Arbitragezaak tegen BlackBerry drukt winst Qualcomm

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 23:15

Aandeel stijgt niettemin op meevallend resultaat.

(ABM FN-Dow Jones) De winst van Qualcomm in het afgelopen kwartaal is gedrukt door de uitkomst van een arbitragezaak tegen BlackBerry, een nieuwe tegenvaller voor de chipfabrikant na een forse boete van de Zuid-Koreaanse overheid in het voorgaande kwartaal. Dat bleek woensdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers.

De tweede tegenvaller op rij is een herinnering dat Qualcomm problemen heeft met zijn onderdeel dat patenten in licentie uitgeeft.

De marktleider in chips voor smartphones boekte een winst van 749 miljoen dollar op een totale omzet van 5,02 miljard dollar. De 

uitkomst van de arbitragezaak trok de omzet van de patentlicentiebedrijf met 40 procent omlaag tot 1,33 miljard dollar.

Het onderdeel geeft patenten die essentieel zijn voor mobiele telecommunicatie in licentie uit en ontvangt royalties op bijna elke smartphone die wordt verkocht. Hier komt doorgaans het grootste deel van de winst van Qualcomm vandaan. De negatieve impact van het Blackberry-besluit op de omzet bedroeg 974 miljoen dollar, volgens het bedrijf.

Al met al boekte Qualcomm een winst per aandeel van 0,50 dollar, tegen 0,78 dollar een jaar eerder. Aangepast voor een aantal factoren was de winst echter beter dan verwacht, met 1,34 dollar, waar analisten rekenden op 1,19 dollar per aandeel, volgens Thomson Reuters.

Qualcomm suste zorgen over royalty-betalingen op de verkoop van Apple iPhones die niet zijn uitgekeerd. Het is niet duidelijk in hoeverre die royalties ook in volgende kwartalen zullen wegvallen. 

Het aandeel Qualcomm steeg desondanks op de hoger dan verwachte winstcijfers, met een koerswinst van 2,4 procent in de handel nabeurs op Wall Street. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Italie trekt miljarden uit voor tweetal noodlijdende banken

Betreft Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca.

Gisteren - Lees verder

Einde verhaal voor tweetal Italiaanse banken

ECB steekt geen reddende hand toe.

Gisteren - Lees verder

Macro-agenda richtlijn komende week

Jaarvergadering Value8 trekt de aandacht.

Gisteren - Lees verder

Nederlandse levensverzekeringen zeer verlieslatend

Uitkeringen bijna anderhalf keer de premie-inkomsten.

Gisteren - Lees verder

Terugdraaien QE zadelt landen op met hogere financieringskosten - BIS

Ongerechtvaardigde kritiek op centrale banken ligt op de loer.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.