Europese beurzen openen overwegend vlak

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 07:30

Vooral macro-economische data uit de verenigde Staten.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een overwegend vlakke opening tegemoet. IG Markets voorziet een vlakke opening voor de Duitse DAX en voor de Franse CAC 40, maar een  verlies van 21 punten voor de Britse FTSE 100.

Maandag uitte de vicevoorzitter van de Federal Reserve, Stanley Fischer zijn vertrouwen in de voornemens van de bank de balans te verkorten, waarmee volgens de nodige onevenwichtigheden worden voorkomen.

De Europese beurzen sloten donderdag lager, voorafgaand aan het Paasweekend.

De Europese financiële markten bleven vrijdag en maandag gesloten vanwege Goede Vrijdag en Tweede Paasdag.

Er werden donderdagochtend Europese inflatiecijfers bekend gemaakt. In maart kwam de Franse inflatie op maandbasis uit op 0,6 procent. In februari was nog sprake van een stijging van 0,1 procent. De inflatie in Duitsland voor maart, op jaarbasis, kwam uit op 1,6 procent, waar ook voorlopige cijfers al op duidden. De Italiaanse consumentenprijzen stegen met 1,4 procent.

Daarvoor was er reeds een exportcijfer uit China, dat met een stijging van 16,4 procent in maart flink hoger uitkwam dan de toename van 4,2 procent in februari.

De dollar werd beïnvloed door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. In een interview met de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal zei Trump dat de greenback te duur aan het worden is, wat het moeilijker maakt voor Amerikaanse bedrijven om te concurreren met buitenlandse producenten. Ook zei de president dat hij voorstander is van een beleid dat de rente laag houdt, na eerdere uitspraken die op het tegendeel wezen.

Bedrijfsnieuws

Unilever heeft Morgan Stanley en Goldman Sachs ingehuurd voor de begeleiding van de verkoop van de divisie Spreads. De verkoop, die volgens persbureau Reuters 6 miljard pond moet opbrengen, zal naar verwachting later dit jaar plaatsvinden en is onderdeel van een strategiewijziging van het Brits-Nederlandse concern, na het afgewezen overnamebod van Kraft Heinz.

Eerder op de dag bleek dat Goldman Sachs het koersdoel voor Unilever heeft verlaagd van 39,00 naar 38,00 euro. Het advies bleef Verkopen. In Amsterdam eindigde het aandeel Unilever 0,7 procent lager.

Air France-KLM sloot 3,1 procent in het rood. Infinite Miles heeft een belang in Air France-KLM verkocht tegen 7,30 euro per aandeel. Dit bevestigde een woordvoerster van Air France-KLM donderdag desgevraagd tegen ABM Financial News, nadat het nieuws eerder door persbureau Bloomberg werd gemeld.

Deutsche Bank verhoogde het koersdoel voor Air France-KLM van 3,60 naar 4,60 euro bij een ongewijzigde Verkopen aanbeveling.

Het Franse supermarktconcern Carrefour maakte bekend dat de omzet in het eerste kwartaal is gestegen, dankzij positieve wisselkoerseffecten en gestegen benzineverkopen, alsmede als gevolg van de combinatie van fysieke winkelverkoop en online omzet. Voor heel 2017 mikt Carrefour, zoals bij de jaarrapportage over 2016 gemeld, op een omzetgroei van 3 tot 5 procent gerekend tegen constante wisselkoersen. De koers van Carrefour sloot 0,4 procent in het rood.

Euro STOXX 50          3.448,26  (-0,6%) (slot donderdag)

STOXX Europe 600         380,58  (-0,4%) (slot donderdag)

DAX                   12.109,00  (-0,4%) (slot donderdag)

CAC 40                 5.071,10  (-0,6%) (slot donderdag)

FTSE 100                7.327,59 (-0,3%) (slot donderdag)

SMI                     8.629,02 (-0,4%) (slot donderdag)

AEX                       515,77 (-0,4%) (slot donderdag)

BEL 20                  3.790,76 (-0,5%) (slot donderdag)

FTSE MIB               19.773,68 (-1,2%) (slot donderdag)

IBEX 35                10.326,10 (-0,3%) (slot donderdag)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag overwegend licht lager.

Wall Street eindigde maandag in het groen.

Macro-economische cijfers afgelopen vrijdag, toen de wereldwijde aandelenmarkten gesloten waren, en data op maandag waren niet goed.

Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK beoordeelde de cijfers als slecht en daarmee koren op de molen voor de duiven binnen de Federal Reserve.

Maandag bleek de bedrijfsactiviteit in de maakindustrie in de Amerikaanse deelstaat New York in april verslechterd. De New York Fed index, beter bekend als de Empire State index, daalde met 11,2 punten naar 5,2 punten. De index voor nieuwe orders, vorige maand nog goed voor een meerjarig record, viel "scherp" terug van 21,3 naar 7,0.

De index die vooruitkijkt naar de komende zes maanden, steeg wel. Deze index klom van 37,4 naar 39,9.

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers daalde ook, hoewel er in maart nog sprake was van een flinke stijging. De NAHB-huizenindex kwam uit op 68, tegen 71 in maart en 65 in februari. Het niveau in maart was het hoogste sinds juni 2005.

"Ondanks deze bescheiden daling deze maand, kent het vertrouwen onder huizenbouwers nog altijd een stevig fundament", aldus voorzitter Granger MacDonald van NAHB. Volgens MacDonald ondervinden huizenbouwers nog altijd een sterke koopinteresse onder potentiële huizenkopers.

Vrijdag bleek ook al dat de Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden, net als de consumentenprijzen. De bedrijfsvoorraden stegen juist.

Tegenover deze teleurstellende cijfers uit Amerika, stond vandaag wel meevallend nieuws uit China.

Zowel de Chinese detailhandelsverkopen als de industriële productie lag in maart hoger dan de in maanden ervoor. De Chinese economie groeide in het eerste kwartaal met 6,9 procent, iets meer dan in het voorgaande kwartaal en ook dan waar economen op hadden gerekend.

"De Chinese groei verraste beleggers, maar de vraag blijft voor hoe lang het dit kan vasthouden", aldus marktanalist Naeem Aslam van Think Markets UK.

Bedrijfsnieuws

Veel bedrijfsnieuws was er niet. Het aandeel Eli Lilly stond onder druk en daalde vier procent, nadat de farmaceut vrijdag meldde dat het nul op het rekest had gekregen van de Food and Drug Administration voor goedkeuring voor baricitinib, een potentiële behandeling tegen reuma. Dit middel is een mogelijke concurrent van filgotinib, het medicijn dat Galapagos ontwikkelt tegen onder andere reuma en bepaalde darmziekten. Op Nasdaq steeg het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf bijna drie procent in waarde.

Nabeurs kwam Netflix met cijfers over het eerste kwartaal. De markt leek vertrouwen te hebben in de kwartaalupdate en het aandeel koerste in de reguliere handel drie procent in het groen. In de elektronische handel verloor Netflix evenwel. De omzet en de winst kwamen afgelopen kwartaal hoger uit dan de online videodienst had voorzien, maar de aanwas van nieuwe abonnees schoot wel tekort, terwijl in het lopende tweede kwartaal de groei nog lager zal uitvallen.

S&P 500 index               2.349,01 (+0,9%)

Dow Jones index            20.636,92 (+0,9%)

Nasdaq Composite            5.856,79 (+0,9%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een plus van 0,2 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,9 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                   18.383,54 (+0,2%)

Shanghai Composite            3.218,52 (-0,1%)

Hang Seng                    24.039,45 (-0,9%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0644. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,0641. Maandag was er geen handel in Europa.

De dollar noteerde dinsdag stabiel, nadat de munt terrein terugpakte op basis van de uitspraak van de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin in The Financial Times. De minister stelde dat een sterke dollar op de lange termijn een goed teken is. De Amerikaanse munt kan wel last blijven houden van de geopolitieke spanningen tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten.

Ondertussen naderen de Franse presidentsverkiezingen, waarmee de euro in toenemende mate in het vizier komt.

USD/JPY Yen   109,03

EUR/USD Euro  1,0644

EUR/JPY Yen   116,05

MACRO-AGENDA:

03:30 Reserve Bank of Australia - Notulen rentebesluit (Aus)

10:00 ABU - Uitzendcijfers week 9-12 (NL)

14:30 Bouwvergunningen - Maart (VS)

15:15 Industriële productie - Maart (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:30 Danone - Cijfers eerste kwartaal (Fra)

08:00 Hennes & Mauritz - Omzetcijfers maart (Zwe)

12:00 Bank of America - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:00 Harley-Davidson - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:00 Unitedhealth Group - Cijfers eerste kwartaal (VS)

12:45 Johnson & Johnson - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:30 Goldman Sachs - Cijfers eerste kwartaal (VS)

18:00 L'Oréal - Cijfers eerste kwartaal (Fra)

22:00 IBM - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Yahoo - Cijfers eerste kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.127,70 0,20% 10,04 5.117,66
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.263,68 -0,61% -32,47 5.296,15