Beursupdate: Unilever zet Damrak op groen

Redactie ABM Financial News - 20 april 2017, 10:49

Cijfers Brits-Nederlandse levensmiddelenconcern goed ontvangen.

(ABM FN-Dow Jones) Beursblik: Philips Lighting boekt meer winstDe Amsterdamse beurs koerste donderdag gedurende de ochtend hoger, waarbij indexzwaargewicht Unilever bijdroeg aan de winsten. De AEX koerste richting de klok van elf uur 0,1 procent hoger op 512,01 punten, terwijl de AMX juist 0,1 procent daalde. 

Volgens vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer kregen beleggers vanochtend enkele bedrijfscijfers te verwerken, waarbij vooral de resultaten van Unilever en Nestlé nauwlettend werden bekeken. Beide bedrijven boekten een "bescheiden" omzetgroei, maar dit bleek wel genoeg voor hogere koersen. Ook merkte Nijkamp op dat de olieprijzen herstelden van een daling op woensdag. 

Beleggers kijken volgens de vermogensbeheerder vooral uit naar de eerste ronde in de Franse verkiezingen. Nijkamp verwacht geen verrassingen, waardoor bewegingen op de beurs beperkt zullen blijven. Mochten er echter twee extremistische partijen door de eerste ronde komen, dan kan dit mogelijk wel van invloed zijn, aldus Nijkamp, die verwacht dat Le Pen en Macron de eerste ronde zullen doorkomen. "Mocht het verschil tussen Le Pen en Macron groot zijn in het voordeel van Le Pen dan kan dit eveneens negatieve gevolgen hebben voor de beurs", aldus Nijkamp. 

Op macro-economisch vlak stonden er cijfers over onder meer het Nederlandse consumentenvertrouwen en werkloosheid op de rol. Hieruit bleken Nederlandse consumenten in april iets meer vertrouwen te hebben gekregen in de economie. Eenzelfde beeld bleek ook uit de consumentenuitgaven over februari. Consumenten gaven in februari 0,8 procent meer uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. De werkloosheid in Nederland daalde bovendien verder. 

Later op de dag krijgen beleggers nog inzicht in de wekelijkse steunaanvragen en de leidende indicatoren over maart uit de Verenigde Staten. 

Olie noteerde in het groen. Een mei-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 50,62 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,7 procent hoger bewoog op 53,29 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0768. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0738 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,0713 op de borden. 

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen steeg indexzwaargewicht Unilever met 1,0 procent, na publicatie van de omzetcijfers over het afgelopen kwartaal. Het Brits-Nederlandse voedingsmiddelenconcern behaalde in de eerste drie maanden van 2017 een iets hogere omzet dan verwacht ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016, terwijl ook onderliggend de verkopen hoger lagen. De onderliggende kwartaalomzet, dat wil zeggen exclusief eenmalige effecten van acquisities, desinvesteringen en valutaschommelingen, steeg met 2,9 procent, waar analisten mikten op 2,0 procent. Analisten van Davy bleken te spreken over de onderliggende omzetgroei, maar wezen wel op de negatieve volumes. Evenwel daalden de volumes met 0,1 procent minder dan de 0,7 procent waar analisten vanuit gingen. 

Verder werd Heineken opnieuw meer waard, nadat het aandeel op woensdag ook al steeg na publicatie van de kwartaalcijfers. De Amsterdamse brouwer kreeg enkele koersdoelverhogingen te verwerken, waaronder die van JPMorgan Cazenove. Het koersdoel werd verhoogd met een euro naar 74,00 euro. Analisten van de Amerikaanse zakenbank werden vooral positiever over de winstontwikkeling van Heineken, vanwege minder dan voorziene valutaire tegenwind. Het aandeel steeg 1,0 procent.

RELX kreeg van KBC Securities een koersdoelverhoging, nadat analist Ruben Devos de raming voor de gewone winst per aandeel met 4 procent voor de Britse notering en met 2 procent voor de notering in Amsterdam verhoogde. In de valutamix heeft de koers van het Britse pond naar verwachting een mild positief effect en de dollar een mild negatieve impact. Het koersdoel werd verhoogd van 16,40 naar 17,00 met een ongewijzigd Houden advies. NIBC verlaagde het advies voor RELX van Accumuleren naar Neutraal.

In de AEX gaf Aalberts Industries, dat vandaag ex-dividend noteerde, met een daling van 1,3 procent het meest aan beurswaarde prijs, terwijl SBM Offshore ondanks een gestegen olieprijs met een min van 1,2 procent eveneens niet in het groen kon komen. 

In de Midkap was het TomTom dat op bijval van beleggers kon rekenen. Het aandeel steeg met 1,6 procent, gevolgd door Eurocommercial Properties dat 0,8 procent bijschreef. ASM International won 0,8 procent. Aandeelhouder Eminence Capital van ASMI voerde donderdag de druk op rondom verkoop het belang in ASM Pacific Technology. Eminence heeft een verzoek ingediend om de risico's en voordelen van de volledige verkoop van ASMI's belang in ASM Pacific Technology op de agenda te zetten van de algemene vergadering die op 22 mei plaatsvindt.

PostNL daalde met 1,9 procent, omdat het aandeel vandaag ex-dividend noteerde. Arcadis verloor 1,7 procent. De netto-omzet van het internationale advies- en ingenieursconcern daalde afgelopen kwartaal op jaarbasis van 634 miljoen naar 628 miljoen euro. Autonoom was sprake van een daling met 1 procent. De omzet was hoger dan verwacht. Arcadis handhaafde de eerder afgegeven outlook, die geen concrete voorspellingen bevat. KBC Securities noemde de resultaten beter dan verwacht. 

Onder de kleinere fondsen steeg Probiodrug met 2,2 procent, terwijl Telegraaf Media Groep 1,0 procent daalde. 

Het lokaal genoteerde Neways verloor 1,5 procent. Het aandeel noteerde ex-dividend. DPA Group noteerde 3,0 procent in het rood na het openen van de boeken over het eerste kwartaal.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Nieuws

ASR en Air France-KLM naar STOXX Europe 600 index

Toevoegingen vanaf 18 september.

24 minuten geleden - Lees verder

Beursupdate: AEX op Wall Street

ASML grootste stijger.

29 minuten geleden - Lees verder

Wall Street sluit hoger

Herstel na dalingen.

35 minuten geleden - Lees verder

Hogere koersen in New York

Herstel na dalingen.

1 uur geleden - Lees verder

Olieprijs sluit hoger

Laatste handelsdag voor september contract.

1 uur geleden - Lees verder
Meer nieuws »

Gerelateerde fondsen

Naam Laatste Rend. Verschil Slot
AEX INDEX toevoegen aan uw watchlist 521,87 1,00% 5,16 516,71
AMX INDEX toevoegen aan uw watchlist 793,64 0,77% 6,06 787,58
AScX INDEX toevoegen aan uw watchlist 1.003,80 0,69% 6,86 996,94