CEO PPG stuurt AkzoNobel open brief

Redactie ABM Financial News - 17 april 2017, 14:25

Amerikanen blijven interesse houden in overnameprooi.

(ABM FN-Dow Jones) CEO Michael McGarry van het Amerikaanse PPG heeft maandag een open brief geschreven aan de stakeholders van overnameprooi AkzoNobel.

In deze brief gaat McGarry onder meer in op wie PPG is, waarom een combinatie van PPG en AkzoNobel een goede zaak is en hoe het proces tot nog toe is verlopen. Opnieuw nodigde de topman van PPG de top van AkzoNobel uit om met elkaar te praten.

Onderstaand de brief die McGarry stuurde:

Bij PPG hebben we een lange, vaststaande geschiedenis van het consistent uitvoeren van strategische maatregelen om ons bedrijf te laten groeien en waarde te creëren – met andere woorden: het versterken van ons bedrijf ten gunste van alle belanghebbenden. We blijven jaarlijks meer investeren in onderzoek en ontwikkeling dan elk ander verf- en coatingsbedrijf en we zijn leider op het gebied van duurzaamheid, wat onderstreept wordt door de vele awards die we rechtstreeks van onze klanten, externe onderzoek en ontwikkelingsorganisaties en overheden hebben ontvangen.

Onze belanghebbenden rekenen erop dat wij investeringen doen en daadkrachtige maatregelen nemen die ons helpen groeien en die een duurzamer bedrijf creëren dat beter gepositioneerd is voor de toekomst. Dit omvat onder meer het succesvol integreren van meer dan 50 overnames en het uitvoeren van verschillende grote afsplitsingen gedurende de afgelopen 15 jaar. Daarom blijven we van mening dat een combinatie van PPG en AkzoNobel een unieke en aantrekkelijke kans voor de toekomst biedt.

PPG is wereldwijd actief om de wensen van onze klanten te vervullen. We zijn geen Amerikaans bedrijf, maar een wereldwijd bedrijf met een significante aanwezigheid in elke grote regio ter wereld, waaronder vijf belangrijke locaties en ongeveer 1.000 PPG- medewerkers in Nederland. Omdat we verf produceren, een product dat om economische redenen niet over lange afstanden vervoerd wordt, zullen we altijd lokale fabrieken en medewerkers houden in de gebieden waar onze verf wordt gebruikt.

PPG heeft een bewezen, aantoonbare staat van dienst wat betreft het nemen van strategische maatregelen en het aanwakkeren van prestaties en groei. In de afgelopen 10 jaar zijn we met succes gegroeid van10 miljard naar 15 miljard dollar omzet en van 32.000 naar 47.000 medewerkers. Hierdoor hebben we wereldwijd meer mogelijkheden gecreëerd en meer geld gegenereerd om te investeren in onderzoek en ontwikkeling, duurzame initiatieven en onze lokale gemeenschappen. Over deze periode was het totale aandeelhoudersrendement van PPG 282 procent in vergelijking met 87 procent voor AkzoNobel.

We zijn voortdurend bezig met het evalueren van opties om verder te bouwen op deze staat van dienst. Het zal daarom geen verrassing zijn dat we AkzoNobel hebben benaderd om de mogelijkheid van het combineren van de twee bedrijven te bespreken.

Eigenlijk hebben we in het najaar van 2013 al een vertrouwelijk gesprek met AkzoNobel gevoerd over de mogelijkheid de twee bedrijven te combineren. AkzoNobel was niet geïnteresseerd en bleef in de daaropvolgende jaren intern gericht; een periode van significante activiteiten en groeimogelijkheden binnen de verfindustrie.

Omdat wij de voordelen van een combinatie bleven inzien hebben we besloten om begin maart 2017 een vertrouwelijk, formeel voorstel te doen. Ik heb geluncht met de heer Büchner en hem een formeel voorstel overhandigd met een aanbod om PPG met AkzoNobel te combineren. Daarnaast heb ik onze wens uitgesproken om de vertrouwelijkheid van het voorstel te bewaren en achter gesloten deuren te onderhandelen om tot een overeenkomst van de transactie te komen. Helaas kondigde AkzoNobel de week erna, als reactie op geruchten in de markt, niet alleen in het openbaar aan dat ze ons voorstel hadden ontvangen, maar ook dat ze het voorstel hadden geweigerd zonder deze überhaupt met ons te hebben besproken.

Pas na de publiekelijke afwijzing van ons vertrouwelijke aanbod is AkzoNobel van strategische koers gewijzigd. Op basis van hun eigen opmerking van vorige week, "ontwikkelt" AkzoNobel nu pas een nieuw strategisch plan, dat volgens ons riskanter zal zijn, meer onzekerheid zal creëren voor de medewerkers van AkzoNobel, vanwege de opsplitsing meer gestrande kosten voor AkzoNobel zal opleveren en minder waarde zal creëren dan ons voorstel.

We hebben zorgen gehoord dat onze eerdere voorstellen "weinig betrokkenheid of concrete oplossingen" bevatten. Toen PPG AkzoNobel's Noord-Amerikaanse bedrijfsonderdeel Decorative Coatings overnam, hebben we 18 specifieke en meetbare toezeggingen gedaan aan de Canadese overheid. Binnen de vereiste periode van drie jaar hebben we aan al deze verplichtingen voldaan of deze overtroffen doordat we toegang hadden tot de juiste niveaus van 'due diligence' toen we het bedrijf overnamen. PPG is bereid om soortgelijke verplichtingen met duidelijke oplossingen aan te gaan voor de zorgen van de aandeelhouders. Dit is echter alleen mogelijk wanneer PPG en AkzoNobel constructief gaan samenwerken.

Bij PPG evalueren we alle opties voordat we strategische beslissingen nemen, en dat beschouwen we als een goede bestuursnorm. Ik zou zeggen dat het nu tijd wordt voor het Bestuur en de Raad van Commissarissen van AkzoNobel om met PPG te gaan praten en eindelijk eens een volledige evaluatie en overweging te maken van de aantrekkelijke kans voor het combineren van PPG en AkzoNobel in het belang van alle belanghebbenden. Samen zullen we sterker staan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Aperam presteert conform eigen verwachtingen

Voorzichtig over derde kwartaal.

34 minuten geleden - Lees verder

KPN koploper op groen Damrak

Wachten op Amerikaans rentebesluit.

54 minuten geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Later in de week inflatiecijfers en Amerikaanse groeidata.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Volle agenda.

2 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Agenda loopt vol.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 75,65 0,01% 0,01 75,64