Wall Street koerst af op lagere opening

Redactie ABM Financial News - 13 april 2017, 14:48

Onzekerheid beleid Trump trekt indexen omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen donderdag af op een lagere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,2 procent in het rood.

De zorgen over de geopolitieke ontwikkelen drukken ook donderdag op het sentiment. "Het was een vreemde dag gisteren, waarbij de aandelenmarkten weinig gecharmeerd zijn van de huidige politieke perspectieven", merkte marktanalist David Buik van Panmure Gordon & Co op. "Elke index liet tekenen van nervositeit zien. Als je naar Rex Tillerson kijkt, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft hij je het vertrouwen van een bedachtzame man die zorgvuldig zijn woorden kiest", redeneerde Buik. "Helaas lijken president Trump en Sean Spicer zich niet druk te maken over de diplomatieke finesses in het leven en schrikken ze de markt af met hun agressieve en ondoordachte retoriek", voegde de marktvorser toe. "De betrekkingen met Rusland kenmerkt zich door een neerwaartse spiraal van wanhoop. Daarnaast hoopt men dat de Amerikaanse marine de Noord-Koreaanse Kim Yong-un niet provoceert en dat China helpt met het beteugelen van de militaire waanzin", aldus Buik.

Tot slot wees de analist op het commentaar van Trump dat de dollar te sterk wordt, hoewel hij tevens aangaf dat hij graag zou zien dat de rente laag blijft. "Ik vermoed dat hij de opmerking maakte om de export te stimuleren, aangezien hij grote moeite heeft om zijn fiscale plannen door het Congres te krijgen, waaronder zijn bestedingsprogramma van 1 biljoen dollar voor infrastructurele projecten", aldus Buik.

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat de producentenprijzen in maart op jaarbasis zijn gestegen met 2,3 procent. Op maandbasis was sprake van een daling van 0,1 procent.

Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering zijn in de Verenigde Staten in de week eindigend op 8 april met 1.000 gedaald tot 234.000 aanvragen.

Later op de dag staat het Amerikaanse consumentenvertrouwen gemeten door de Universiteit van Michigan over april nog geagendeerd. Vrijdag houdt Wall Street de deuren gesloten in verband met Goede Vrijdag.

In Europa was sprake van een negatief sentiment, met een verlies van 0,5 procent voor de breed samengestelde STOXX Europe 600 index, na het commentaar van Trump over de sterke dollar.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend overwegend lager. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,7 procent tot 18.426,84 punten en de Chinese Shanghai Composite noteerde 0,1 procent hoger op 3.275,96 punten. De Japanse beurs stond met name onder druk vanwege de duurdere yen.

Olie noteerde donderdag iets hoger. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 53,22 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,2 procent duurder werd op 55,97 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0625. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0655 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0663 op de borden.

Bedrijfsnieuws

JP Morgan rapporteerde over het eerste kwartaal een 17 procent hogere nettowinst. De resultaten waren beter dan verwacht. Het aandeel won voorbeurs 0,5 procent.

Ook Citigroup presteerde in het eerste kwartaal beter dan verwacht. De grootbank boekte een winst van 1,35 dollar per aandeel, versus 1,10 dollar per aandeel een jaar eerder. Analisten rekenden op een nettowinst van 1,23 dollar per aandeel. De omzet steeg van 17,56 miljard naar 18,12 miljard dollar. Desondanks daalde het aandeel voorbeurs 0,1 procent.

Wells Fargo boekte in het eerste kwartaal een vlakke nettowinst van 5,46 miljard dollar, ofwel 1,00 dollar per aandeel, op een omzet van 22 miljard dollar. De omzet van de bank stelde teleur. Het aandeel daalde voorbeurs 1,9 procent.

ConocoPhillips steeg voorbeurs 0,5 procent, nadat het concern overeenstemming bereikte over de verkoop van zijn San Juan Basin-assets aan Hilcorp Energy voor circa 3 miljard dollar.

Berkshire Hathaway noteerde voorbeurs 0,1 procent lager, nadat het concern bekendmaakte tussen 10 en 12 april meer dan 7 miljoen aandelen Wells Fargo verkocht te hebben. Het concern wil zijn belang in de bank onder de 10 procent houden.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot woensdag 0,4 procent lager op 2.344,93 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het rood op 20.951,86 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,5 procent tot 5.836,16 punten. 


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

32 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder

Uitgelicht: TKH verrast met hoge kosten

Aandeel omlaag na sterke koersstijging dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.