Geopolitiek domineert rustige handelsweek Damrak

Redactie ABM Financial News - 14 april 2017, 19:31

Volumes laag in korte Paasweek.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs had de week voor Pasen vooral te kampen met geopolitieke spanningen. Met een slotstand van 515,77 punten op donderdag, verloor de AEX op weekbasis 0,6 procent.

Met Pasen voor de deur was het voor beleggers een korte handelsweek. Vrijdag bleven de beursvloeren wereldwijd leeg vanwege Goede Vrijdag en komende maandag, Tweede Paasdag, zal dat beeld niet veel anders zijn, hoewel Wall Street dan wel open is.

Geopolitieke spanningen bepaalden deze week de stemming. Nadat Amerika eind vorige week onverwacht kruisraketten afvuurde op een Syrische luchtmachtbasis als vergelding voor de gifgasaanval, liet het deze week zijn zwaarste niet-nucleaire bom vallen op een tunnelcomplex van IS in Afghanistan. Daarnaast is ook de situatie op het Koreaans schiereiland gespannen met over en weer dreigementen tussen Noord-Korea en Amerika.

"De markt begint langzamerhand iets zenuwachtiger te worden, wat af te lezen is aan de toenemende volatiliteit", zei beleggingsspecialist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx over het algemene sentiment.

Op macro-economisch vlak waren er weinig uitschieters voor een markt die verder gebukt ging onder lage volumes. De Duitse ZEW-index die het economisch sentiment weergeeft, steeg sterker dan verwacht, terwijl de Amerikaanse detailhandelsverkopen iets minder sterk afnamen dan voorzien. Daar stond in Amerika een onverwachte daling van de consumentenprijzen tegenover. 

In de Verenigde Staten werd het kwartaalcijferseizoen afgetrapt met cijfers van financiële zwaargewichten als JPMorgan Chase, Citigroup en Wells Fargo.  

De olieprijs wist op weekbasis te stijgen maar bleef gevangen in een krappe bandbreedte. Hoewel beleggers positief zijn over de verwachte verlenging van de productiedeal tussen de OPEC en een aantal landen buiten het kartel, zijn er ook zorgen over de vraag naar olie en de toegenomen Amerikaanse schalieproductie. 

De euro bewoog deze week hoger ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde dat de greenback te sterk werd en hij gaf aan een voorstander te zijn van een lage rente. Hierop kwam de dollar onder druk te staan. 

Volgende week

Dinsdag kunnen beleggers nog bijkomen van het lange Paasweekend, waarna woensdag ook in Nederland het cijferseizoen weer losbarst. Onder meer AkzoNobel, ASML, Heineken, RELX, Unilever, Vopak en TomTom komen met eerste kwartaalresultaten.

Buitenlandse fondsen die volgende week cijfers bekendmaken zijn Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley, Netflix, Danone, Nestlé, Zalando, IBM, Yahoo en Johnson & Johnson. Ook PPG Industries, dat aast op AkzoNobel, publiceert resultaten. 

Op macro-economisch vlak is er onder andere aandacht voor Chinese groeicijfers, inflatiecijfers uit de eurozone en het Beige Book van de Federal Reserve.

Stijgers en dalers

In de AEX ging Gemalto deze week aan kop met een winst van 8,5 procent. Ook Randstad, dat ten opzichte van vorige week 3,0 procent won, en Galapagos, dat deze week nog eens 2,5 procent aan beurswaarde kon bijschrijven, waren in trek.

AkzoNobel was qua koersontwikkeling geen blikvanger, het aandeel daalde 0,6 procent op weekbasis, maar het fonds kreeg zeker aandacht. Deze week stuurde de activistische aandeelhouder Elliott Advisors, mede namens een aantal andere aandeelhouders, een brief naar AkzoNobel met de eis om op korte termijn een buitengewone aandeelhoudersvergadering te beleggen met als agendapunt het vertrek van Antony Burgmans als voorzitter van de raad van commissarissen. Als niet aan deze eis wordt voldaan, stapt Elliott mogelijk naar de rechter. AkzoNobel gaf aan achter Burgmans te staan.

Onder de hoofdfondsen verloor ArcelorMittal 7,8 procent. Verder bleven de verliezen op weekbasis beperkt tot onder de twee procent. Financials ING Groep en ABN Amro daalden achtereenvolgens 1,9 en 1,6 procent. 

Midkapper Refresco Group steeg ten opzichte van vorige week 18,8 procent. Deze week werd bekend dat private equity bedrijf PAI Partners een ongevraagd overnamebod op de Rotterdamse bottelaar heeft gedaan van in totaal 1,4 miljard euro in contanten. Refresco weigerde dat bod maar persbureau Bloomberg schreef donderdag dat PAI Partners een hoger bod overweegt. Na het overnamenieuws verhoogde Kepler Cheuvreux het koersdoel van 17,50 naar 18,50 euro met een ongewijzigd koopadvies. Analist Richard Withagen verwacht dat PAI Partners geïnteresseerd blijft in de overname van Refresco, vanwege het "kasstroom profiel, het sterke management en de acquisitiemogelijkheden."

BE Semiconductor Industries steeg deze week 6,8 procent na een flinke koersdoelverhoging van 32,00 naar 50,00 euro bij ING met een ongewijzigd koopadvies. Volgens analist Nigel van Putten is Besi een van de meest kwalitatieve bedrijven in de back-end halfgeleider industrie. De onderneming presteert enorm goed en is in verschillende niches marktleider aldus Van Putten. 

Drager van de spreekwoordelijke rode lantaarn was Fugro, dat op weekbasis 5,4 procent verloor. 

Onder de kleine fondsen was AMG Advanced Metallurgical Group de grootste daler, met een verlies op weekbasis van 6,2 procent. Vorige week steeg het aandeel nog circa 18 procent.

Accell Group was met een stijging van 21 procent de blikvanger in de Smallcap. De fietsenfabrikant kreeg afgelopen week een niet-bindend overnamebod van Pon Holdings. Pon biedt 32,72 euro per aandeel Accell, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro per aandeel. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op circa 845 miljoen euro. Volgens analist Frank Claassen van Degroof Petercam is een "reëel openingsbod” maar zit er nog wel iets meer in het vat. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71