AkzoNobel wil Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 08:28

Opbrengst grotendeels naar aandeelhouders.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel wil zijn divisie Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen van de verf- en coatingstak en de opbrengst daarvan grotendeels ten goede laten komen aan aandeelhouders. Dit maakte het verf- en chemieconcern woensdag in zijn strategie-update bekend.

Het concern verhoogt verder de financiële doelstellingen voor 2020 voor de twee activiteiten. Voor Paints en Coatings wordt nu een rendement op de omzet van 15 procent nagestreefd en een rendement op investeringen van meer dan 25 procent. Specialty Chemicals moet een rendement op de omzet van 16 procent en een rendement op investeringen van meer dan 20 procent realiseren.

Dit jaar wordt aan de aandeelhouders in totaal 1,6 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een speciaal dividend van 1 miljard euro en middels een verhoging van het reguliere dividend met 50 procent tot 2,50 euro per aandeel.

AkzoNobel speelt met een versnelling van de groei en waardecreatie met het creëren van twee gefocuste, onderdelen Paints en Coatings en Specialty Chemicals in op het afgewezen overnamebod van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

"De logische stap van het creëren van twee aparte bedrijven volgt uit de sterke financiële en operationele basis die in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Het zal leiden tot hoogwaardige, snellere en meer zekere waardecreatie met aanzienlijk minder risico's, onzekerheden en sociale kosten ten opzichte van alternatieve opties", meldde AkzoNobel woensdag in het persbericht over de strategie-aanpassing.

Bij de afsplitsing van Specialty Chemicals wordt zowel gekeken naar een aparte beursnotering als een verkoop.

Het bedrijf wil met verbeterprogramma's en de afsplitsing van Specoialty Chemicals in totaal 200 miljoen euro extra kosten besparen en zal daarnaast tot 2020 voor 1 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling.

"Onze toewijding om aanzienlijke aandeelhouderswaarde te realiseren, versterkt ons in onze overtuiging dat het plan dat we vandaag toelichten zal leiden tot een verandering van de waardecreatie. Het zal leiden tot significante aandeelhouderswaarde op korte-, middellange- en langetermijn. Het zal uitgekeerd worden op gezette tijden met een duidelijk tijdpad en is in het belang van alle stakeholders", zei CEO Ton Büchner.

 "In de laatste jaren zijn we voortdurend onze belofte nagekomen om de winstgevendheid en groei te verbeteren binnen ons bedrijf. We hebben teams van wereldklasse en een solide financiële en operationele basis", voegde de topman toe.

Op een rood Damrak sloot het aandeel AkzoNobel dinsdag 1,3 procent lager op 78,32 euro.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs hoger gesloten

Amerikaanse voorraden ruwe olie vorige week gedaald.

44 minuten geleden - Lees verder

Europese beurzen overwegend lager gesloten

Markt maakt zich op voor Jackson Hole symposium.

2 uren geleden - Lees verder

Damrak sluit lager

Afwachtende houding voorafgaand aan Jackson Hole.

3 uren geleden - Lees verder

Amerikaanse olievoorraden dalen

Capaciteitsbenutting van raffinaderijen omlaag naar 95,4 procent.

4 uren geleden - Lees verder

Beursagenda: macro-economisch

Na aantal rustige dagen weer wat meer actie.

4 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 78,35 0,84% 0,65 77,70