Beursupdate: Damrak op verlies

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 11:04

Winst Wall Street volledig genegeerd.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren dinsdag richting het einde van de ochtendhandel lager. De AEX index zakte 0,8 procent naar 511,50 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een verlies van 0,5 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Aseet Management verklaarde de daling van de AEX vooral met de nog altijd aanwezige onzekerheden op politiek vlak, waarbij hij verwees naar Noord-Korea en de presidentsverkiezingen in Frankrijk.

"Zolang niet duidelijk is wat de reactie van de Verenigde Staten is of kan zijn als Noord-Korea militair van zich doet spreken en dus ook niet hoe China en Rusland zich gedragen verwacht ik de nodige terughoudenheid in de markt", aldus Van Eerden, die aangaf dat de winst op Wall Street van maandag volledig wordt genegeerd.

Van Eerden wees verder op de relatieve moeite die de AEX heeft om de lat hoger te leggen. "De index wil niet doorbreken en als dat maar lang genoeg duurt, zie je het op een gegeven moment aan de onderkant kraken. Ik sluit een correctie naar 500 punten, misschien zelfs 490 punten niet uit. Daarna kunnen individueel verscheidene fondsen weer in beeld komen. Overigens is de ondertoon nog altijd positief, waarmee een scherp daling niet waarschijnlijk is", aldus de vermogensbeheerder.

Van Eerden verwacht voor vandaag met de relatief rustige macro-economische agenda weinig ophef. Vanmiddag volgen in de Verenigde Staten achtereenvolgens de bouwvergunningen over maart en de industriele productie over dezelfde maand. "Later in de week komt er meer naar buiten."

Olie noteerde dinsdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,5 procent lager op 52,37 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,5 procent inleverde op 55,06 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0650. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0641 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter was ArcelorMittal de sterkste daler met een koersverlies van 4,5 procent. Van Eerden schreef deze toe aan de flinke staalproductie in India, die er toe kan leiden dat de markt met verzadiging te maken kan krijgen met alle consquenties voor de staalprijzen van dien. Altice zakte 2,5 procent. Royal Dutch Shell gaf 1,2 procent prijs en SBM Offshore 1,9 procent. Winsten waren bescheiden met een plus van 0,7 procent voor het aandeel Gemalto.

KBC Securities verlaagde in aanloop naar de kwartaalcijfers het koersdoel voor Vopak verlaagd van 42,00 naar 40,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analist Dirk Verbiesen stelde de taxaties voor Vopak voor zowel dit als volgend jaar neerwaarts bij. De marktvorser gaat inmiddels uit van een minder gunstige kostenbasis in combinatie met een "wat lagere" bezettingsgraad. Verbiesen wees er op dat het tankopslagbedrijf in het vierde kwartaal van 2016 slechter presteerde dan voorzien. Vopak zakte 0,5 procent.

Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor Unibail-Rodamco van 263,00 naar 257,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Het aandeel Unibail-Rodamco noteerde dinsdag 0,1 procent lager.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM licht van 60,00 naar 61,00 euro met een onveranderd Neutraal advies. De analisten van de Amerikaanse zakenbank lieten hun taxaties voor het Nederlandse speciaalchemiebedrijf grotendeels onveranderd, maar werden wel iets positiever over de volumegroei bij de tak Materials, als gevolg van de aanhoudende sterke eindmarkten en het effect van voorraadopbouw. DSM noteerde 0,2 procent in het rood.

Galapagos was in trek met een winst van 3,5 procent. De uitgifte van nieuwe aandelen in de Verenigde Staten was een gemakkelijke transactie, dankzij de goede vraag, zei CEO Onno van de Stolpe tegenover zakenkrant De Tijd. "De klus was zo geklaard, iedereen wil onze aandelen", aldus de bestuursvoorzitter. Galapagos realiseerde met de uitgifte van 3.750.000 nieuwe gewone aandelen in de vorm van American Depositary Shares (ADS) voor een prijs van 90,00 dollar per ADS een bruto-opbrengst van 338 miljoen dollar. Concurrent Eli Lilly van Galapagos kreeg verder nul op het rekest van de Amerikaanse Food and Drug Administration voor goedkeuring voor baricitinib, een potentiële behandeling tegen reuma. Dit middel is een mogelijke concurrent van filgotinib, het medicijn dat Galapagos ontwikkelt tegen onder andere reuma en bepaalde darmziekten.

CEO Michael McGarry van het Amerikaanse PPG schreef een open brief aan de stakeholders van overnameprooi AkzoNobel. In deze brief ging McGarry onder meer in op wie PPG is, waarom een combinatie van PPG en AkzoNobel een goede zaak is en hoe het proces tot nog toe is verlopen. Opnieuw nodigde de topman van PPG de top van AkzoNobel uit om met elkaar te praten. Het aandeel AkzoNobel moest 0,9 procent prijsgeven.

Bij de Midkap was het beeld niet afwijkend ten opzichte van dat van de AEX, met veel rood en kleine plussen, met uitzondering van Refresco Group dat onder invloed van overnamespeculaties 2,5 procent steeg. OCI leverde 2,9 procent in, gevolgd door BAM Groep dat 1,6 procent moest prijsgeven en Aperam dat eveneens 1,6 procent inleverde.

Van de Midkapfondsen werden twee vastgoedfondsen in koersdoel neerwaarts bijgesteld door Goldman Sachs. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties van 37,20 naar 35,60 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Eurocommercial zakte 1,2 procent. Het koersdoel voor Wereldhave werd door Goldman Sachs verlaagd van 40,80 naar 39,10 euro met een ongewijzigd Verkopen advies. Wereldhave verloor 1 procent.

Corbion voert dit jaar een aandeleninkoopprogramma uit ter waarde van 25 miljoen euro. Het inkoopprogramma start vandaag en loopt tot uiterlijk 31 december 2017. De eigen aandelen die worden ingekocht, zullen ten hoogste 10 procent van het momenteel uitstaande aandelenkapitaal bedragen. Corbion noteerde 0,9 procent hoger.

Bij de AScX-fondsen liep AMG Advanced Metallurgical Group met 3,1 procent terug. BinckBank moest 2,0 procent inleveren en Ordina raakte 1,8 procent van zijn koers kwijt. Stern Groep won 2,9 procent na een koersdoelverhoging door NIBC van 22,00 naar 30,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Amsterdam Commodities kreeg van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) het bericht 'geen bezwaar' omtrent de voorgenomen overname notenhandelaar Delinuts. De enige vereiste om de acquisitie te kunnen afronden is nu nog de goedkeuring van de Duitse mededingingsautoriteiten. Het aandeel Acomo noteerde 0,1 procent lager.

Van de lokale fondsen zag Neways Electronics International in het eerste kwartaal van dit jaar zowel de omzet als de order-intake op jaarbasis stijgen. Neways maakte over de eerste drie maanden een stijging van de netto-omzet bekend van 9,5 procent naar 107,6 miljoen euro met een toename van de order-intake van 13,1 procent naar 132,0 miljoen euro. De omzetstijging kwam ruim boven de verwachting van NIBC uit, die vooraf een stijging van 5 procent had ingeschat. Voor 2017 herhaalde Neways zijn outlook. Het bedrijf rekent onverminderd op een hogere netto-omzet en een hoger bedrijfsresultaat dan in 2016. Het aandeel noteerde 3,5 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

1 uur geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94