Update: ASML voldoet aan eigen verwachtingen

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 07:28

Topman voorziet dat vraag zal doorzetten.

(ABM FN-Dow Jones) ASML heeft in de eerste drie maanden van 2017 aan de eigen verwachtingen voldaan, zoals analisten ook hadden voorzien. Dit bleek woensdag uit de cijfers van de Veldhovense toeleverancier van de halfgeleider sector over het eerste kwartaal.

CEO Peter Wennink sprak in een toelichting op de cijfers van een sterke start van 2017, te danken aan een positief marktsentiment. De topman rekent er op dat de "gezonde" vraag ook in de rest van het jaar zal aanhouden.

"We zagen een sterke vraag in al onze segmenten, met name in DUV", zo liet CFO Wolfgang Nickl woensdag weten in een toelichting op de cijfers.

De omzet kwam uit op 1.944 miljoen euro, waar dit een kwartaal eerder 1.907 miljoen euro was. De brutomarge bedroeg 47,6 procent , 0,4 procentpunt meer dan in het vierde kwartaal van 2016 en de nettowinst kwam uit op 452 miljoen euro, tegen 524 miljoen euro in het voorgaande kwartaal.

ASML mikte zelf voor het lopende kwartaal op een omzet van ongeveer 1,8 miljard euro met een brutomarge van circa 47 procent. Analisten zaten gemiddeld net boven de ramingen van de onderneming zelf.

"We verwachten resultaten die in lijn zijn in het eerste kwartaal van 2017", aldus analisten van Barclays in aanloop naar de cijferrapportage, die het aandeel ook op Overwogen hebben staan.

De orderinstroom bedroeg afgelopen kwartaal 1.894 miljoen euro, wat beduidend meer was dan de 1.580 miljoen euro in het vorige kwartaal. Dit leverde een orderportefeuille op van 4.509 miljoen euro.

Outlook

Voor het lopende tweede kwartaal rekent ASML op een omzet van 1,9 miljard tot 2,0 miljard euro met een brutomarge van 43 tot 44 procent. Aan de omzet draagt de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet circa 200 miljoen euro bij.

Indien EUV buiten beschouwing wordt gelaten, dan verwacht financieel directeur Nickl dat de brutomarge in het lopende tweede kwartaal vergelijkbaar zal zijn met die in de eerste drie maanden

Analisten van Baader Helva Equity Research gaven voor de cijfers over het eerste kwartaal al aan dat ASML voor het tweede kwartaal vermoedelijk zou mikken op een omzet van 2,0 miljard euro met een brutomarge van 44,4 procent en een operationele winst van 493 miljoen euro. Daarmee zat Baader Helva, dat een Houden advies hanteert, wel iets boven de consensus die Bloomberg samenstelde.

EUV

ASML wil uiterlijk in 2020 een omzet van 10 miljard euro realiseren. Belangrijk om deze 10 miljard euro wel degelijk te halen, is het succes van de nieuwe technologie Extreme Ultraviolet.

Hierover zei CEO Wennink dat de orderportefeuille inmiddels 21 systemen beslaat, drie meer dan een kwartaal eerder. Dit betekent een bijdrage aan de orderportefeuille van 2,3 miljard euro. CFO Nickl sprak dan ook van een goede voortgang met de nieuwe technologie.

Dividend

Aandeelhouders kunnen op de jaarvergadering van 26 april besluiten over het dividendvoorstel over 2016 van 1,20 euro per aandeel, 0,15 euro per aandeel meer dan over 2015.

Dinsdag sloot het aandeel ASML op een rode beurs op 121,95 euro, een verlies van 0,05 euro ten opzichte van de voorgaande handelsdag.

Update: om toelichting CFO toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Update van Beursupdate: AEX op Wall Street

Alleen maar verliezers.

11 minuten geleden - Lees verder

Recordresultaten Applied Materials

Kwartaalcijfers aan bovenkant van eigen verwachting.

18 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street Alleen maar dalers.

Alleen maar verliezers.

44 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit flink lager

Tegenvallende macrocijfers en wisselende bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder

Wall Street koerst af op lager slot

Tegenvallende macrocijfers en bedrijfscijfers beheersen markten.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
ASML HOL... toevoegen aan uw watchlist 129,95 -0,54% -0,70 130,65