IEA voorziet tragere groei vraag naar olie

Redactie ABM Financial News - 13 april 2017, 10:58

Groeivertraging van de vraag frustreert inspanningen OPEC.

(ABM FN-Dow Jones) Het Internationaal Energie Agentschap (IEA) verwacht dat de groei van de vraag naar olie voor het tweede opeenvolgende jaar zal vertragen. Dit meldde het agentschap donderdag in zijn maandelijkse oliemarkt rapport.

Het IEA verlaagde zijn groeiprognoses voor 2017. Het agentschap voorziet in 2017 een mondiale groei van de vraag van 1,3 miljoen vaten per dag. Het IEA waarschuwde daarbij dat de raming mogelijk "te optimistisch" is.

Hoewel de verwachte toename van de vraag nog steeds hoger is dan de trend voor het instorten van de olieprijs in 2014, is het nog steeds onder het niveau van 2015, toen de vraaggroei piekte op 2 miljoen vaten per dag.

De verzwakking betekent een uitdaging voor de inspanningen van de OPEC om het aanbod te verminderen en de prijzen te stuwen door een einde te maken aan het overaanbod, dat de laatste drie jaar op de oliemarkt drukte.

De OPEC-productie daalde volgens het IEA in maart met 365.000 vaten per dag, waarmee het nalevingspercentage van het oliekartel 99 procent bedroeg. Het nalevingspercentage van de niet-OPEC producenten die aan het akkoord deelnemen lag in maart op 68 procent, versus 38 procent een maand eerder, meldde het agentschap.

De verbetering in de naleving van de productieverlagingsovereenkomst zal waarschijnlijk de gesprekken over een mogelijke verlenging van het akkoord vergemakkelijken, ondanks de zorgen dat andere producenten waarschijnlijk zullen profiteren van een voortzetting van de productieverlagingen.

In de Verenigde Staten is de productie gestegen van 8,6 miljoen vaten per dag in september 2016 tot 9 miljoen vaten per dag in maart, aldus het IEA. Het agentschap verwacht dat de output in de Verenigde Staten eind 2017 op jaarbasis met 680.000 vaten per dag is gestegen.

Over het geheel genomen voorziet het agentschap voor dit jaar een stijging van de productie van niet-OPEC producenten met 485.000 vaten per dag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italie trekt miljarden uit voor tweetal noodlijdende banken

Betreft Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca.

Gisteren - Lees verder

Einde verhaal voor tweetal Italiaanse banken

ECB steekt geen reddende hand toe.

Gisteren - Lees verder

Macro-agenda richtlijn komende week

Jaarvergadering Value8 trekt de aandacht.

Gisteren - Lees verder

Nederlandse levensverzekeringen zeer verlieslatend

Uitkeringen bijna anderhalf keer de premie-inkomsten.

Gisteren - Lees verder

Terugdraaien QE zadelt landen op met hogere financieringskosten - BIS

Ongerechtvaardigde kritiek op centrale banken ligt op de loer.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.