Britse premier kondigt vervroegde verkiezingen aan

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 12:31

Bewindsvrouw wil meer steun voor Brexit-proces.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse premier Theresa May heeft dinsdag onverwacht vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven, om een sterker mandaat te krijgen gedurende het onderhandelingsproces over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De verkiezingen zullen worden gehouden op 8 juni. 

May zei dat de tegenstand van de oppositiepartijen de onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk ondermijnen en dat dit zal voortduren, zonder de steun van een nieuwe verkiezingsuitslag. Met name Labour zou de beweegredenen van May's conservatieve regering in twijfel trekken.

"Brexit is onomkeerbaar", stelde de premier, die zei "met tegenzin" tot de conclusie te zijn gekomen dat verkiezingen nodig zijn om het onderhandelingsproces van maximaal twee jaar over een vertrek uit de EU tot een goed einde te brengen.

"Laat ons het risico van onzekerheid en instabiliteit weghalen", zei May. "Elke stem voor de oppositie zal het moeilijker maken" om de belangen van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Brexit te behartigen. Maar elke stem voor de regerende Tory-partij zal die positie juist versterken.

Het Britse pond ging aanvankelijk onderuit ten opzichte van valuta wereldwijd, toen bleek dat er een belangrijke aankondiging aankwam, maar de munt herstelde zich tijdens de verklaring van de bewindsvrouw.

"Verkiezingen betekenen dat Theresa May het volste vertrouwen heeft dat ze gaat winnen", stelde Naeem Aslam van Think Markets UK in een commentaar. "Ze wil laten zien dat ze de ultieme macht heeft om dit te doen en het Brexit-schip zo te laten varen als zij dat wel", aldus de marktanalist, die verwacht dat May met de verkiezingen haar hand zou versterken. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

32 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.