Britse premier kondigt vervroegde verkiezingen aan

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 12:31

Bewindsvrouw wil meer steun voor Brexit-proces.

(ABM FN-Dow Jones) De Britse premier Theresa May heeft dinsdag onverwacht vervroegde parlementsverkiezingen uitgeschreven, om een sterker mandaat te krijgen gedurende het onderhandelingsproces over het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

De verkiezingen zullen worden gehouden op 8 juni. 

May zei dat de tegenstand van de oppositiepartijen de onderhandelingspositie van het Verenigd Koninkrijk ondermijnen en dat dit zal voortduren, zonder de steun van een nieuwe verkiezingsuitslag. Met name Labour zou de beweegredenen van May's conservatieve regering in twijfel trekken.

"Brexit is onomkeerbaar", stelde de premier, die zei "met tegenzin" tot de conclusie te zijn gekomen dat verkiezingen nodig zijn om het onderhandelingsproces van maximaal twee jaar over een vertrek uit de EU tot een goed einde te brengen.

"Laat ons het risico van onzekerheid en instabiliteit weghalen", zei May. "Elke stem voor de oppositie zal het moeilijker maken" om de belangen van het Verenigd Koninkrijk tijdens de Brexit te behartigen. Maar elke stem voor de regerende Tory-partij zal die positie juist versterken.

Het Britse pond ging aanvankelijk onderuit ten opzichte van valuta wereldwijd, toen bleek dat er een belangrijke aankondiging aankwam, maar de munt herstelde zich tijdens de verklaring van de bewindsvrouw.

"Verkiezingen betekenen dat Theresa May het volste vertrouwen heeft dat ze gaat winnen", stelde Naeem Aslam van Think Markets UK in een commentaar. "Ze wil laten zien dat ze de ultieme macht heeft om dit te doen en het Brexit-schip zo te laten varen als zij dat wel", aldus de marktanalist, die verwacht dat May met de verkiezingen haar hand zou versterken. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Beursupdate: AEX op Wall Street

Galapagos de sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street hoger gesloten

Olieprijs sluit op weekbasis voor de vijfde opeenvolgende week lager.

Gisteren - Lees verder

Wall Street richting verdeeld slot

Olieprijs sluit op weekbasis voor de vijfde opeenvolgende week lager.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs hoger gesloten

Ondanks stijging prijs vat olie overheerst pessimisme.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs drukt Damrak in het rood

Amsterdamse hoofdgraadmeter levert 0,2 procent in.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.