Damrak start hoger na viering Pasen

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 08:21

Geen escalatie van geopolitieke spanningen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een hogere opening tegemoet, nadat Beursplein 5 in verband met de viering van Goede Vrijdag en Paasmaandag twee handelsdagen de deuren gesloten hield. Wall Street koerste maandag overtuigend hoger, terwijl het sentiment in Azië vanochtend juist verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Afgelopen donderdag deed de hoofdgraadmeter van het Damrak met 0,4 procent nog een stapje terug naar 515,77 punten.

Wall Street haalde maandag opgelucht adem nadat hoogspanning tussen Amerika en Noord-Korea afgelopen week, in aanloop naar de viering zaterdag van de 105de geboortedag van Kim Il-sung, grondlegger van het stalinistische regime in Pyongyang, voorlopig niet uitmondde in een militaire escalatie. De aankondiging van Noord-Korea om een nucleaire proef uit te voeren werd niet uitgevoerd, terwijl een ballistische raketlancering volgens nieuwsmedia uitliep op een fiasco. De breed samengestelde S&P 500 index koerste bijna een procent hoger.

Macro-economische cijfers afgelopen vrijdag, toen de wereldwijde aandelenmarkten gesloten waren, en data maandagmiddag, vielen evenwel flink tegen. De Empire State index, die de bedrijfsactiviteit in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York meet, stond onder druk, het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers daalde, terwijl ook de Amerikaanse detailhandelsverkopen en de consumentenprijzen een neergang lieten zien. Volgens marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK zijn de cijfers echter koren op de molen voor de duiven binnen de Federal Reserve, waardoor beleggers gingen anticiperen op een gematigder rentebeleid. 

Amerikaanse beleggers kunnen hun borst nat maken voor een stroom aan kwartaalcijfers, nadat Amerikaanse financials afgelopen week al het startschot gaven voor het cijferseizoen. Vandaag openen onder meer Bank of America, Goldman Sachs, Johnson & Johnson en IBM hun boeken over het afgelopen kwartaal. In Europa komt het seizoen trager op gang. Vandaag rapporteren onder meer Danone en L'Oréal. Op het macro-economische vlak kijken beleggers daarnaast met name naar cijfers over de Amerikaanse industriële productie.

In Azië koerste de Japanse Nikkei index vanochtend ruim een half procent hoger, geholpen door een verzwakkende yen. Met name banken zaten met winsten van meer dan twee procent in de lift. De Zuid-Koreaanse beurs noteerde vlak, terwijl de Chinese beurzen terrein prijs gaven. De negatieve uitschieter was de beurs in Sydney met een verlies van bijna een procent. 

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0643, ten opzichte van een stand van 1,0631 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag. Mei-futures op een vat Amerikaanse olie noteerden daarnaast vanochtend op 52,65 dollar, een daling van krap een procent ten opzichte van donderdag.

Bedrijfsnieuws

Galapagos deed met de uitgifte van nieuwe aandelen in de Verenigde Staten een makkelijke transactie, waarbij sprake was van een goede vraag. Dit zei CEO Onno van de Stolpe tegenover zakenkrant De Tijd. "De klus is zo geklaard, iedereen wil onze aandelen", aldus de bestuursvoorzitter. Galapagos realiseerde met de uitgifte van 3.750.000 nieuwe gewone aandelen in de vorm van American Depositary Shares (ADS) voor een prijs van 90,00 dollar per ADS een bruto-opbrengst van 338 miljoen dollar. 

VolkerWessels wil een beursnotering aan Euronext Amsterdam. Dit maakte het bouwbedrijf, dat momenteel in handen is van Reggeborgh Holding, dinsdag bekend. Het bouwbedrijf wil geen nieuw kapitaal ophalen met de beursgang, die mede bedoeld is om de naamsbekendheid te vergroten en om de enige aandeelhouder in staat te stellen om zijn investering deels te verzilveren. De publieke aanbieding betreft uitsluitend bestaande aandelen.

Corbion voert dit jaar een aandeleninkoopprogramma uit ter waarde van 25 miljoen euro.  Het inkoopprogramma start vandaag en loopt tot uiterlijk 31 december 2017. De eigen aandelen die worden ingekocht, zullen ten hoogste 10 procent van het momenteel uitstaande aandelenkapitaal bedragen, met een maximum van 25 miljoen euro.

De aandelen Ahold Delhaize, KPN en Wessanen noteren dinsdag ex-dividend.

JPMorgan Cazenove verhoogde het koersdoel voor DSM van 60,00 naar 61,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies.

Goldman Sachs verlaagde het koersdoel voor Unibail-Rodamco van 263,00 naar 257,00 euro met een ongewijzigd Neutraal advies. Het koersdoel voor Eurocommercial Properties en Wereldhave ging ook iets omlaag, met een ongewijzigd Verkopen advies.

Neways Electronics kwam voorbeurs met de cijfers over het eerste kwartaal naar buiten, waaruit een flinke omzetgroei bleek. De onderneming handhaafde de verwachtingen voor 2017.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg maandag 0,9 procent naar 20.636,92 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won ook 0,9 procent op 2.349,01 punten en de Nasdaq index eindigde tot slot eveneens 0,9 procent hoger op 5.856,79 punten.


 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

2 uren geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street sluit lager

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

Gisteren - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71