Update: Vopak boekt licht lager bedrijfsresultaat

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 08:53

Bezettingsgraad iets omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het eerste kwartaal van 2017 een licht lager bedrijfsresultaat geboekt op een fractioneel lagere omzet. Dit bleek woensdag voorbeurs tijdens de publicatie van de eerstekwartaalresultaten van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

"De resultaten over het eerste kwartaal zijn in lijn met onze vooruitzichten voor 2017", meldde het tankopslagbedrijf in een toelichting op de cijfers. Het tankopslagbedrijf herhaalde de verwachting in staat te zijn de groei op de lange termijn en positieve ontwikkeling van de winst per aandeel voort te zetten, waarbij de kasstroom gegenereerd uit bruto assets na belastingen (CFROGA) tussen de 9 en 11 procent bedraagt. Vopak voorziet volatiliteit in energie, grondstoffen, financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen.

De marktomstandigheden waren in de eerste drie maanden volgens CFO Jack de Kreij vrijwel ongewijzigd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Waar de bestuurder tijdens de publicatie van de jaarcijfers half februari nog sprak van een volatiele situatie in Zuid-Amerika beweegt deze markt volgens de financieel directeur nu stap voor stap naar een langzame groei. "Vandaar ook onze aankondiging over de uitbreiding van de terminal Alemoa in de Braziliaanse haven Santos", aldus De Kreij.

Vopak meldde in een separaat persbericht de terminal uit te breiden met 16 nieuwe tanks met een capaciteit van 61.000 kubieke meter, waarmee de totale capaciteit 235.000 kubieke meter zal bedragen. Daarnaast worden vijf extra contragewicht laadperrons geconstrueerd. De uitbreiding zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 in gebruik genomen worden.

In dat opzicht wordt 2019 een belangrijk jaar voor het tankopslagbedrijf. In het eerste kwartaal van 2019 zal tevens de in april aangekondigde bouw van een opslagterminal in Panama met een totale capaciteit van circa 360.000 kubieke meter gereed zijn. De uitbreiding van de activiteiten in Zuid-Afrika middels de bouw van een nieuwe terminal met een capaciteit van 100.000 kubieke meter en uitbreiding van de Vopak Terminal Durban met 10 nieuwe tanks met een totale capaciteit van 162.000 kubieke meter zal in het tweede of derde kwartaal van 2019 afgerond zijn.

Over de gesprekken met Exmar over de acquisitie van de drijvende LNG-opslag en hervergassingsactiviteiten van het Belgische bedrijf kon De Kreij niet meer zeggen dan dat de gesprekken nog gaande zijn.

De bezettingsgraad kwam ultimo maart 2017 uit op 91,0 procent, versus 92,0 procent eind december, en 94,0 procent eind maart 2016. De opslagcapaciteit bedroeg eind maart 2017 35,7 miljoen kubieke meter, tegen 33,7 miljoen kubieke meter een jaar eerder.

Vopak boekte in het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 203,1 miljoen euro, tegen 214,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst, exclusief eenmalige items, van 76,5 miljoen euro, versus 96,8 miljoen euro een jaar eerder. Inclusief eenmalige posten resteerde vorig jaar nog een nettowinst van 378,1 miljoen euro.

Het tankopslagbedrijf boekte in de eerste drie maanden van 2017 een 2,0 procent lagere omzet van 341,8 miljoen euro, tegen 347,9 miljard euro in het eerste kwartaal van 2016.  

Outlook 

Vopak herhaalde de verwachting in 2017 een bezettingsgraad te realiseren van ten minste 90 procent en te verwachten dat het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, in 2017 het resultaat van 2016 van 822,3 miljoen euro niet zal overtreffen, als gevolg van extra kosten en investeringen in groei en technologie, een lagere bezettingsgraad en de desinvestering van terminals.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op een rood Damrak 1,0 procent lager op 41,84 euro.

 

Update: om toelichting CFO Jack de Kreij toe te voegen.


Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Olieprijs sluit flink hoger

Volatiele bewegingen.

48 minuten geleden - Lees verder

AEX stijgt in week die in mineur eindigt

Amsterdamse hoofdgraadmeter op weekbasis half procent hoger.

58 minuten geleden - Lees verder

Uitgelicht: Heijmans lieveling van de beurs

Bouwbedrijf is weer winstgevend.

1 uur geleden - Lees verder

Uitgelicht: TKH verrast met hoge kosten

Aandeel omlaag na sterke koersstijging dit jaar.

2 uren geleden - Lees verder

Sanchez weg bij Ajax

Verdediger weg naar Tottenham Hotspur.

2 uren geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VOPAK toevoegen aan uw watchlist 37,60 -9,07% -3,75 41,35