IMF noemt Europese bankensector nog te groot

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 20:45

Nederlandse banken saneerden het meest.

(ABM FN-Dow Jones) In veel Europese landen is de bankensector nog steeds te groot, met te veel banken, filialen en medewerkers, wat ten koste gaat van hun winstgevendheid. Dat stelde het Internationaal Monetair Fonds in zijn meest recente rapport over financiële stabiliteit. 

In de landen met de grootste problemen moet er daarom meer gebeuren om de bankensector winstgevender te maken, volgens het IMF. 

Kantoren sluiten

Om te beginnen kunnen Europese banken 23 miljard euro besparen door kantoren te sluiten. Hierdoor zou de hoeveelheid spaargeld per filiaal in alle landen minimaal worden opgekrikt tot het huidige Europese gemiddelde.

Nederlandse banken lopen wat dat betreft ver voor de troepen uit, bleek uit het IMF-rapport. Ze sloten sinds 2008 al bijna de helft van hun bankfilialen. De hoeveelheid deposito's en spaargelden per filiaal is daardooor inmiddels gestegen tot 350 miljoen euro.

Daarmee torenen de Nederlandse kantoren uit boven landen als Oostenrijk, Frankrijk, Italië en Duitsland, waar banken hooguit 15 procent van het aantal filialen sloten en de hoeveelheid deposito's per bankfiliaal nog op een schamele 50 tot 100 miljoen euro ligt. Op basis van het balanstotaal is het contrast zelfs nog groter, met 1,4 miljard euro per filiaal in Nederland, tegen hooguit 200 miljoen in de vier genoemde landen en zelfs minder dan 100 miljoen per filiaal in Spanje en Portugal.

De hoeveelheid activa per medewerker is in Nederland met 28 miljoen euro ruim twee keer zo hoog als in Duitsland, Spanje en Portugal.

Qua omvang van de sector ten opzichte van de nationale economie is Nederland nog wel een van de meest 'overbankte' landen in Europa. Daar staat tegenover dat  Nederland door de dominantie van Rabobank, ING en ABN AMRO met afstand de meest geconcentreerde bankensector heeft. Dit is weer gunstig voor de winstgevendheid.

Te veel cooperaties

Behalve het aantal filialen en medewerkers speelt volgens het IMF met name in Frankrijk, Oostenrijk en Duitsland ook een rol dat cooperatieve, spaarbanken, Landesbanken en staatsbanken een relatief groot deel van de bankensector uitmaken. Deze banken zijn minder op winst gericht en hebben ook vaak een lager dan gemiddeld rendement. In Duitsland is de bankensector bovendien erg versnipperd.

Behalve in Nederland hebben banken in Denemarken en Spanje al het meest gedaan om het aantal medewerkers en filialen te verminderen. In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk ging sinds 2008 nog geen 10 procent van de banen in de bankensector verloren. In België was dat meer dan 15 procent en in Nederland meer dan 20 procent, bleek uit het IMF-rapport. Banenreducties worden in sommige landen mogelijk belemmerd door de starre arbeidsmarkt. Ook deinzen banken vaak terug voor de eenmalige reorganisatiekosten, die op korte termijn rode cijfers opleveren, denkt het IMF.

Aanbevelingen 

Behalve het sluiten van kantoren is ook het aanpakken van de hoeveelheid probleemleningen een manier voor banken om winstgevender te worden. Dat geldt met name voor Italië en Portugal, waar er nog veel leningen met betalingsachterstanden zijn. In Ierland en Spanje is daar goede vooruitgang mee geboekt. In de andere eurozonelanden zijn veel minder problemen met wanbetalers.

Alleen voor Italië adviseert het IMF de zwakste banken te ontmantelen om te voorkomen dat de rest van het financiële systeem hiervoor moet opdraaien. Voor Portugal en Spanje adviseert het IMF kapitaalverhogingen en eventueel bankenfusies. In Duitsland en Frankrijk zouden de kostenbesparingen en consolidatie in de sector wat sneller mogen gaan.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Laatste restje bedrijfscijfers en Jackson Hole

Relatief rustige week in verschiet.

2 uren geleden - Lees verder

Van Oord bouwt offshore windpark Deutsche Bucht

Geen financiƫle details.

3 uren geleden - Lees verder

Topman Corbion koopt aandelen bij

Voor bijna 700.000 euro aandelen gekocht.

3 uren geleden - Lees verder

Norges Bank vergroot belang in Besi

Kapitaalbelang teruggebracht tot boven vijf procent.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

Drie fondsen hoger.

18 augustus 2017, 22:14 - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen


Er zijn geen aandelen gerelateerd aan dit item.