Hogere slotkoersen op Damrak

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 17:57

Bedrijfscijfers zorgen voor kleur.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag met winst gesloten, na een flink aantal bedrijven dat de boeken opende. De AEX index steeg 0,3 procent tot 511,28 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,1 procent.

"We zagen vandaag over het algemeen meevallende resultaten van grote bedrijven, al zie je dat niet heel sterk terugkomen in de koersen. Maar als deze start van het Nederlandse bedrijfscijferseizoen zich zo doorzet, dan is dat netjes te noemen en het neemt in ieder geval een beetje de zorgen weg over de recente sterke stijging van de afgelopen maanden", zei beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus tegen ABM Financial News.

Grote fondsen zoals AkzoNobel, ASML, Heineken en TomTom openden de boeken. Alleen ASML eindigde uit dit rijtje in het rood, maar dat was volgens Schutte niet omdat de resultaten tegenvielen.

Tijdens de ochtendhandel werd bekend dat consumentenprijzen in de eurozone in maart conform de voorlopige cijfers zijn gestegen, maar nog altijd duidelijk minder hard dan in de voorgaande maand. De inflatie bedroeg 1,5 procent.

Olie noteerde woensdag lager. Een mei-future West Texas Intermediate bewoog 0,7 procent lager op 52,03 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,8 procent zakte naar 54,44 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0710. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er ook al een stand van 1,0732 op de borden.

Vanavond krijgen beleggers het Beige Book van de Federal Reserve te verwerken. "Daar wordt altijd wel naar gekeken om te zien of er afwijkende dingen inzitten, al wordt daar nu niet op gerekend", zei Schutte. 

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ING met een winst van 4,1 procent. ArcelorMittal steeg 3,6 procent en Aegon 2,3 procent. De grootste verliezer was ASML dat 1,9 procent inleverde.

Jefferies startte met het volgen van ING Groep met een koopadvies en een koersdoel van 16,40 euro. De digitale strategie van het bedrijf, met een investering van 800 miljoen euro, kan zich volgens de analist uitbetalen in 2019. Daarnaast zet ING België volgens De Tijd 615 miljoen euro apart voor het schrappen van 3.000 banen, omgerekend circa 200.000 euro per job.

Citi Research plaatste Royal Dutch Shell op de verkooplijst en stelde tevens het koersdoel neerwaarts bij van 20,70 naar 18,50 pond. "De snelle herstart van de Amerikaanse schalieproductie bedreigt de bovenkant van deze cyclus", aldus Citi. De analisten zijn van mening dat de markt zijn verwachtingen dit jaar zal gaan herzien. Het aandeel Shell verloor 1,7 procent.

AkzoNobel realiseerde een stabiele winst op een hogere kwartaalomzet als gevolg van sterke volumegroei in alle segmenten en acquisities. Daarmee waren de cijfers beter dan vooraf door analisten verwacht. AkzoNobel liet verder weten de divisie Specialty Chemicals binnen een jaar af te zullen splitsen van de verf- en coatingstak en de opbrengst daarvan grotendeels ten goede laten komen aan aandeelhouders. Het concern voorziet voor 2017 een circa 100 miljoen hogere EBIT dan in 2016. Het concern verhoogde verder de financiële doelstellingen voor 2020 voor de twee nieuwe bedrijven. Dit jaar wordt aan de aandeelhouders in totaal 1,6 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een speciaal dividend van 1 miljard euro in combinatie met een verhoging van het reguliere dividend met 50 procent.

S&P Equity Research verhoogde vandaag het koersdoel voor AkzoNobel van 75,00 naar 80,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. De koers van AkzoNobel steeg 0,3 procent.

ASML voldeed in de eerste drie maanden van 2017 aan de eigen verwachtingen. ASML mikte voor het eerste kwartaal op een omzet van ongeveer 1,8 miljard euro met een brutomarge van circa 47 procent. ASML presteerde volgens Morgan Stanley in het eerste kwartaal van 2017 sterker dan verwacht en haalde daarbij ook nieuwe orders voor drie EUV-machines binnen. Voor het lopende tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent, waarbij de marge onder druk staat van de nieuwe technologie EUV.

Commerzbank zag in de kwartaalupdate voldoende reden om het koersdoel voor ASML te verhogen van 105,00 naar 115,00 euro met een onveranderd Houden advies.  

Heineken verkocht in het eerste kwartaal van 2017 tegen de verwachting in naar volumes gemeten meer bier, hetgeen resulteerde in een hogere winst. Het geconsolideerde biervolume van het concern steeg met 1,0 procent tot 44,0 miljoen hectoliter. Analisten hielden vooraf rekening met een daling naar 43,3 miljoen hectoliter. Vooral de volumes in Azië/Pacific stegen met 8,3 procent op jaarbasis sterk. S&P Equity Research verhoogde vervolgens het koersdoel voor Heineken van 76,00 naar 82,00 met handhaving van het advies op Houden. De koers van Heineken liep 1,2 procent op.

Vopak boekte in het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 203,1 miljoen euro, tegen 214,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens KBC Securities leverde het bedrijf in het eerste kwartaal een beter dan verwacht bedrijfsresultaat af, waarbij de winst in Nederland en de regio EMEA daalde, terwijl het bedrijfsresultaat in Azië en de America's steeg. De marktomstandigheden waren in de eerste drie maanden volgens CFO Jack de Kreij vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Vopak noteerde 0,8 procent hoger.

Philips sloot met een syndicaat van zestien banken overeenkomsten voor een nieuwe doorlopende kredietfaciliteit van 1 miljard euro. De nieuwe kredietfaciliteit vervangt de huidige faciliteit van 1,8 miljard euro, waar Philips nooit beroep op heeft gedaan. De nieuwe kredietfaciliteit verloopt op 21 april 2022. Philips ging met 0,9 procent omhoog.

RELX herhaalde de outlook voor 2017 en en ziet de trends in de eerste drie maanden overeenkomen met die van de eerste drie maanden van vorig jaar. Dit bleek uit een trading update van het data- en data-analysebedrijf. Het aandeel RELX zakte 0,5 procent.

Onder de middelgrote fondsen eindigde Air France-KLM bovenaan met een winst van 4,2 procent. Arcadis sloot 1,9 procent lager en droeg daarmee de rode lantaarn. Arcadis maakt donderdag kwartaalresultaten bekend.

TomTom boekte in het eerste kwartaal van 2017 conform verwachting een lagere omzet, wat ondanks een verbetering van de brutomarge resulteerde in rode cijfers. TomTom presteerde volgens Morgan Stanley conform de verwachtingen, waarbij de sterkere prestaties bij Automotive & Licensing voor een bemoedigende noot zorgen. NIBC sprak van "erg goede cijfers" en noemde vooral de groei bij de tak Automotive "indrukwekkend. S&P Equity Research verhoogde het koersdoel voor de navigatiespecialist van 8,20 naar 9,00 euro met handhaving van het advies op Houden. TomTom steeg 2,8 procent.

GrandVision kondigde de overname aan van het Britse Tesco Opticians. De overname doet GrandVision via het Britse dochterbedrijf Vision Express en omvat 209 winkels in het Verenigd Koninkrijk en Ierland, wat het totaal aantal verkooppunten van Vision Express op 598 brengt. GrandVision verloor 0,9 procent.

BAM Groep wil Paul Sheffield aanstellen als commissaris. De koers won 0,7 procent.

Bij de AScX-fondsen won Stern 2,6 procent en kreeg AMG er 2,4 procent bij. Probiodrug  leverde 2,2 procent in.

NIBC verhoogde het koersdoel van ForFarmers 8,30 naar 9,10 euro met handhaving van het advies op Kopen. ForFarmers zakte 0,2 procent. NIBC startte verder met het volgen van Lucas Bols met een Accumuleren advies. Het aandeel steeg 1,2 procent.

De Centrale Ondernemingsraad van Telegraaf Media Groep heeft zijn steun uitgesproken voor het overnamevoorstel van Mediahuis en VP Exploitatie ten kostte van het rivaliserende bod van Talpa. Dit maakte het mediabedrijf dinsdag nabeurs bekend. Hiermee is één van de voorwaarden voor het bod voldaan. Het aandeel TMG sloot 0,8 procent lager. 

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,3 procent hoger op 2.349,34 punten. De Dow Jones index daalde 0,1 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

4 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

5 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

5 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71