Vopak boekt licht lager bedrijfsresultaat

Redactie ABM Financial News - 19 april 2017, 07:25

Bezettingsgraad iets omlaag.

(ABM FN-Dow Jones) Vopak heeft in het eerste kwartaal van 2017 een licht lager bedrijfsresultaat geboekt op een fractioneel lagere omzet. Dit bleek woensdag voorbeurs tijdens de publicatie van de eerstekwartaalresultaten van het Nederlandse tankopslagbedrijf.

"De resultaten over het eerste kwartaal zijn in lijn met onze vooruitzichten voor 2017", meldde het tankopslagbedrijf in een toelichting op de cijfers. Het tankopslagbedrijf herhaalde de verwachting in staat te zijn de groei op de lange termijn en positieve ontwikkeling van de winst per aandeel voort te zetten, waarbij de kasstroom gegenereerd uit bruto assets na belastingen (CFROGA) tussen de 9 en 11 procent bedraagt. Vopak voorziet volatiliteit in energie, grondstoffen, financiële markten en onvoorspelbare geopolitieke ontwikkelingen.

De bezettingsgraad kwam ultimo maart 2017 uit op 91,0 procent, versus 92,0 procent eind december, en 94,0 procent eind maart 2016. De opslagcapaciteit bedroeg eind maart 2017 35,7 miljoen kubieke meter, tegen 33,7 miljoen kubieke meter een jaar eerder.

Vopak boekte in het eerste kwartaal een bedrijfsresultaat (EBITDA), exclusief eenmalige items, van 203,1 miljoen euro, tegen 214,7 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

Onder de streep resteerde een nettowinst, exclusief eenmalige items, van 76,5 miljoen euro, versus 96,8 miljoen euro een jaar eerder. Inclusief eenmalige posten resteerde vorig jaar nog een nettowinst van 378,1 miljoen euro.

Het tankopslagbedrijf boekte in de eerste drie maanden van 2017 een 2,0 procent lagere omzet van 341,8 miljoen euro, tegen 347,9 miljard euro in het eerste kwartaal van 2016.  

Vopak meldde in een separaat persbericht de terminal Alemoa in de Braziliaanse haven Santos uit te breiden met 16 nieuwe tanks met een capaciteit van 61.000 kubieke meter, waarmee de totale capaciteit 235.000 kubieke meter zal bedragen. Daarnaast worden vijf extra contragewicht laadperrons geconstrueerd. De uitbreiding zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 in gebruik genomen worden. Financiële details werden niet vermeld.

Outlook 

Vopak herhaalde de verwachting in 2017 een bezettingsgraad te realiseren van ten minste 90 procent en te verwachten dat het bedrijfsresultaat, exclusief eenmalige items, in 2017 het resultaat van 2016 van 822,3 miljoen euro niet zal overtreffen, als gevolg van extra kosten en investeringen in groei en technologie, een lagere bezettingsgraad en de desinvestering van terminals.

Het aandeel Vopak sloot dinsdag op een rood Damrak 1,0 procent lager op 41,84 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Curetis gaat diagnostische testen leveren aan Biotest

Geen financiele details bekend.

10 minuten geleden - Lees verder

NN Group kleiner in Ahold Delhaize

Zowel kapitaalbelang als stemrecht onder meldingsdrempel.

11 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: KBC Securities verlaagt koersdoel Brunel

Koersdoel naar 14,50 euro.

12 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: tegenvallende outlook TKH

KBC Securities verwacht negatieve koersreactie op kwartaalresultaat.

14 minuten geleden - Lees verder

Hogere opening in de maak voor AEX

Groeicijfers Duitsland iets onder verwachting.

35 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
VOPAK toevoegen aan uw watchlist 40,84 0,00% 0,00 40,84