Iets hogere opening Damrak verwacht

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 08:14

Veel bedrijfscijfers te verwerken.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een iets hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,2 procent in het rood op 509,73 punten. 

Marktanalist Ron van der Does van IG Markets verwacht een vlakke opening, nadat de Amsterdamse beurs op dinsdag nog flink aan beurswaarde prijsgaf. Ook in Azie en Amerika bleef het beeld overwegend negatief. Volgens Van der Does is het nu de vraag of de beurzen een verdere daling zullen doorzetten of dat de markten zullen stabiliseren. De recent uitgekomen bedrijfscijfers, vooral in de Verenigde Staten, spelen het sentiment eveneens niet in de kaart, aldus de marktvorser. In Europa spelen bovendien nog de Franse verkiezingen die mogelijk voor verrassingen gaat zorgen. 

In Nederland gaat de aandacht volgens Van der Does uit naar AkzoNobel, die met een strategie-update komt met aangepaste financiële doelstellingen en groeiplannen. Vanochtend kwam het bedrijf al met cijfers, die volgens de analist "weinig verrassingen" bevatten.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in de handelsbalans over februari en de inflatie over maart in de eurozone. In de Verenigde Staten staan de wekelijkse hypotheekaanvragen en olievoorraden geagendeerd, evenals het Beige Book van de Federal Reserve. Vanmorgen kwamen al enkele Nederlandse bedrijven met cijfers, zoals AkzoNobel, ASML, Vopak en Heineken. 

Wall Street sloot dinsdag in het rood, waarbij ietwat teleurstellende bedrijfsresultaten voor lagere koersen zorgden. Onder meer Goldman Sachs, Netflix en Johnson & Johnson kwamen met cijfers die beleggers niet konden overtuigen. Bank of America wist daarentegen de verwachtingen te overtreffen, maar dit leverde nabeurs geen hogere koers op voor het aandeel. 

De Aziatische beurzen lieten vanochtend een overwegend negatief beeld zien in navolging van de rode koersenborden in Amerika. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,2 procent tot 18.449,81 punten, maar de Chinese Shanghai Composite verloor juist 1,0 procent tot 3.164,57 punten. 

Geopolitieke spanningen drukten op het sentiment, met name inzake Noord-Korea. Daar kwam bij dat de Britse premier Theresa May onverwacht bekendmaakte nieuwe verkiezingen te houden wat ook slecht nieuws betekende voor aandelenkoersen volgens marktvolgers.

Vanochtend werd verder bekend dat de regering van de Japanse premier Shinzo Abe twee nieuwe bestuursleden voor de Bank of Japan heeft voorgedragen. De twee kandidaten moeten twee andere bestuursleden van de centrale bank vervangen.

Olie noteerde woensdag in het rood. Een mei-future West Texas Intermediate daalde 0,3 procent tot 52,28 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,3 procent lager bewoog op 54,73 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0718. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0732 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0698 op de borden. 

Bedrijfsnieuws

ASML voldeed in het eerste kwartaal van 2017 aan de eigen verwachtingen, zoals analisten ook al hadden voorzien. De resultaten trokken licht aan. Voor het lopende tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. Aan de omzet draagt de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet circa 200 miljoen euro bij. 

AkzoNobel boekte op een vlakke winst een hogere kwartaalomzet als gevolg van sterke volumegroei in alle segmenten en acquisities.  Het concern voorziet voor 2017 een circa 100 miljoen hogere EBIT dan in 2016. Het concern kondigde verder met een strategie-update aan om Specialty Chemicals af te gaan splitsen en de opbrengsten hiervan terug te laten vloeien naar aandeelhouders. AkzoNobel wil het reguliere dividend voor 2017 met 50 procent verhogen, verhoogde de financiële doelstellingen voor de komende jaren en kondigde verder het voornemen aan om 1 miljard euro als speciaal dividend te willen uitkeren.

Heineken kwam met een trading update over het eerste kwartaal, waaruit een autonome groei van de biervolumes naar voren kwam van 0,6 procent. De totale groei bedroeg 1,0 procent. 

Vopak zag in de eerste drie maanden de resultaten juist licht onder druk staan, maar herhaalde de verwachting in 2017 een bezettingsgraad te realiseren van ten minste 90 procent. Het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, zal daarbij in 2017 niet hoger uitkomen dan het resultaat van 2016. 

Jefferies startte woensdag met het volgen van ING Groep met een koopadvies en koersdoel van 16,40 euro. De digitale strategie van het bedrijf, met een investering van 800 miljoen euro, kan zich volgens de analist uitbetalen in 2019.

De Centrale Ondernemingsraad van Telegraaf Media Groep heeft zijn steun uitgesproken voor het overnamevoorstel van Mediahuis en VP Exploitatie ten kostte van het rivaliserende bod van Talpa, zo werd dinsdag nabeurs bekend. Hiermee is één van de voorwaarden voor het bod voldaan.

Aandeelhouders van PostNL stemden tijdens de jaarlijkse vergadering in met het dividendvoorstel van 0,12 euro per aandeel over 2016. Aandeelhouders van Core Laboratories kunnen over het tweede kwartaal van 2017 een dividend verwachten van 0,55 dollar per aandeel in contanten. Over 2017 zullen aandeelhouders een totaaldividend van 2,20 dollar per aandeel ontvangen, indien Core Lab het huidige dividendbeleid handhaaft.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 0,3 procent tot 2.342,19 punten, de Dow Jones index verloor 0,6 procent op 20.523,28 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 5.849,47 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Geen duidelijke richting op Wall Street

Kortstondige stijging na vertrek adviseur Witte Huis.

36 minuten geleden - Lees verder

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

1 uur geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

2 uren geleden - Lees verder

Uitgelicht: TKH verrast met hoge kosten

Aandeel omlaag na sterke koersstijging dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 519,64 -0,78% -4,07 523,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 788,01 -0,67% -5,35 793,36
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.000,76 -0,89% -8,95 1.009,71