Europese beurzen openen lager

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 07:30

Inflatie eurozone in focus.

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een lagere opening tegemoet. IG Markets voorziet een openingsverlies van 28 punten voor de Duitse DAX, een min van 11 punten voor de Franse CAC 40 en een daling van 37 punten voor de Britse FTSE 100.

Woensdag worden naar verwachting de minnen op Wall Street op de Europese beurzen verdisconteerd. De aandacht gaat vandaag uit naar bedrijfsresultaten en de inflatie van de eurozone over maart.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager. De Europese beurzen verkeerden in een verkoopmodus in aanloop naar de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk aanstaande zondag. "Het verschil in stemmen tussen de vier kandidaten is minder dan 3 procent, wat tot meer onzekerheid leidt", aldus analist Devata Tseng van FXPro.

"Terwijl de laatste peilingen aantonen dat de onafhankelijke Emmanuel Macron een gezonde kans heeft om in mei te winnen, zijn de kansen van de conservatieve Francois Fillon gedaald en de extreem linkse kandidaat Melchon gestegen", aldus analist Kathleen Brooks van City Index toe. "Als Macron en Fillon in de tweede ronde doorgaan, wat overigens als 'markt vriendelijk' wordt beschouwd, kan dit tot een rally in de euro, de CAC, maar ook in de Duitse DAX en Eurostoxx-index leiden", voegde de marktvorser toe.

De onverwachte aankondiging rond het middaguur van de Britse premier Theresa May over vervoegde parlementsverkiezingen leidde tot extra druk. De verkiezingen zullen worden gehouden op 8 juni.

Op macro-economisch vlak stonden dinsdag geen richtinggevende publicaties geagendeerd.

Bedrijfsnieuws

Met name de mijnbouwers stonden dinsdag onder druk, vanwege een daling van de ijzerertsprijs tot het laagste niveau in vijf jaar, vanwege zorgen over China. ArcelorMittal verloor 6,2 procent, Antofagasta noteerde 3,4 procent lager en Glencore zakte 5,6 procent.

De olieproducenten BP en Shell sloten achtereenvolgens 3,9 en 1,4 lager, vanwege de lagere olieprijs.

Volkswagen heeft dankzij de verkoop van meer Volkswagens een hoger resultaat behaald in de eerste drie maanden van dit jaar. Volkswagen rapporteerde een operationeel resultaat van ongeveer 4,4 miljard euro en zei dat dit "significant" meer is dan de financiële markten hadden verwacht. Het aandeel daalde 2,7 procent.

Euro STOXX 50          3.409,78(-1,1%)

STOXX Europe 600         376,35 (-1,1%)

DAX                   12.000,44 (-0,9%)

CAC 40                 4.990,25 (-1,6%)

FTSE 100               7.147,50 (-2,5%)

SMI                    8.529,28 (-1,2%)

AEX                      509,73 (-1,3%)

BEL 20                 3.745,95 (-1,2%)

FTSE MIB              19.442,71 (-1,7%)

IBEX 35               10.264,50 (-0,6%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag vrijwel onveranderd.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag lager. De aandacht lag vooral op de bedrijfsresultaten van grote concerns zoals Goldman Sachs en Johnson & Johnson. Over het algemeen vielen de cijfers wat tegen, zei analist Kim Forrest van Fort Pitt Capital. Forrest zei dat de verschillen niet heel groot waren, maar bedrijfsresultaten konden evenwel niet echt aan de analistenverwachtingen voldoen.

Bovendien drukken de geopolitieke spanningen op het sentiment, met name inzake Noord-Korea. Daar kwam bij dat de Britse premier Theresa May onverwacht bekendmaakte nieuwe verkiezingen te houden wat ook slecht nieuws betekende voor aandelenkoersen volgens marktvolgers.

Olie noteerde dinsdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,1 procent tot 52,62 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,6 procent goedkoper werd op 55,08 dollar.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Amerikaanse industrie in maart meer heeft geproduceerd dan in februari. Tevens bleek het aantal in aanbouw genomen woningen in maart te zijn gedaald.

Bedrijfsnieuws

Goldman Sachs was een opvallende daler na teleurstellende kwartaalresultaten. Vanwege sterk gestegen loonkosten kwam de winst per aandeel lager uit en onder de verwachting van analisten. "Het bedrijfsklimaat was gemengd. De activiteit van klanten was uitdagend in bepaalde onderdelen waarin Goldman Sachs als market maker optreedt", zei CEO Lloyd Blankfein van Goldman Sachs. De koers van de Amerikaanse zakenbank daalde 4,7 procent.

Bank of America wist daarentegen de verwachtingen te overtreffen. "De Amerikaanse economie wijst nog steeds op optimisme bij consumenten en bedrijven, en onze resultaten weerspiegelen dat", verklaarde CEO Brian Moynihan van Bank of America het succes. De koers van Bank of America zakte 0,4 procent.

Harley-Davidson heeft in het eerste kwartaal een lager bedrijfsresultaat op een gedaalde omzet geboekt. CEO Matt Levatich meldde in een toelichting op de cijfers dat de verkopen in het eerste kwartaal evenwel in lijn met de de verwachtingen waren. De bestuurders zei ondanks de daling in verkopen in het eerste kwartaal vertrouwen te hebben in het meerjarenplan. De koers van de Amerikaanse motorfietsenfabrikant daalde 4,2 procent.

De koers van Netflix ging met 2,6 procent omlaag, vanwege twijfels over de capaciteit van het bedrijf om nieuwe abonnees aan te trekken. Maandag nabeurs maakte het bedrijf bekend dat er in het eerste kwartaal minder abonnees waren bijgekomen dan verwacht was.

Johnson & Johnson heeft in het eerste kwartaal van 2017 iets meer omzet geboekt dan in de eerste drie maanden van vorig jaar werd gerapporteerd. Analisten hadden op meer verwacht, waardoor de koers met 3,1 procent daalde.

S&P 500 index                 2.342,19   (-0,2%)

Dow Jones index              20.523,28   (-0,6%)

Nasdaq Composite              5.849,47   (-0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag lager, met een verlies van 0,1 procent voor de Japanse Nikkei en een min van 1,0 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

In Azië worden woensdag de lagere slotstanden van Wall Street verwerkt. De thema's blijven grofweg hetzelfde met als voornaamste toevoeging de Britse verkiezingen die mogelijk de Brexit-dynamiek wat kunnen matigen.

Nikkei 225                   18.399,49 (-0,1%)

Shanghai Composite            3.163,57 (-1,0%)

Hang Seng                    23.779,98 (-0,6%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,0720. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0698 op de borden.

De euro heeft steun gevonden op 1,0750 dollar, terwijl het Britse pond richting 1,30 tot 1,31 dollar koerst, nu de Britten in juni naar de stembus kunnen. Veel partijen zitten nog steeds short in de Britse munt. Als die shortposities worden gesloten dan kan het pond volgens Viraj Patel, valutastrateeg bij ING in het Verenigd Koninkrijk, nog naar 1,34 dollar.

USD/JPY Yen   108,58

EUR/USD Euro  1,0720

EUR/JPY Yen   116,36

MACRO-AGENDA:

10:00 Handelsbalans - Februari (Ita)

11:00 Handelsbalans - Februari (eur)

11:00 Inflatie - Maart (eur)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

08:00 Associated British Foods - Halfjaarcijfers (VK)

08:00 Burberry - Trading update vierde kwartaal (VK)

08:00 Zalando - Trading update eerste kwartaal (Dld)

12:00 BlackRock - Cijfers eerste kwartaal (VS)

13:00 Morgan Stanley - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 American Express - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Core Laboratories - Cijfers eerste kwartaal (NL)

22:00 EBay - Cijfers eerste kwartaal (VS)

22:00 Qualcomm - Halfjaarcijfers (VS)

22:30 Rio Tinto - Cijfers eerste kwartaal (VK/Aus)


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Futures wijzen op lagere opening Wall Street

Markten zien macrocijfers tegemoet.

59 minuten geleden - Lees verder

Lowe's verlaagt winstverwachting ondanks stijgende resultaten

Amerikaanse doe-het-zelver handhaaft omzetverwachting.

1 uur geleden - Lees verder

Weinig beweging op Europese beurzen

Wachten op Jackson Hole.

1 uur geleden - Lees verder

Dochter Kardan haalt opdrachten Angola binnen

Voor bijna 300 miljoen dollar werk.

1 uur geleden - Lees verder

Beursblik: orderboek Sif richtpunt voor beleggers

Beleggers benieuwd naar bezetting Rotterdamse Maasvlakte.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
BEL20 INDEX toevoegen aan uw watchlist 3.807,72 6,10% 218,87 3.588,85
CAC 40 toevoegen aan uw watchlist 5.131,86 0,87% 44,27 5.087,59
PSI 20 I... toevoegen aan uw watchlist 5.191,24 0,47% 24,47 5.166,77