Australische centrale bank positief gestemd over wereldeconomie

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 06:50

Beleidsmakers gematigd positief over eigen economie.

(ABM FN-Dow Jones) De Reserve Bank of Australia heeft de omstandigheden in de wereldeconomie gedurende dit jaar aanhoudend zien verbeteren. Dit bleek dinsdag uit de notulen van de meest recente vergadering van de centrale bank die op 4 april plaats vond en waarbij de rente op 1,5 procent bleef staan.

Zowel de productie- als de dienstensectoren kenden volgens de bank wereldwijd een hoog niveau, terwijl de industriële productie verder steeg.

De wereldwijde handelsvolumes zijn significant toegenomen. Uit importgegevens trad een beeld naar voren van een sterkere vraag uit het oostelijk deel van Azië, exclusief Japan, en de Verenigde Staten. De export van Australië is in het bijzonder sterk gestegen, aldus de bank.

De inflatie loopt op mondiaal niveau op als gevolg van de gestegen olieprijzen in 2016, terwijl de kerninflatie nog altijd laag blijft. De olieprijs heeft zich tegen het einde van het vorig jaar gestabiliseerd.

De Australiërs meldden dinsdag verder dat de Chinese economie zich de afgelopen maanden heeft verbeterd, mede als gevolg van meer publieke investeringen. De Verenigde Staten blijven met de uitgaven van huishoudens de belangrijkste drijfveer voor groei.

Binnenlandse ontwikkelingen

De arbeidsmarkt van Australië wordt door de leden van de centrale bank beoordeeld als licht zwakker dan verwacht met een gestegen werkloosheidspercentage van 5,9 procent in februari.

De groei van de economie van Australië was gematigd in het eerste kwartaal. Begin 2017 was er sprake van een lichte verzwakking in de huishoudelijke consumptie. In februari daalden de detailhandelsverkopen licht.

De financiële markten van Australië ogen volgens de centrale bank stabiel. Ook de Australische dollar noteert stabiel ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Dinsdagochtend noteerde de Australische dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar op 0,7561, tegen 0,7589 rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: buitenlandse fondsen

Cijferseizoen loopt op zijn eind.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Belgische bedrijven

Goed gevulde agenda.

1 uur geleden - Lees verder

Beursagenda: Nederlandse bedrijven

Cijferseizoen over hoogtepunt heen.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.