Update: VolkerWessels kondigt beursgang aan

Redactie ABM Financial News - 18 april 2017, 08:59

Reggeborgh verkoopt over enkele weken minderheidsbelang.

(ABM FN-Dow Jones) VolkerWessels wil binnen enkele weken een minderheidsbelang in het bedrijf een beursnotering geven aan Euronext Amsterdam. Dit maakte het bouwbedrijf dinsdag bekend.

Het bouwbedrijf is via de holding Reggeborgh momenteel geheel in handen is van de familie Wessels. De familie zal in eerste instantie een minderheidsbelang aanbieden aan institutionele en particuliere beleggers. Op niet nader genoemde termijn wil Reggeborgh zijn belang afbouwen tot een minderheidsbelang.

Geen nieuwe aandelen

Het bouwbedrijf wil geen nieuw kapitaal ophalen met de beursgang, waarin alleen bestaande aandelen worden aangeboden. Naast gedeeltelijke verzilvering van het familiebezit zijn grotere naamsbekendheid en betere toegang tot de kapitaalmarkt redenen voor een notering als publiek verhandelbaar aandeel.

"Een beursgang doet iets met je bedrijf", zei bestuursvoorzitter Jan de Ruiter dinsdag in een toelichting op de voorgenomen beursgang. Het plan van de familie Wessels om het familiekapitaal meer gespreid te beleggen wordt dan ook verwelkomd, zei de topman.  

De beursgang zal naar verwachting in de komende weken plaatsvinden, mede afhankelijk van de marktomstandigheden, maakte het bedrijf dnsdag bekend, nadat dit vrijdag al in Het Financieele Dagblad stond dat de beursgang voor mei gepland was.

VolkerWessels voorziet geen aandelenemissies om kapitaal op te halen voor aanvullende overnames. "Dit hebben we in het verleden altijd uit de kasstroom gefinancierd". Ook verwacht De Ruiter niet dat de beursgang zal bijdragen aan een snellere consolidatie in de sector.

Haarvaten 

VolkerWessels is Nederlands grootste bouwbedrijf, naar omzet gemeten, op het gebied van bouw en vastgoedontwikkeling, infrastructuur en energie- en telecominfrastructuur. Ook in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Amerika en Duitsland heeft het bouwbedrijf naar eigen zeggen leidende marktposities in deelmarkten.

Andere Nederlandse beursgenoteerde bouwbedrijven zoals BAM Groep, Heijmans en voorheen Ballast Nedam hadden het de afgelopen jaren regelmatig moeilijk, onder invloed van de zeer cyclische vastgoedmarkt. 

De grote nadruk op kleinere projecten en de zeer decentrale organisatie zijn redenen waarom VolkerWessels zich onderscheidt van sectorgenoten, zei De Ruiter. "We zitten in de haarvaten van de maatschappij."  

VolkerWessels focust daarbij op project- contract en risicomanagement, en besteedt de daadwerkelijke bouw meestal uit aan onderaannemers. Dit zou het bedrijf in staat stellen om gedurende de hele economische cyclus solide marges te realiseren. Volgens De Ruiter kunnen de financiële prestaties van VolkerWessels de vergelijking met de top uit een Europese peer group echter weerstaan.

Er werken ongeveer 16.000 mensen in meer dan 120 werkmaatschappijen die jaarlijks 25.000 projecten realiseren. Dit zijn merendeels kleinschalige, eenvoudige en herhalende lokaal aanbestede projecten. 

Dat biedt volgens het bedrijf een solide basis voor de uitvoering van aanvullende grote, complexe projecten, die ongeveer 20 procent van de omzet uitmaken. Een voorbeeld daarvan is de uitbreiding van de snelweg tussen Schiphol en Almere, momenteel het grootste infrastructuurproject in Nederland.  

VolkerWessels had een omzet van 5,5 miljard euro in 2016, waarvan 70 procent afkomstig uit Nederland. Op de omzet werd een bedrijfsresultaat (EBITDA) behaald van 254 miljoen euro en een nettowinst van 103 miljoen euro.

Het bedrijf wil na de beursgang 50 tot 70 procent van de nettowinst als dividend uitkeren aan de nieuwe en bestaande aandeelhouders. 

De raad van commissarissen zal na de beursgang worden geleid door Jan Hommen en bestaat verder uit Henry Holterman, Sietze Hepkema, Dik Wessels en René Kuipers.

Update: om extra informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

59 minuten geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.