Uitgelicht: AkzoNobel op ramkoers met aandeelhouders

Redactie ABM Financial News - 14 april 2017, 18:30

Grootaandeelhouder dreigt met gang naar de rechter.

(ABM FN-Dow Jones) Het conflict tussen AkzoNobel en een groep van zijn grootaandeelhouders over een bod van het Amerikaanse PPG Industries is inmiddels zo hoog opgelopen, dat een gang naar de rechter door activistische aandeelhouder Elliott Advisors dreigt.

PPG bracht op 20 maart een verhoogd bod uit van 90,00 euro per aandeel AkzoNobel inclusief dividend uit, waarop het Nederlandse verf- en chemieconcern wederom niet wilde ingaan. In eerste instantie werd het bod van de Amerikaanse sectorgenoot van 83,00 euro per aandeel ook al naar de prullenbak verwezen.

De weigering van AkzoNobel om met PPG in gesprek te gaan, is aandeelhouder Elliott Advisors, met een belang van 3,25 procent in AkzoNobel, in het verkeerde keelgat geschoten. Het hedgefonds van oprichter Paul Singer eist dat AkzoNobel met PPG in gesprek gaat over het overnamevoorstel. Op 10 april stuurde Elliott, mede namens een aantal andere aandeelhouders, een brief naar AkzoNobel met de eis om op korte termijn een buitengewone aandeelhoudersvergadering (BAVA) te beleggen. Deze vergadering zal één agendapunt kennen, namelijk het vertrek van Antony Burgmans als voorzitter van de raad van commissarissen van AkzoNobel.

Elliott ziet in Burgmans de kwade genius achter de categorische weigering van het Nederlandse verf- en chemieconcern om met het bestuur van PPG in gesprek te gaan over hun overnamevoorstel.

De activistische aandeelhouder meldde in zijn brief van 10 april dat als niet aan de eis van een stemming door aandeelhouders over het voorgestelde vertrek van de Burgmans wordt voldaan, "Elliott gedwongen zal zijn om dringend juridische actie te ondernemen".

AkzoNobel maakte bekend dat de raad van commissarissen volledig achter Burgmans blijf staan in zijn rol als voorzitter. "De leden van de RvC zijn van mening dat het verwijderen van de heer Burgmans disproportioneel is, schadelijk en niet in het belang van het bedrijf, de aandeelhouders of van andere belanghebbenden. Daarom zal het voorgestelde agendapunt om de heer Burgmans te ontslaan, worden afgewezen."

De RvC zal het voorstel voor het houden van een BAVA in overweging nemen en binnen 14 dagen reageren, zoals het Nederlandse bedrijfsrecht voorschrijft, maakte het concern op 12 april bekend. AkzoNobel houdt op 25 april zijn reguliere jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

Capital Markets Day

AkzoNobel zal op 19 april een investeerdersbijeenkomst houden om zijn nieuwe strategie en aangepaste financiële doelstellingen toe te lichten, waarbij wordt ingegaan op de voorgenomen splitsing van Specialty Chemicals van de verf- en coatingsactiviteiten. 

Elliott stelde in zijn brief van 10 april dat AkzoNobel hiermee zijn aandeelhouders tekort doet, door hen niet de keuze voor te leggen tussen dit zelfstandige scenario of de overname door PPG. In de brief meent Elliott verder dat zowel PPG als Elliott zelf herhaaldelijk bij AkzoNobel hebben aangedrongen op constructieve besprekingen.

Daarbij stelde Elliott ook dat PPG en zijn adviseurs bereid zijn een toelichting te geven over de wijze waarop het Amerikaanse concern tegemoet wil komen aan de bezwaren van AkzoNobel. Het Nederlandse bedrijf beoordeelt het bod van PPG als onvoldoende en denkt dat een fusie tot grote financiële en mededingingstechnische risico's met zich meebrengt.

Na bestudering van het bod kwamen de bestuursraad en raad van commissarissen van AkzoNobel snel en unaniem tot de slotsom dat het bod van PPG Industries AkzoNobel "belangrijk onderwaardeert, omdat het geen rekening houdt met het lange termijn potentieel voor waardecreatie van het bedrijf", meldde het Nederlandse concern. "Bovendien zou een samengaan een hoog risico met een hoge schuldpositie opleveren, dat niet in het belang zou zijn van werknemers, aandeelhouders en andere stakeholders van AkzoNobel", zei CEO Ton Büchner in een toelichting tegen ABM Financial News. "AkzoNobel is het beste op zichzelf in staat om de waarde in het bedrijf te ontsluiten", zei de topman. 

Belangenverstrengeling

Intussen heeft AkzoNobel zich bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) gemeld met het verzoek om de verhouding en mogelijke belangenverstrengeling van AkzoNobel-aandeelhouder Elliott en PPG te onderzoeken.

In december nam Elliott een eerste belang in AkzoNobel. Dat belang werd in maart verhoogd tot 3,25 procent, slechts enkele dagen nadat het eerste bod van PPG op AkzoNobel officieel bekendgemaakt werd.

Afgelopen woensdag liet PPG in een persverklaring weten geen afspraken te hebben gemaakt met Elliott over AkzoNobel. "Sinds het voorstel van PPG om samen te gaan met AkzoNobel openbaar werd, heeft PPG met meer dan 100 aandeelhouders van onder meer AkzoNobel gesproken, onder wie vertegenwoordigers van Elliott Advisors", aldus PPG in de verklaring. Er was volgens PPG echter geen communicatie over het bod op AkzoNobel met welke aandeelhouder dan ook, voordat de Nederlandse onderneming besloot het eerste bod te weigeren. Ook over het verbeterde bod sprak PPG niet met aandeelhouders, totdat dit op 22 maart van de hand werd gewezen. "Er waren en er zijn geen overeenkomsten of afspraken, in welke vorm dan ook, tussen PPG en Elliott Advisors", was PPG woensdag zeer stellig.

"We begrijpen en waarderen de toenemende teleurstelling zeker dat de top van AkzoNobel ons nog niet heeft ontmoet om ons aantrekkelijke bod te bespreken om de twee ondernemingen samen te voegen in het voordeel van alle belanghebbenden", meldde PPG verder. "Het zou beter uit het oogpunt van PPG beter zijn als AkzoNobel met ons zou willen praten in plaats van over ons", benadrukte het bedrijf uit Pittsburgh, dat herhaalde nog altijd open te staan voor een ontmoeting. PPG wil uiterlijk 1 juni een concept biedingsnota bij de Nederlandse Autoriteit Financiële Markten indienen.

Het steekspel lijkt voorlopig nog lang niet klaar en de vraag is nu of PPG zal overgaan tot een vijandig bod op AkzoNobel. 

Intussen zitten ook de aandeelhouders niet stil. Het aandeel is sinds 8 maart omhoog geschoten van 64,42 euro naar een slotkoers van 79,32 euro op donderdag. Afgelopen week leverde het fonds evenwel 0,6 procent in. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

3 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 77,26 -0,14% -0,11 77,37