan kan de markt vandaag reageren op de uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump in The Wall Street Journal. 'The Donald' vond de dollar te duur en uitte zijn twijfel over de verlenging van de termijn van de voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen.

De Europese beurzen sloten woensdag overwegend hoger, voor het eerst in drie handelsdagen.

Beleggers leken de zorgen over de geopolitieke onrust rond Syrië tijdelijk naast zich neer te leggen, waardoor de STOXX Europe 600 index naar het hoogste niveau sinds december 2015 kon klimmen, na minieme dalingen in de twee voorgaande handelssessies.

"Individuele aandelen brachten de markt woensdag in beweging", zei Ipek Ozkardeskaya van London Capital Group. "Autofabrikanten zijn goed gevraagd na solide verkoopcijfers."

Beleggers keken nog steeds naar de ontwikkelingen uit Rusland, waar de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Rex Tillerson naar verwachting Moskou onder druk zou zetten om het regime van Bashir al-Assad niet langer te steunen, nu de Syrische president er opnieuw van wordt verdacht gifgas te hebben ingezet tegen de bevolking.

Bedrijfsnieuws

De Britse recruiter PageGroup won 6,5 procent, nadat het concern een hogere kwartaalwinst meldde.

De aanvankelijk hogere olieprijs ondersteunde woensdagochtend de  oliegerelateerde fondsen. BP sloot 0,4 procent hoger, maar Royal Dutch Shell verloor 0,4 procent.

Tesco verloor 5,5 procent, nadat de Britse retailer een lagere winst rapporteerde op een licht hogere omzet.

Autofabrikant Daimler steeg 0,5 procent, nadat de producent van Mercedes-Benz over de eerste drie maanden van het jaar een bijna verdubbelde winst voor belasting rapporteerde. Dat was beter dan verwacht.

BMW won 0,9 procent dankzij een omzetgroei van 5 procent in het kwartaal. Volkswagen kwam niet van zijn plaats na een achterblijvende een omzetgroei van 2,5 procent.

BHP Billiton verloor 0,3 procent, nadat 's werelds grootste mijnbouwer zich verdedigde tegen de eis van de activistische aandeelhouder Elliot Management om zijn corporate structuur te wijzigen.

Het aandeel Puma steeg 9,0 procent. De Duitse sportkledinggigant verhoogde de winstverwachting vanwege sterke verkopen, die resulteerden in een 70 procent hoger operationeel resultaat.

AkzoNobel verloor 0,7 procent, nadat Elliot Advisors, een onderdeel van Elliot Management, samen met een aantal medeaandeelhouders een buitengewone aandeelhoudersvergadering aanvroeg, teneinde Antony Burgmans te ontslaan als voorzitter van de raad van commissarissen van het Nederlandse concern. Burgmans wil niet meewerken aan overname van AkzoNobel door het Amerikaanse PPG.

Euro STOXX 50             3.471,30 (+0,0%)

STOXX Europe 600            381,90 (+0,2%)

DAX                      12.154,70 (+0,1%)

CAC 40                    5.101,11 (-0,0%)

FTSE 100                  7.348,99 (-0,2%)

SMI                       8.663,77 (+0,3%)

AEX                         517,81 (-0,1%)

BEL 20                    3.807,72 (+0,0%)

FTSE MIB                 20.004,93 (-0,5%)

IBEX 35                  10.360,50 (-0,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures donderdag lager.

Wall Street sloot woensdag opnieuw in het rood nadat beleggers voorzichtig bleven over de aanhoudende geopolitieke onrust.

De indexen herstelden kortstondig tijdens een ontmoeting van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson en zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov. Ze zakten weer weg nadat een persconferentie na het gesprek wees op een gespannen relatie tussen de twee landen, wat bijdroeg aan de geopolitieke onzekerheid in de markt.

De spanning is gestegen sinds het Witte Huis Rusland ervan heeft beschuldigd een vermoedelijke aanval met chemische wapens in Syrië te hebben willen verdoezelen. De Amerikaanse president Trump heeft inmiddels wel gezegd dat Amerika niet aankoerst op een grondoorlog in Syrië.

De verliezen op Wall Street waren breed gedragen, met rode cijfers voor acht van de elf sectoren. Grondstoffen en industriële fondsen waren de sterkste dalers. Caterpillar, fabrikant van bulldozers, verloor 2,3 procent.

De dollar daalde sterk nadat president Donald Trump tegen The Wall Street Journal zei dat hij er nog niet over uit is of Janet Yellen de voorzitter moet blijven van de Federal Reserve, als haar huidige termijn volgend jaar afloopt. Eerder zei 'The Donald' dat Yellen zeer waarschijnlijk het veld zou moeten ruimen. Trump zei verder dat hij een beleid met lage rente waardeert. De president zei dat de dollar "te sterk" aan het worden is.

Olie noteerde woensdag in het rood, na een reeks prijsstijgingen in de voorgaande dagen. Oliehandelaren wogen de steun van de eerste daling van de Amerikaanse olievoorraden in een maand af tegen de neerwaartse druk van zorgen over stijgende olieproductie in de Verenigde Staten.

Bedrijfsnieuws

Blackberry was een van de sterkste stijgers nadat het bedrijf een arbitragezaak tegen Qualcomm won, ter waarde van 815 miljoen dollar. Het aandeel sloot 16 procent hoger. Qualcomm verloor 3,6 procent.

Delta Air Lines zakte 0,5 procent na kwartaalcijfers.

Whole Food Markets steeg 1,7 procent nadat Bloomberg meldde dat Amazon.com vorig jaar een overname overwoog maar het plan niet doorzette.

S&P 500 index               2.344,93 (-0,4%)

Dow Jones index            20.591,86 (-0,4%)

Nasdaq Composite            5.836,16 (-0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag overwegend lager, met een verlies van 1,1 procent voor de Japanse Nikkei en een plus van 0,1 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië noteerden donderdag de belangrijkste indexen lager. Mijnbouwers stonden onder druk. In Japan was het vooral de lage dollar en dus de duurdere yen, die de koersen onder druk zetten.

Nikkei 225                   18.363,79 (-1,1%)

Shanghai Composite            3.277,88 (+0,1%)

Hang Seng                    24.296,85 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0671. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag bewoog het muntpaar nog op 1,0663 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0610 op de borden.

De woorden Trump over de dollarkoers misten hun uitwerking niet. De dollar kwam woensdagavond onder druk te staan. Daarmee steeg de yen naar een hoogste punt in vijf maanden tijd. Niettemin blijft het verschil tussen het monetaire beleid van de Verenigde Staten en de eurozone, Japan en Groot-Brittannië groot genoeg om een fundament onder de dollar te houden.

USD/JPY Yen   108,83

EUR/USD Euro  1,0671

EUR/JPY Yen   116,12

MACRO-AGENDA:

00:00 Beurzen Denemarken, Zweden en Noorwegen - Gesloten

00:00 Bank of Korea - Rentebesluit (ZKo)

02:30 Handelsbalans - Maart (Chi)

03:30 Werkloosheid - Maart (Aus)

08:00 Inflatie - Maart (Dld)

08:45 Inflatie - Maart (Fra)

10:00 Inflatie - Maart (Ita)

14:30 Producentenprijzen - Maart (VS)

14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)

16:00 Consumentenvertrouwen UvM - April vlp. (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

00:00 TSMC - Cijfers eerste kwartaal (Tai)

07:30 Carrefour - Cijfers eerste kwartaal (Fra)

08:00 Hays - Cijfers derde kwartaal (VK)

12:00 Citigroup - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:45 JP Morgan Chase - Cijfers eerste kwartaal (VS)

14:00 Wells Fargo - Cijfers eerste kwartaal (VS)


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Meer verkochte woningen in Nederland

Wel een krimp op maandbasis.

15 minuten geleden - Lees verder

AEX richting lagere opening

Focus op notulen Europese Centrale Bank.

16 minuten geleden - Lees verder

Update: Boskalis ziet resultaten stevig dalen

Analisten vooraf nog te optimistisch.

21 minuten geleden - Lees verder

Achmea weer winstgevend

Minder schade uitkeringen en lagere kosten.

36 minuten geleden - Lees verder

AND International Publishers schrijft rode cijfers

Grote deals blijven uit.

36 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.