Beursupdate: Damrak in de plus

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 10:59

Bedrijfsresultaten goed ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteren woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index won 0,3 procent op 511,17 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen. De AScX noteerde een plus van 0,1 procent.

Vermogensbeheerder Leo Montfrooij van Blauwtulp Wealth Management sprak van een relatief rustige en afwachtende markt. "Wall Street zakte dinsdag na het slot van de handel in Amsterdam niet verder weg. Er is verder natuurlijk de nodige politieke onzekerheid ten aanzien van Frankrijk en Noord-Korea. Bij het laatste land gaat het uiteraard ook om de houding van de Verenigde Staten en China. Tegelijkertijd zijn de bedrijfsresultaten niet slecht tot nu toe. Dit alles bij elkaar zorgt vooralsnog voor een zijwaarts patroon voor de AEX", aldus Montfrooij.

Uit de eurozone komen vandaag de handelsbalans en de inflatiecijfers over maart naar buiten. In de Verenigde Staten gaat de aandacht vooral uit naar het Beige Book van de Federal Reserve dat om acht uur Nederlandse tijd wordt gepubliceerd. Daarvoor staan nog de olievoorraden op de rol.

Olie noteerde woensdag licht hoger. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,1 procent hoger op 54,96 dollar, terwijl een juni-future Brent ook 0,1 procent steeg naar 54,96 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0718. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er ook al een stand van 1,0732 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter domineerden de winnende fondsen. Gemalto won 2,6 procent, Aegon 2,2 procent en ArcelorMittal zelfs 2,8 procent na het stevige verlies van gisteren. Verlies betrof Unibail-Rodamco waar 1,1 procent van de koers af ging. Altice zakte 0,7 procent.

AkzoNobel realiseerde een stabiele winst op een hogere kwartaalomzet als gevolg van sterke volumegroei in alle segmenten en acquisities. Daarmee waren de cijfers beter dan vooraf door analisten verwacht. De omzet steeg van 3,43 miljard naar 3,66 miljard euro, het bedrijfsresultaat (EBIT) nam toe van 334 miljoen tot 376 miljoen euro en de aan aandeelhouders toe te schrijven nettowinst bleef exact gelijk op 240 miljoen euro. AkzoNobel wil zijn divisie Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen van de verf- en coatingstak en de opbrengst daarvan grotendeels ten goede laten komen aan aandeelhouders. Het concern voorziet voor 2017 een circa 100 miljoen hogere EBIT dan in 2016. Het concern verhoogt verder de financiële doelstellingen voor 2020 voor de twee activiteiten. Dit jaar wordt aan de aandeelhouders in totaal 1,6 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een speciaal dividend van 1 miljard euro en middels een verhoging van het reguliere dividend met 50 procent. AkzoNobel won 0,8 procent.

ASML heeft in de eerste drie maanden van 2017 aan de eigen verwachtingen voldaan. De omzet kwam uit op 1.944 miljoen euro, waar dit een kwartaal eerder 1.907 miljoen euro was. De brutomarge bedroeg 47,6 procent, 0,4 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal van 2016 en de nettowinst kwam uit op 452 miljoen euro, tegen 524 miljoen euro in het voorgaande kwartaal. ASML mikte zelf voor het lopende kwartaal op een omzet van ongeveer 1,8 miljard euro met een brutomarge van circa 47 procent. Analisten zaten gemiddeld net boven de ramingen van de onderneming zelf. ASML presteerde volgens Morgan Stanley in het eerste kwartaal van 2017 sterker dan verwacht en haalde daarbij ook nieuwe orders voor drie EUV-machines binnen. Voor het lopende tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. ASML zakte 0,7 procent.

Heineken verkocht in het eerste kwartaal van 2017 tegen de verwachting in naar volumes gemeten meer bier, hetgeen resulteerde in een hogere winst. Het geconsolideerde biervolume van het concern steeg met 1,0 procent tot 44,0 miljoen hectoliter. Analisten hielden vooraf rekening met een daling naar 43,3 miljoen hectoliter. Vooral de volumes in Azië/Pacific stegen met 8,3 procent op jaarbasis sterk. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor Heineken van 76,00 naar 82,00 met handhaving van het advies op Houden. De koers van Heineken liep 1,2 procent op.

Vopak boekte in het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 203,1 miljoen euro, tegen 214,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resteerde een nettowinst, exclusief eenmalige items, van 76,5 miljoen euro, versus 96,8 miljoen euro een jaar eerder. Volgens KBC Securities leverde het bedrijf in het eerste kwartaal een beter dan verwacht bedrijfsresultaat (EBITDA), waarbij de winst in Nederland en EMEA daalde, terwijl het bedrijfsresultaat in Azië en de America's steeg. De marktomstandigheden waren in de eerste drie maanden volgens CFO Jack de Kreij vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Waar de bestuurder tijdens de publicatie van de jaarcijfers half februari nog sprak van een volatiele situatie in Zuid-Amerika beweegt deze markt volgens de financieel directeur nu stap voor stap naar een langzame groei. Vopak meldde in een separaat persbericht de terminal uit te breiden met 16 nieuwe tanks met een capaciteit van 61.000 kubieke meter, waarmee de totale capaciteit 235.000 kubieke meter zal bedragen. Daarnaast worden vijf extra contragewicht laadperrons geconstrueerd. Vopak noteerde 3,6 procent hoger.

Philips sloot met een syndicaat van zestien banken overeenkomsten voor een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit van 1 miljard euro. De nieuwe kredietfaciliteit vervangt de huidige faciliteit van 1,8 miljard euro, waar Philips nooit beroep op heeft gedaan. De nieuwe kredietfaciliteit verloopt op 21 april 2022. Philips ging met 1,0 procent omhoog.

Citi Research verlaagde het advies voor het aandeel Royal Dutch Shell van Neutraal naar Verkopen en het koersdoel van 20,70 naar 18,50 Britse pond. Shell zakte 1,1 procent en drukte daarmee de index in zekere mate.

Jefferies startte met het volgen van ING Groep met een Kopen advies en een koersdoel van 16,40 euro. De digitale strategie van het bedrijf, met een investering van 800 miljoen euro, kan zich volgens de analist uitbetalen in 2019. ING België zet 615 miljoen euro apart voor het schrappen van 3.000 banen, omgerekend circa 200.000 euro per job. Dit schreef De Tijd woensdag op basis van een geboekte provisie in de jaarrekening van 2016. In totaal wil ING in België 3.000 van de 9.000 banen schrappen tussen nu en 2021. ING kreeg er 2,3 procent bij.

Ook bij de Midkapfondsen domineerden de aandelen met winst. Air France-KLM kreeg 2,9 procent bij en Refresco 1,6 procent. Verliezen bleven in omvang beperkt tot een procent. Eurocommercial Properties voerde met dat percentage de lijst van dalers aan.

TomTom boekte in het eerste kwartaal van 2017 conform verwachting een lagere omzet, wat ondanks een verbetering van de brutomarge resulteerde in rode cijfers. TomTom behaalde afgelopen kwartaal een omzet van 213 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 210 miljoen euro. Daarmee lagen de verkopen wel circa 4 miljoen euro lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Aan de omzet droeg de consumententak 98,0 miljoen euro bij, een afname van 16 procent op jaarbasis. TomTom presteerde volgens Morgan Stanley conform de verwachtingen, waarbij de sterkere prestaties bij Automotive & Licensing voor een bemoedigende noot zorgen. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor de navigatiespecialist van 8,20 naar 9,00 euro met handhaving van het advies op Houden. TomTom steeg 6,2 procent.

GrandVision kondigde de overname aan van het Britse Tesco Opticians. De overname doet GrandVision via het Britse dochterbedrijf Vision Express en omvat 209 winkels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, wat het totaal aantal verkooppunten van Vision Express op 598 brengt. GrandVision verloor 0,8 procent.

Bij de AScX-fondsen was het aandeel van verliezende fondsen aanzienlijk groter dan bij de AEX en Midkap. Sif Holding en AMG Advanced Metallurgical Group wonnen 1,8 procent. Brunel leverde 0,9 procent in, Wessanen moest 0,8 procent laten gaan.

NIBC verhoogde het koersdoel van ForFarmers 8,30 naar 9,10 euro met handhaving van het advies op Kopen. ForFarmers zakte 0,2 procent. NIBC startte verder met het volgen van Lucas Bols met een Accumuleren advies. Het aandeel steeg 0,3 procent.

De Centrale Ondernemingsraad van Telegraaf Media Groep heeft zijn steun uitgesproken voor het overnamevoorstel van Mediahuis en VP Exploitatie ten kostte van het rivaliserende bod van Talpa. Dit maakte het mediabedrijf dinsdag nabeurs bekend. Hiermee is één van de voorwaarden voor het bod voldaan. Het aandeel TMG noteerde woensdag 1,6 procent lager.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Alphabet overtreft verwachtingen

Bedrijfsresultaat daalt op hogere omzet.

Gisteren - Lees verder

Correctie: Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ING sterkste stijger.

Gisteren - Lees verder

Wall Street verdeeld gesloten

Markt kijkt uit naar start tweedaagse beleidsvergadering FOMC.

Gisteren - Lees verder

Beursblik: solide resultaten Unibail-Rodamco

JP Morgan wijst op herhalen outlook.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,65 -0,11% -0,57 522,22
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 806,75 0,16% 1,27 805,48
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 990,62 -0,03% -0,31 990,93