Update: AkzoNobel wil Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 09:57

Opbrengst grotendeels naar aandeelhouders.

(ABM FN-Dow Jones) AkzoNobel wil zijn divisie Specialty Chemicals binnen een jaar afsplitsen van de verf- en coatingstak en de opbrengst daarvan grotendeels ten goede laten komen aan aandeelhouders. Dit maakte het verf- en chemieconcern woensdag in zijn strategie-update bekend.

Het concern verhoogt verder de financiële doelstellingen voor 2020 voor de twee activiteiten. Voor Paints en Coatings wordt nu een rendement op de omzet van 15 procent nagestreefd en een rendement op investeringen van meer dan 25 procent. Specialty Chemicals moet een rendement op de omzet van 16 procent en een rendement op investeringen van meer dan 20 procent realiseren.

Dit jaar wordt aan de aandeelhouders in totaal 1,6 miljard euro uitgekeerd in de vorm van een speciaal dividend van 1 miljard euro en middels een verhoging van het reguliere dividend met 50 procent tot 2,50 euro per aandeel.

AkzoNobel speelt met een versnelling van de groei en waardecreatie met het creëren van twee gefocuste, onderdelen Paints en Coatings en Specialty Chemicals in op het afgewezen overnamebod van de Amerikaanse sectorgenoot PPG Industries.

"De logische stap van het creëren van twee aparte bedrijven volgt uit de sterke financiële en operationele basis die in de afgelopen jaren is ontwikkeld. Het zal leiden tot hoogwaardige, snellere en meer zekere waardecreatie met aanzienlijk minder risico's, onzekerheden en sociale kosten ten opzichte van alternatieve opties", meldde AkzoNobel woensdag in het persbericht over de strategie-aanpassing.

Bij de afsplitsing van Specialty Chemicals wordt zowel gekeken naar een aparte beursnotering als een verkoop.

Het bedrijf wil met verbeterprogramma's en de afsplitsing van Specialty Chemicals in totaal 200 miljoen euro extra kosten besparen en zal daarnaast tot 2020 voor 1 miljard euro investeren in onderzoek en ontwikkeling ten behoeve van Paints en Coatings.

AkzoNobel blijft mogelijkheden voor gerichte acquisities onderzoeken, zei CEO Tom Büchner desgevraagd tegen ABM Financial  News. Dat betreft volgens de topman "een vast onderdeel van de groeistrategie en daarin is niets veranderd".

"Onze toewijding om aanzienlijke aandeelhouderswaarde te realiseren, versterkt ons in onze overtuiging dat het plan dat we vandaag toelichten zal leiden tot een verandering van de waardecreatie. Het zal leiden tot significante aandeelhouderswaarde op korte-, middellange- en langetermijn. Het zal uitgekeerd worden op gezette tijden met een duidelijk tijdpad en is in het belang van alle stakeholders", zei Büchner.

"In de laatste jaren zijn we voortdurend onze belofte nagekomen om de winstgevendheid en groei te verbeteren binnen ons bedrijf. We hebben teams van wereldklasse en een solide financiële en operationele basis", voegde de topman toe.

"Wij zijn ervan overtuigd dat onze groeistrategie superieure waarde voor onze aandeelhouders biedt en bovendien veel minder financiële en sociale risico's oplevert dan een overname door PPG", zei de bestuursvoorzitter tegen journalisten. "In onze veelvuldige contacten met aandeelhouders ondervinden we daarvoor veel steun", voegde de topman toe.

Op een groen Damrak noteerde het aandeel AkzoNobel woensdag 0,7 procent hoger op 78,86 euro.

Update: om informatie, toelichting CEO en actuele koers toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Heineken verkiest ander distributienetwerk in Brazilie - media

Coca-Cola Femsa ingeruild voor Brasil Kirin.

Gisteren - Lees verder

PayPal boekt meer winst op hogere omzet

Concern verhoogt outlook.

Gisteren - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

RELX sterkste daler.

Gisteren - Lees verder

Wall Street toch in het rood gesloten

Geen grote volatiliteit na belastingplan Trump.

Gisteren - Lees verder

Wall Street in het groen

Geen grote volatiliteit na belastingplan Trump.

Gisteren - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AKZO NOBEL toevoegen aan uw watchlist 81,51 -1,37% -1,13 82,64