Europese beurzen noteren lager

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 12:02

Hoge Chinese productie drukt staalsector.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteren dinsdag rond het middaguur lager, na een vierdaagse pauze in verband met het Paasweekend, met zwakte op de grondstoffenmarkten en in afwachting van de Franse presidentsverkiezingen.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 377,07 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 12.067,11 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.027,33 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 1,07 procent lager op 7.248,82 punten.

Alle ogen in Europa zijn gericht op de Franse verkiezingen waarvan de eerste ronde op zondag wordt gehouden. Twee kandidaten gaan dan door naar de tweede ronde. De race gaat nog tussen vier kandidaten na de snelle opkomst van de extreem-linkse kandidaat Jean-Luc Mélenchon.

"Het is meer nervositeit dan ongerustheid", zei analist Kit Juckes van Société Générale. "Je hebt vier kandidaten die minder dan vijf procent van elkaar vandaan staan, dat maakt nervositeit een zinnige reactie."

Oorzaak van de zenuwen is dat ofwel Mélenchon ofwel de extreem-rechtse kandidaat Marine Le Pen, die een referendum heeft toegezegd over het Franse lidmaatschap van de eurozone, het beter kunnen doen dan de peilingen voorspelden en na de tweede ronde van de verkiezingen op 7 mei als winnaar uit de bus zouden kunnen komen. 

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,8 procent tot 52,25 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,5 procent lager bewoog op 54,90 dollar. 

Lagere prijzen voor ijzererts en koper vaagden een groot deel weg van de winst die werd geboekt in de voorgaande week. In China is de productie van ijzererts en staal de laatste tijd sneller gegroeid dan de fysieke vraag, terwijl de overheid oververhitting op de woningmarkt probeert af te koelen. De terugval in prijzen volgt na een top in de voorgaande maand.

"Beleggers geloven dat een grote wederopbouw van de voorraden in China nu mogelijk afgerond is", stelt analist Mike van Dulken van Accendo Markets in een rapport. De dalingen van de ijzerertsprijs negeren volgens hem duidelijk het feit dat de Chinese economie het afgelopen jaar het sterke groeirapport in jaren kon laten zien.

De euro/dollar noteerde hoger op 1,0656. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0648 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,0641 op de borden. 

Het Britse pond verloor terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar, op 1,2526, nadat een niet vooraf ingeplande officiële verklaring van de Britse premier Theresa May op de rol werd gezet voor kwart over twaalf Europese tijd. De ongebruikelijke stap voedde speculatie dat May vervroegde verkiezingen kan aankondigen.

Bedrijfsnieuws 

De aandelen van metaalproducent Anglo American verloren 3,2 procent in Londen. Zwaargewichten Rio Tinto en BHP Billiton verloren 3,1 procent en 1,6 procent. AEX-component ArcelorMittal verloor zelfs bijna 6 procent.

Ook mijnbouwers Glencore en Antofagasta lieten rode cijfers zien.

Olieproducenten zoals BP en Royal Dutch Shell verloren eveneens terrein, onder invloed van de goedkopere olie. Het Britse concern wist een lekkende bron in Alaska met succes te stoppen.

Modereus Hennes & Mauritz boekte in maart 6 procent meer omzet, meldde het bedrijf. Vanwege het Paasweekend zullen de omzetcijfers over de maanden april en mei tegelijk worden gepubliceerd. De keten telt inmiddels meer dan 4.400 winkels.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteren tot 0,2 procent in het rood. 

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,9 procent hoger op 2.349,01 punten. De Dow Jones index eindigde ook 0,9 procent in het groen op 20.636,92 punten en technologiebeurs Nasdaq won eveneens 0,9 procent tot 5.856,79 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs onder druk

Beleggers bouwen posities af voor expiratie september-future.

41 minuten geleden - Lees verder

Amerikaanse toezichthouder bestudeert geplande beursgang Spotify - media

Muziekdienst wil directe notering aan NYSE zonder aandelenuitgifte.

2 uren geleden - Lees verder

Rode start Europese handelsweek

Nervositeit over Noord-Korea laait weer op.

2 uren geleden - Lees verder

Overname energiebedrijf Oncor door Berkshire Hathaway van de baan

Warren Buffetts investeringsbedrijf afgetroefd door andere koper.

3 uren geleden - Lees verder

Batenburg verdubbelt winst

Omzet 15 procent hoger.

3 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.087,59 -0,52% -26,56 5.114,15
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.166,77 -0,37% -19,33 5.186,10