Uitgelicht: Accell in trek na overnamebod

Redactie ABM Financial News - 14 april 2017, 11:35

Gesprekken zijn gaande met Pon.

(ABM FN-Dow Jones) Accell Group heeft afgelopen week flink aan beurswaarde bijgeschreven, nadat de fietsfabrikant een niet-bindend overnamebod ontving van Pon Holdings. 

Pon biedt 32,72 euro per aandeel Accell, inclusief het voorgestelde dividend over 2016 van 0,72 euro per aandeel. Daarmee wordt het bedrijf gewaardeerd op circa 845 miljoen euro. Het betreft vooralsnog een indicatieve bieding en geeft aandeelhouders een premie van 31 procent ten opzichte van de slotkoers op 16 maart dit jaar, de dag voordat Pon Accell benaderde en circa een week na publicatie van de jaarcijfers in Heerenveen.

Volgens analist Frank Claassen van Degroof Petercam, die een Add advies op Accell heeft, betreft het een "reëel openingsbod”. Claassen denkt dat er nog wel een iets hoger bod in het vat zit. De marktvorser trok het koersdoel voor de Heerenveense fietsenfabrikant dan ook op tot 34,00 euro, boven het indicatieve bod van Pon. 

Een overname is nog niet in kannen en kruiken. Beide fietsfabrikanten zijn met elkaar in gesprek, waarbij scheidend CEO René Takens van Accell tegenover ABM Financial News stelde "volstrekt neutraal" tegenover het gesprek te staan. Ook wil Accell praten met aandeelhouders om inzicht te geven in het verloop van de samenwerkingsgesprekken met Pon. 

Mededingingsbezwaren ten aanzien van combinatie zijn overigens een punt waar serieus rekening mee moet worden gehouden, omdat de twee fietsenfabrikanten met merken als Batavus, Sparta en Union wel eens een te groot aandeel op de Nederlandse markt krijgen. Het is onduidelijk wat het huidige marktaandeel van beide partijen precies is. Claassen schat dat Accell en Pon gezamenlijk een marktaandeel in Nederland krijgen tussen de 40 en 50 procent, afhankelijk van de precieze definiëring.

Jaarcijfers en ambities

Het beursgenoteerde Accell verkocht in 2016 1,5 miljoen fietsen, hetgeen 11 procent minder was dan een jaar eerder. De prijs per verkochte fiets steeg evenwel met 23 procent. Dit leverde afgelopen jaar een recordomzet op van 1.048 miljoen euro. Onder de streep restte een nettowinst van 32,3 miljoen euro, hetzelfde als in 2015. 

Voor 2017 zei Accell bij de laatste jaarcijfers te rekenen op een toename van de omzet en de operationele resultaten. Voor de middellange termijn, circa vijf jaar, gaf Accell een ambitieuze doelstelling af. De Heerenveense onderneming mikt op een omzet van 1,5 miljard euro met een EBIT-marge van 8 procent. Over 2016 bedroeg deze marge nog 6,3 procent.

Analist Tijs Hollestelle van ING noemde medio maart deze vooruitzichten positief, al blijft het de vraag of de onderneming aan deze doelstellingen kan voldoen. "Maar zelfs als Accell halverwege zou komen, is dat al goed", aldus de marktvorser.

Overnamekansen

In een toelichting op de cijfers over 2016 zei Accell zelf overnamekansen te zien in Europa. Daarbij kan de fabrikant naar eigen zeggen een beroep doen op 150 miljoen euro aan bankkredieten.

Financieel directeur Hielke Sybesma sprak van aanzienlijke veranderingen binnen de huidige fietsenmarkt. Zo zag de CFO dat consumenten steeds vaker online hun fietsen kopen en dat fietsbezit verschuift naar een trend van fietsgebruik. "De consument verwacht meer, zowel van het product als van de dienstverlening. Daar moeten wij slim op inspelen." 

Naast overnames gaf Accell ook aan meer te willen samenwerken met partners. Dat kan bijvoorbeeld een grote webshop zijn, aldus CEO Takens. Maar ook een vergelijkbare samenwerking als met Beeline in Amerika, maar dan voor Europa, vindt Accell interessant. Beeline is gespecialiseerd in dienstverlening direct aan huis. "We hebben partners nodig. Het is nu alleen zoeken wanneer we welke partners nodig hebben." 

Het aandeel Accell Group sloot op weekbasis 21,0 procent hoger op 31,76 euro. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ACCELL G... toevoegen aan uw watchlist 24,75 -0,76% -0,19 24,94