Inkoopmanagersindexen bepalen beursopening

Redactie ABM Financial News - 2 april 2017, 13:30

Experts pessimistisch maar rekenen wel op goed cijferseizoen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat een week tegemoet waarin het qua bedrijfscijfers uitermate rustig is, maar macro-economisch het nodige staat geagendeerd.

De AEX start het tweede kwartaal nadat in de eerste drie maanden van het jaar een winst van zo'n zeven procent werd behaald. Dit gebeurde ondanks dat de Britten afgelopen week formeel hebben laten weten hun lidmaatschap van de Europese Unie op te willen zeggen. Een scheidingsproces van twee jaar, "vol met voetangels en klemmen ligt voor ons", aldus econoom Maarten Leen van ING.

Volgens Leen wacht het Verenigd Koninkrijk en de EU een complex onderhandelingsproces dat onder tijdsdruk moeten worden afgerond. "Onzekerheid over voortgang en uitkomst zullen het Britse pond onder neerwaartse druk houden", voorziet de econoom.

Uit een enquête van Actiam onder beursexperts bleek dit weekend dat de kenners, ondanks dat maart "een prachtige maand" was, nog altijd erg pessimistisch gestemd zijn. Een normaal rentebeleid van centrale banken en de hoge waarderingen ziet men als de voornaamste risico's, zo stelde analist Corne van Zeijl van Actiam, die verantwoordelijk is voor de maandelijkse enquête onder de beursexperts.

Ondanks dit pessimisme rekenen de experts wel op een goede winstontwikkeling voor het komende cijferseizoen.

Een belangrijke indicator daarvoor noemde Van Zeijl dat louter Gemalto voortijdig met een waarschuwing kwam. De analist denkt dat dit lage aantal waarschuwingen vooral te danken is aan de aantrekkende economie in Europa.

In afwachting van dit nieuwe cijferseizoen zijn de ogen komende week vooral gericht op macro-economische data.

De week start met een groot aantal inkoopmanagersindexen voor de Europese en Amerikaanse industrie op maandag, op woensdag gevolgd door de indexen voor de dienstensector.

In China is de beurs de komende dagen gesloten, waardoor de inkoopmanagersindexen voor dit land al werden gepubliceerd. Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat zowel de industrie als de dienstensector in maart harder groeide, hoewel de inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie berekend door Markit wel wees op groei, maar in een lager tempo dan in februari.

Verder zal er traditiegetrouw weer de nodige aandacht zijn voor het Amerikaanse banenrapport op vrijdag. Afgelopen maand verhoogde de Federal Reserve de rente reeds en de markt is nu benieuwd hoe vaak er dit jaar nog zal worden verhoogd door de Fed.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

Brunel rekent op herstel na teleurstellend halfjaar

Prestaties verbeteren dag na dag volgens CEO.

9 minuten geleden - Lees verder

Lagere opening Damrak voorzien

Risicobereidheid onder beleggers neemt af volgens IG Markets.

12 minuten geleden - Lees verder

Duitse producentenprijzen stijgen minder hard

Producentenprijsindex in juli met 2,3 procent gestegen.

26 minuten geleden - Lees verder

Beursblik: Berenberg verlaagt koersdoel Intertrust

Koopaanbeveling blijft staan.

32 minuten geleden - Lees verder

Vopak boekt lager bedrijfsresultaat

Tankopslagbedrijf negatiever over outlook.

56 minuten geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 523,71 -0,41% -2,18 525,89